Презентація на тему "Обмороження"

Про матеріал
Дана презентація допоможе з'ясувати :

1.Що таке “обмороження”?

2. Які симптоми має обмороження?

3. Якою має бути невідкладна допомога при обмороженні?

4. Як накласти пов'язку при обмороженні?

5. У чому полягає профілактика обморожень?

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обмороження

Номер слайду 2

Що таке “обмороження”? Обмороження – це ушкодження тканин у результаті дії низьких температур. Може виникнути навіть за температури, вищої від 0°С. Мокре та тісне взуття; тривале перебування у нерухомому стані на вітрі, в снігу, під холодним дощем; хвороби, втрата певної кількості крові, алкогольне отруєння тощо можуть стати причиною обмороження. Найбільш уразливі для обморожень частини тіла з найслабшим кровотоком: ніс, вуха, кінцівки.

Номер слайду 3

Симптоми обмороження: Виникає відчуття холоду. Людина відчуває поколювання, її шкіра набуває блідого кольору, втрачає чутливість. Шкіра німіє та набуває синього відтінку. Повна втрата контролю над переохолодженою частиною тіла.

Номер слайду 4

Невідкладна допомога 1. Для швидкого відновлення кровообігу – швидко зігріти уражені ділянки шкіри шляхом занурення у розчин перманганату калію, поступово підвищуючи температуру від 20о С до 37-39о С, можна розтерти шкіру спиртом при відмороженні І ступеня. 2. З метою запобігання попадання інфекції на уражену ділянку – просушити уражені ділянки, накласти асептичну пов’язку. 3. З метою профілактики шоку – ввести знеболюючі препарати. 4. Госпіталізація в опіковий центр або хірургічний відділ лікарні.

Номер слайду 5

Накладання пов’язок: Бинтування З допомогою косинки

Номер слайду 6

Ступені обмороження: 1. Пошкодження поверхневого шару шкіри. Шкіра бліда, після зігрівання стає набряклою, багряно-червоною з темно-синіми плямами, з’являється колючий, пекучий біль. 2. Утворення пухирів, наповнених прозорою, жовтуватого кольору рідиною, навколо яких шкіра темно-синього кольору, біль пекучого характеру. 3. Омертвіння шкіри та підшкірної клітковини, виражений набряк навколишніх тканини, утворення пухирів з гемологічним вмістом, больовий синдром. 4. Омертвіння шкіри, тканин і кістяк, больовий синдром.

Номер слайду 7

Обмороження III та IV ступенів, що протікають за типом сухої гангрени, характеризуються поступовою муміфікацією , відмиранням та висиханням шкіри, темно-синім забарвленням, утворенням демаркаціонних борозен (зморшок). Мимовільне відторгнення некротизованих пальців кистів та ступнів (4-5 тижнів по тому). Після відторгнення некротизованих ділянок відбувається ріст грануляцій , епітелізація та рубцювання ран.

Номер слайду 8

Для виявлення границь ураження використовують: - спосіб Більрота; інфрачервону термографію; креатинкіназний тест; комплексне рентгенорадіонуклідне дослідження.

Номер слайду 9

Профілактика обморожень: Полягає в попередньому загартовуванні організму, у дотриманні особистої гігієни , застосуванні відповідного одягу і взуття. Слід періодично перевіряти чутливість кінцівок та обличчя. Перед виходом на вулицю у холодну погоду треба ситно поїсти. Не дай собі замерзнути!!!

Номер слайду 10

Список використаної літератури: Котельников В.П. “Відмороження”, 1988 р.; Орлов Г.А. “Хронічні ураження холодом”, 1978 р.; Прес-служба МОЗ, інф. Moz.gov.ua; Коденко Я.В. “Основи медичних знань”, 2004 р.; Ресурси Інтернет.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
3.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крсек Алла Геннадіївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    4.0
ppt
Додано
11 листопада 2018
Переглядів
19117
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку