Презентація на тему: "Населення України"

Про матеріал
Мета: формувати знання про кількість, розміщення і густоту населення, його вікову і статеву структуру, природний і механічний рух; навчитися аналізувати карти густоти, народжуваності та смертності населення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Населення України. Подзаголовок. Вчитель географії: Білоус Вікторія Анатоліївні

Номер слайду 2

ПРИГАДАЙМО!Що впливає на кількість населення країни?Які є демографічні показники?Що таке демографічна політика держави?

Номер слайду 3

Кількість населення України. Графік зміни кількості населення України у ХХ—ХХІ ст. Україна посідає 38-ме місце в світі та 6-те в Європі за чисельністю населення. У нашій країні проживає близько 41,9 млн осіб (на 1.01.2020 р.), що становить 0,56 % від населення планети. 

Номер слайду 4

Чинники скорочення населення

Номер слайду 5

Відтворення населення. Для України характерні перший (звужений) тип відтворення населення, дуже низькі показники народжуваності (10,5 ‰ у 2016 р.) й високі - смертності (14,4 ‰), тому й низький природний приріст (-3,9 ‰)

Номер слайду 6

Просторові відмінності відтворення населення

Номер слайду 7

Особливості статевого та вікового складу населення України. Статево-вікова піраміда населення України (2017 р.)Демографічне старіння населення України

Номер слайду 8

Міграційні процеси в УкраїніНайпоширенішою формою зміни місця проживання громадян України є внутрішні міграції

Номер слайду 9

Українці на світовому та регіональному ринку праціЗа даними Світового банку, наша держава посідає 5-те місце в світі за кількістю емігрантів (близько 6,6 млн осіб)

Номер слайду 10

Демографічна політика в Україні

Номер слайду 11

Середня густота населення України на 1 січня 2019 року становила 70,5 осіб/км2 Рівень урбанізації високий - 69,2 %Система розселення

Номер слайду 12

Міські поселення

Номер слайду 13

Сільські поселення. У нашій країні існує понад 28 300 сіл. Для України характерна групова форма сільських поселень - з великими селами у поєднанні з хуторами.

Номер слайду 14

Практична робота №9. Аналіз картограм народжуваності, смертності, природного приросту, густоти населення, урбанізації в Україні. Мета. Закріпити знання про демографічні показники та розміщення населення в Україні; розвивати вміння читати картограми народжуваності, смертності, природного приросту та густоти й урбанізації населення України; аналізувати причини, що визначають нерівномірність розподілу досліджуваних явищ і процесів народонаселення за регіонами країни. Завдання 1. За допомогою тематичних карт атласу визначити тенденції розподілу показників народжуваності, смертності, природного приросту, густоти населення та урбанізації України. результати аналізу картограм занести до таблиці. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Показник народонаселення. Середнє значення. Максимальне значення. Мінімальне значенняв одиницях вимірювання показникаобластьв одиницях вимірювання показникаобластьв одиницях вимірювання показникаобласть. Народжуваність, ‰      Смертність, ‰      Природний приріст, ‰      Густота населення, осіб/км2      Урбанізація, %      Завдання 2. Визначити причини виявлених відмінностей територіального розподілу демографічних показників (народжуваності, смертності, природного приросту) та розселення населення (густоти та урбанізації) за адміністративними одиницями України. Обгрунтувати суспільно-економічні наслідки сучасних демографічних процесів і нерівномірності розміщення населення у країні.

Номер слайду 15

ТЕМИ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА МІНІ-ПРОЕКТІВ 1. Сучасна географія трудової еміграції з України.2. Соціальні проблеми монофункціональних міст.3. Чому зникають села з карти України?4. Встановлення зв’язку між рівнем забруднення навколишнього середовища та рівнем захворюваності населення на прикладі населених пунктів різного розміру (села, селища, малого міста, середнього міста, міста-мільйонера).

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кудієнко Олена Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 квітня 2020
Переглядів
8250
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку