Презентація на тему "Мутації та їх властивості"

Про матеріал
Презентація на тему "Мутації та їх властивості" ,біологія 9 клас . Гарно оформлена, цікава, яскрава. Матеріал подано доступно та логічно.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мутації та їх властивості

Номер слайду 2

План уроку. Що таке мутації?1 Які властивості мутацій?2 Спонтанні мутації33 Біологічні антимутаційні механізми.44 Захист геному людини від шкідливих мутацій.5

Номер слайду 3

Знайомтеся!Гуго де Фріз (1848—1935) — нідерландський ботанік, генетик. Перевідкрив і підтвердив у 1900 р. одночасно з К. Корренсом та Е. Чермаком закони Г. Менделя. Ввів у науку поняття про мутації та розробив мутаційну теорію. Модельним організмом для його досліджень стала рослина Енотера Ламарка (Oenothera lamarckiana).

Номер слайду 4

Що таке мутації?МУТАЦІЇ (від лат. mutation — зміна) — стійкі зміни генетичного апарату, що виникають раптово і призводять до змін тих або інших спадкових ознак й функцій організму.

Номер слайду 5

Домінантні мутації — це мутації, що проявляються у гомо- і гетерозиготного організму та з'являються вже в першому поколінні. Наприклад, полідактилія, або багатопалість, є мутацією, що успадковується за аутосомно-домінантним типом. За характером прояву:

Номер слайду 6

Рецесивні мутації — це мутації, що не проявляються у гетерозигот і з'являються тільки в другому і наступних поколіннях. Так, у людини рецесивний характер має така мутація, як альбінізм.

Номер слайду 7

За впливом на життєдіяльність розрізняють летальні, сублетальні та нейтральні.

Номер слайду 8

Летальні мутації – смертельні!Летальні мутації спричиняють загибель організмів ще до моменту народження або до настання здатності до розмноження. У людини до таких мутацій належить гемофілія.

Номер слайду 9

Сублетальні – зупиняють розвиток!Мутації, які знижують життєздатність особин і частково або повністю зупиняють розвиток, називаються сублетальними.

Номер слайду 10

Нейтральні мутаціїЯкщо ж мутації за звичних умов не впливають на життєздатність організмів, то їх називають нейтральними.

Номер слайду 11

За характером змін спадкового апарату

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Чому виникають мутації?Джерелом мутацій є перебудови нуклеотидних послідовностей ДНК, що виникають у результаті: 1) модифікацій молекули ДНК під час рекомбінацій; 2) помилок під час реплікації й репарації; 3) інтеграції чужорідної (наприклад, вірусної) ДНК; 4) шкідливої дії речовин-метаболітів (наприклад, води, Н2 О2); 5) переміщення генетичних мобільних елементів; 6) порушень цілісності хромосом та їх кількості.

Номер слайду 16

МУТАГЕНЕЗ – процес утворення мутацій

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Поява мутацій – нормальне явище. Поява мутацій у клітинах людини є нормальним природним явищем із природною частотою, яка оцінюється в 104—106 в одній клітині за добу. Переважна частка цих пошкоджень видаляється системами репарації, і тільки невелика кількість залишається у вигляді мутацій, що можуть бути шкідливими, нейтральними й іноді адаптивними.

Номер слайду 19

Якими є основні біологічні антимутаційні механізми?1. Репарація ДНК(вирізальна,комбінаційна)2. Виродженість генетичного коду(Одну амінокислоту можуть кодувати декілька різних триплетів, завдяки чому випадкова зміна одного триплету не завжди супроводжується зміною структури білка).3. Повторюваність багатьох генів у геномі.4. Наявність інтронів, що є пастками для мутацій .

Номер слайду 20

Апоптоз – захист від мутагенів

Номер слайду 21

Апоптоз не допускає мутантні клітини до поділу й збереження мутації в організмі. У клітинах організму існує SOS-система, що її відкрив у 1975 р. М. Радман. Ця система вмикається, якщо пошкоджень ДНК стає забагато і виникає загроза життю клітини. SOS-система активує групи генів, що зумовлюють захисну відповідь на пошкодження ДНК. Вся суть Апоптозу

Номер слайду 22

Д/зопрацювати конспект

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Павлова Надія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Товстолес Лариса
    Дякую. Матеріал сучасний, яскравий, доступний учням 9 класу
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Шаламов Р.В., Носов Г.А., Литовченко О.А., Каліберда М.С.)
Додано
5 квітня 2021
Переглядів
7191
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку