Презентація на тему "Обери життя"

Про матеріал
Дана презентація розроблена для проведення заняття із дітьми 9-11класів, по темі ВІЛ СНІД.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОБЕРИ ЖИТТЯ

Номер слайду 2

1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом і толерантності із ВІЛ-інфікованими. Головна мета цього дня - звернути увагу міжнародної спільноти на проблему. Червона стрічка - символ солідарності із ВІЛ-позитивними та хворими на СНІД.

Номер слайду 3

Вірус імунодефіциту людини (ВІЛ) - вірус, що вражає імунну систему, яка відповідає за захист організму перед хворобами. Синдром набутого імунодефіциту (СНІД) – це комплекс захворювань, які виникають у людини з ВІЛ на фоні низького імунітету.вірус РНКвірус. ВІЛ

Номер слайду 4

ВІЛ вражає Т-лімфоцити, що служать для його розмноження. Т-лімфоци́ти відіграють центральну роль у здійсненні клітинної специфічної імунної відповіді. Кров людини. Т- лімфоцити у вигляді кульок, еритроцити — дископодібні клітини.

Номер слайду 5

У 1983р. Люк Монтаньє (Франція) та у 1984р. Роберт Галло (США) незалежно один від одного, знайшли вірус в крові хворих, померлих від нової хвороби і назвали його вірусом імунодефіциту людини. Збудник — вірус, що має вигляд спіралі в трикутній серцевині. За короткий час ВIЛ поширився в усьому свiтi. Людство вперше дiзналось про небезпечну хворобу в 1981 роцi.

Номер слайду 6

Шлях 1 (найпоширеніший): Статеві контакти. Шляхи зараження. У ВІЛ-позитивної людини концентрація вірусу найбільш висока в крові, лімфі, спермі, вагінальних виділеннях та грудному молоці. При цьому в сльозах, слині, поті, сечі, блювоті, виділеннях з носа концентрація ВІЛ недостатня для інфікування.

Номер слайду 7

Наркомани часто користуються спільними шприцами, де є залишки крові - тому ризик зараження дуже високий. В Україні 50 тисяч молодих людей з подвійним діагнозом – ВІЛ-наркоманія… Шлях 2 : Ін’єкційне вживання наркотиків.

Номер слайду 8

Зараження дитини відбувається: • внутрішньоутробно; • при пологах; • через грудне молоко. Шлях 3: Від інфікованої матері до дитини.

Номер слайду 9

Шлях 4: При використанні нестерильних медичних інструментів, неперевіреної крові, при пересадці органів. Лікарі, майстри манікюру, тату, пірсингу та інші обов’язково мають стерилізувати, або використовувати одноразовий інструмент, щоб не допустити передачу вірусу через кров - оскільки є багато людей, які не підозрюють, що хворі.

Номер слайду 10

Стійкість вірусу в навколишньому середовищіВ зовнішньому середовищі, при висушуванні клітин крові чи лімфи, інфікованих ВІЛ, вірус гине протягом декількох діб. В крові, спермі при температурі 23-27°С вірус зберігає активність протягом 15 днів, при 36-37°С - 11 днів. В крові, призначеній для переливання, вірус переживає роки, а в замороженій сироватці його активність зберігається до 10 років. ВІЛ швидко гине при використовуванні дезинфікуючих засобів, ультрафіолетового опромінювання; при нагріванні вище 56°С втрачає активність через 30 хв.

Номер слайду 11

Перевірка донорської крові обов'язкова, оскільки вона може бути інфікована ВІЛ, гепатитом В чи С.

Номер слайду 12

Розподіл шляхів передавання ВІЛ-інфекції в Україні

Номер слайду 13

Віл не передається:

Номер слайду 14

Рукостискання. Обійми. Через їжу. Через спільний посуд. Спільний унітаз. Контакти по роботіПредмети побуту. Спільний душ

Номер слайду 15

Через телефон. Повітряно-крапельним способом. В басейніВ офісах. В спортзаліПід час спілкування. Під час медогляду. За чашкою чаю

Номер слайду 16

Ознаки інфікування віл: У більшості людей після зараження ВІЛ не спостерігається жодних симптомів. Іноді за кілька днів можуть з'явитися симптоми, що нагадують грип:головна біль;висипання на шкірі ; лихоманка;збільшення лімфовузлів;втрата 10% ваги тіла впродовж двох місяців; слабкість. Проте ці симптоми за кілька тижнів минають самі по собі.

Номер слайду 17

1. Період «вікна» - це час, коли вірус вже є в крові людини, але аналізи його ще не виявляють. 2. Безсимптомний період (8-10-12 років) - порушується система імунного захисту і розвиваються захворювання, спричинені збудниками різних інфекцій. Виявляються зміни показників складу крові. Людина не підозрює хворобу.3. Стадія персистуючої генералізованої лімфаденопатії - збільшення лімфатичних вузлів ( підщелепних і привушних) – зазвичай перший прояв ВІЛ-інфекції. 4. СНІД - різкі погіршення здоров’я. Проявами його є герпес, втрата ваги, постійне почуття втоми, грибкові ураження шкіри і слизових оболонок, некрози, туберкульоз, саркома Капоші, ракові захворювання. Періоди ВІЛ-інфекції

Номер слайду 18

ОЗНАКИ СНІДУ: лімфоденопатія, саркома Капоші

Номер слайду 19

АНТИРЕТРОВІРУСНА ТЕРАПІЯВІЛ – РНК-вмісний вірус родини ретровірусів. Препарати, що входять до антиретровірусної терапії, пригнічують розмноження вірусу, не дозволяючи хворобі прогресувати та перейти в стадію СНІДу. На ліки для одного хворого необхідно майже 2 млн. гривень на рік.

Номер слайду 20

Оскільки вакцини проти СНІДу не існує, єдиним способом запобігти інфекції є уникнення ситуацій, що несуть ризик зараження!

Номер слайду 21

БЕРЕЖИ СЕБЕ!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
2 грудня 2020
Переглядів
1153
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку