Презентація на тему: "Мохи. Будова Мохів. Лабораторна робота."

Про матеріал
Шановні колеги, пропоную Вашій увазі презентацію на тему: " Мохи. Будова та розмноження" . В презентації Ви зможете знайти все необхідне для подачі уроку у шостому класі за всіма критеріями. Презентація допоможе сформувати у діток знання про мохи: поширення, процеси житттєдіяльності, особливості розмноження мохів. Ознайомити з ознаками ускладнення в організації мохів у порівнянні з водоростями. Значення мохів у житті планети та людини. В презентації є матеріалиЯкі можна використати при роботі з дітками з ООП( затримка психічного розвитку)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова мохів. Лабораторне дослідження.

Номер слайду 2

МЕТА: - сформувати знання про мохи: поширення, процеси життєдіяльності, особливості розмноження мохів;ознайомити з ознаками ускладнення в організації мохів у порівнянні з водоростями;вчити застосовувати знання на практиці, уміння пояснювати результати, робити висновки; розвивати пам’ять, увагу, мислення;виховувати бережливе ставлення до природи..

Номер слайду 3

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ: вищі спорові рослини, мохи, сфагнум, гаметофіт, спорофіт, життєвий цикл, спори, спорангії, коробочка. 

Номер слайду 4

ОБЛАДНАННЯ: гербарний екземпляр сфагнуму, інших мохів, малюнки, підручник, зошити для лабораторних робіт, таблиці, мультимедійна презентація.

Номер слайду 5

МЕТОДИ І МЕТОДИЧНІ ПРИЙОМИ: інформаційно-рецептивний: словесні(розповідь, бесіда, розповідь з елементами бесіди, повідомлення учнів); наочні(демонстрація таблиць та зображень); репродуктивні (бесіда) проблемко-пошуковий (проблемні питання); інтерактивні (мультимедійна презентація); самостійна робота з підручником.

Номер слайду 6

МІЖПРЕДМЕТНІЗВ’ЯЗКИ: біологія тварин, медицина ТИП УРОКУ: Урок засвоєння нових знань

Номер слайду 7

ХІД УРОКУI. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ. Підготовка учнів до уроку, організація уваги, налаштування. II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І УМІНЬ УЧНІВ. Усне опитування учнів

Номер слайду 8

Вправа «Біологічний ланцюжок»Поясніть, чому згодні чи не згодні з твердженням1. Водорості мешкають тільки у солоних водой­мах. 2. Усі водорості ведуть прикріплений спосіб життя.3 Улотрикс - нитчаста бура водорість. 4. Спільна ознака всіх водоростей - наявність у клітинах хлорофілу.5. Розмножується улотрикс статевим і нестатевим способами. 6. Спірогіра - мешка­нець солоних водойм. 7. Хлоропласт спірогіри має вигляд незамкненого кільця. 8. Ламінарія - представник бурих водо­ростей. 9. До поверхонь дна ламінарія кріпиться за допомогою ризоїдів. 10. Діатомові водорості належать до групи багато­клітинних водоростей. 11. До складу клітинних оболонок ді­атомових водоростей входить хімічний елемент Силіцій.12. З решток діатомових водоростей утворилися осадові по­роди діатоміти. 13. Серед бурих водоростей є як одноклітинні, так і багатоклітинні організми. 14. Морська капуста - пред­ставник червоних водоростей.  

Номер слайду 9

III. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ  ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ. На кожному уроці ми прагнемо досягти успіху. Сьогоднішній урок не виключення. Тож, для початку, посміхніться один одному і побажайте успіху. До речі, успіх, це важливо в житті людини? Ви хотіли б бути людьми успішними? А що потрібно щоб досягти успіху в житті? Вірно, щоб бути успішним, потрібно бути ерудованим, вчитися багато, а саме головне вміти втілювати свої знання у житті!

Номер слайду 10

Можна сказати, що мохи, як і водорості, є водолюбами, хоча більшість з них живуть на зем­лі, але обов’язково у вологих місцях. Чому? Дізнаємося про це і ще про дуже цікаві особливості будови й життя цих про­сто збудованих вищих рослин. (учні висловлюють свої судження, проводиться аналіз цієї інформації, формулюються висновки)

Номер слайду 11

IV. ВИВЧЕННЯ   НОВОГО   МАТЕРІАЛУ1. Загальна характеристика мохів, особливості будови веге­тативного тіла мохів на прикладі зозулиного льонунаявність стебла, листків, ризоїдів, автотрофне живлення;чергування у життєвому циклі статевого і нестатевого поколінь;переважання гаметофіту;розмноження спорами.

Номер слайду 12

Мохоподібні - бріофіти (бріологія - наука про мохи) - вищі спорові рослини, багаторічні, дрібні (2-50 мм) живуть в помірному та холодному поясах, в тропіках, в гірських районах, сухих степах і пустелях. Мохи є: зелені зозулин льон (звичайний), маршанція; білі а) торф'яний мох (сфагнум). Деякі з мохів протягом років можуть зберігати життєздатність знаходячись у висушеному стані.

Номер слайду 13

В життєвому циклі мохів є чергування двох поколінь: спорофіт та домінує гаметофіт. Переважає статеве покоління над нестатевим Мохи нерозчленовані, погано захищені від нестачі вологи. Невелика висота стебла обумовлена недостатньою ризоїдів як водопоглинаючого органа (відсутність справжніх судинних тканин), а також відсутністю добре розвиненої механічної тканини.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Зозулін льон - дводомна рослина, бо чоловічі і жіночі статеві органи містяться на різних рослинах. Ризоїди виконують функції кореня: утримання рослини в ґрунті та всисання з нього розчинів поживних речовин. Але на відміну від коренів, ризоїди не мають тканин. На верхівці стебла чоловічої особини формуються антеридії, у яких дозрівають сперматозоїди; на верхівці стебла жіночої особини формуються архегонії, де дозрівають яйцеклітини. Запліднення відбувається за участю вологи, ранньою весною.

Номер слайду 17

Підсумки, формулювання висновків. дводомна рослина;1 – жіноча → архегонії → яйцеклітини;2 – чоловіча → антеридії → сперматозоїди;запліднення за допомогою води;утворення зиготи → особина нестатевого покоління - коробочка зі спорами;проростання спори → утворення зеленої нитки;її ріст, розвиток → утворення чоловічих і жіночих осо­бин статевого покоління;переважання статевого покоління над нестатевим.

Номер слайду 18

СФАГНУМСфагнум - однодомна рослина (чоловічі і жіночі органи на одній рослині). Процес запліднення відбувається ранньою весною при наявності води. З зиготи виростає спорофіт, що являє собою ніжку з кулястою коробочкою. Спора випадає на ґрунт і проростає, утворюється протонема з ризоїдами, в дорослої рослини їх нема. Бруньки протонеми дають нову особину гаметофіт

Номер слайду 19

Пристосування до виживання на суші:вбирають атмосферну вологу усією поверхнею тіла.здійснюють фотосинтез за будь-яких умов, навіть у темряві печер.висихають до повітряно-сухого стану, залишаючись живими.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Утворення торфу. Сфагнум росте верхівкою (2-3 мм на рік), а нижня частина поступово відмирає. Відмерлі частини занурюються у воду. Оскільки у болотяній воді обмаль кисню. Сфагнум виділяє кислоти, які вбивають мікроорганізми, тому відмерлі частини не перегнивають. Осідає на дні боліт протягом 70 і навіть 1000 років, пресуються і утворюють торф. Швидкість відкладання торфу незначна. За 10 років виникає шар 1 см. Кисле середовище торфу перешкоджає розвитку грибів і бактерій. Все, що потрапляє в торф, консервується в ньому.

Номер слайду 22

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ ТА СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ЗНАНЬ І УМІНЬ. Бліц-опитування. (фронтально) Бесіда по питаннях1. За допомогою яких клітин сфагнум вбирає воду? 2. Яке покоління переважає у життєвому циклі мохоподібних? 3. Клітини, в яких відбувається фотосинтез у сфагнуму? 4. Як у мохоподібних називається спорофіт? 5. Назвати покоління, яке складається з ніжки та коробочки? 6. Який мох має коробочку з ковпачком і цим нагадує чимось пташку - чому і має другу назву – зозулин льон? 7. Тіло якого покоління у мохоподібних поділене на органи? 8. Як називається жіночий статевий орган вищих рослин? 9. Статевий орган у якому утворюються сперматозоїди

Номер слайду 23

Оцінювання. VII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ. Обов’язкове: прочитати параграф підручника.Індивідуальне: а) дати відповіді (усно) на питання; б) творче: скласти кросворд з теми

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 6 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
5 травня 2021
Переглядів
7013
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку