Презентація на тему Міжнародна система часу

Про матеріал
В презентації подано зміна на землі часу,поняття місцевого та поясного часу,задачі на місцевий та поясний час,лінія змін часу,часові пояси в Україні, похибка в часі,літній та зимовий час
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міжнародна система відліку. Для 8 класу

Номер слайду 2

Зміна на землі часу. Наша планета здійснює один оберт навколо своєї осі за 24 години. За цей час будь-яка точка земної поверхні, крім полюсів, робить коло, здійснивши оберт на 360 градусів. Разом із Землею обертається атмосфера і всі об’єкти на поверхні планети. Найважливішим наслідком осьового обертання є зміна дня і ночі.

Номер слайду 3

На зміну часу вдень вказує висота Сонця над горизонтом. Не випадково упродовж тисяч років для його визначення використовували сонячні годинники. Це найдавніший науковий пристрій, що дійшов до нас майже без змін

Номер слайду 4

Місцевий час. Місцевий час — це час, що визначається для певного місця на Землі, він залежить від географічної довготи місця таоднаковий для всіх точок на одному меридіані. Доба має 24 години, за одну годину Земля обертається навколо своєї осі на 15 градусів(360° : 24 = 15°). Отже, місцевий час відрізнятиметься на одну годину між точками на меридіанах, розташованих на відстані в 15 градусів за довготою. Оскільки в одній годині 60 хвилин, різниця в місцевому часі між точками на меридіанах, розташованих на від стані в 1° за довготою, складає 4 хвилини(60 хв : 15° = 4 хв).

Номер слайду 5

Задачі на місцевий час (Приклад)1. Яка різниця в місцевому часі між крайньою західною точкою України (22°09’ сх. д.) та крайньою східною точкою України (40°13’ сх. д)?Знаходимо різницю у градусах 40° - 22° = 18°Знаходимо різницю в хвилинах 18° * 4 хв. = 72 хв. або 1 год. 12 хв.

Номер слайду 6

3. Яка різниця в місцевому часі між крайньою північною точкою Африки (9°44’ сх.д.) та крайньою південною точкою (20°00’ сх.д)?2. Яка різниця в місцевому часі між крайньою західною точкою Африки (17°53´ зх.д.) та крайньою східною точкою Африки ( 51°16’ сх.д.) ?

Номер слайду 7

Поясний час. Поясний час — це місцевий час, що визначається для серединного меридіана певного годинного поясу та діє в його межах. Різниця в місцевому часі викликає незручності в житті й діяльності людей. Тому було вирішено умовно поділити планету на 24 годинні пояси, які необхідні для здійснення поясного відліку часу. У кожному з них діє однаковий час, який відповідає місцевому часу серединного меридіана певного поясу. На межі між поясами стрілки переводять на годину вперед або назад.

Номер слайду 8

РОБОТА З АТЛАСОМ С.11 Скільки годинних поясів в світі?Які назви має початковий годинний пояс?Як називається перший годинний пояс?Як називається другий годинний пояс?

Номер слайду 9

Від 0-го поясу на схід час додають на 1 годину на кожний годинний пояс, на захід віднімають. Під час руху з одного часового поясу в інший із заходу на схід стрілку годинника переводять на годинну вперед, на захід – на одну годину назад. Над Океаном, де не має постійних жителів, межі годинних поясів проведені чітко за меридіанами по 15 °. На суходолі межі поясів із меридіанами майже не збігаються. Для зручності обчислення часу враховують поділ на країни, а у межах великих країн- на адміністративні одиниці. У деяких країнах застосовують час, що відрізняється від поясного на 30,40,45 хвилин. Знайдіть їх!В Антарктиді прийнятий місцевий час, який визначають за положенням сонця.західсхід

Номер слайду 10

Задачі на поясний час (Приклад)1. Котра година у Києві, якщо у Лондоні 12 год.?За картою годинних поясів визначаємо у яких часових поясах розташовані Лондон (0) та Київ (2)?Знаходимо різницю в часі між Києвом та Лондоном? 0-2 = 2 год. З'ясовуємо як розташований Лондон до Києва? – на схід З'ясовуємо котра година в Києві? 12 (час у Лондоні) +2 (різниця в часі) = 14 год.

Номер слайду 11

2. Котра година в Варшаві, якщо у Києві 10 год.?3. Котра година в Ташкенті, якщо у Північній Кореї 12 год.?

Номер слайду 12

Навпроти гринвіцького меридіана розташована ще одна унікальна умовна лінія — лінія зміни дат. Вона проходить у Тихому океані переважно по 180-му меридіану з невеликими відхиленнями. По її різні бокикалендарні дати відрізняються на добу. Необхідність встановлення лінії зміни дат пов’язана з тим, що під час навколосвітньоїподорожі мандрівники здійснюють одиноберт навколо Землі. Якщо вони мандрують із заходу на схід (назустріч Сонцю), докінця навколосвітньої подорожі набігає одназайва доба. І навпаки, під час навколосвітньої подорожі зі сходу на захід одна доба«втрачається». Щоб уникнути пов’язанихіз цим помилок у лічбі днів, встановленалінія зміни дат. Цікаво, що з неї починається відлік нової доби. Саме тому країни,що розміщені у Східній півкулі поблизу лінії зміни дат, першими зустрічають Новий. Рік.

Номер слайду 13

Час в УкраїніУкраїна є прикладом держави, де межігодинних поясів проведено з урахуваннямдержавних кордонів. Основна частина території держави(95 %) розміщена в межах другого, східноєвропейського поясу. Частина Закарпатської областірозташована в першому годинному поясі,а Луганська й частина Харківської й Донецької — у третьому.

Номер слайду 14

Похибка в часіСередній меридіан 2 часового поясу має 30° сх.д. На ньому поясний час збігається з місцевим. Цей час називається східноєвропейським, а в Україні – київським. Чим далі на схід і на захід від серединного меридіана, тим більше зростає розбіжність поясного часу з місцевим. Київ лежить на 30°30’ сх.д. Нам потрібно з'ясувати, яка похибка в часі між місцевим та поясним часом.30°30’ (координати Києва) - 30° (серединий меридіан) = 0°30’0°30’*4 хв. = 2 хв.

Номер слайду 15

За картою України в атласі визначте похибку поясного часу в Ужгороді?

Номер слайду 16

Кожного року в Україні переводять стрілки годинників на літній і зимовий час. В Україні перехід на літній і зимовий час регламентується постановою Кабінету міністрів №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. ВЗгідно постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.96 №509 на території України визначено такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки: в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину впередв останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад. Запитання: Які позитивні та негативні наслідки переходу на літній та зимовий час?

pptx
Додано
6 червня 2021
Переглядів
3249
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку