Презентація на тему: "Око як оптичний прилад. Зір і бачення. Вади зору та їх корекція".

Про матеріал
Презентацію уроку на тему "Око як оптичний прилад. Зір і бачення. Вади зору та їх корекція" можна використовувати у 9-х класах при засвоєнні нових знань,для дистанційного навчання в ZOOM.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Око як оптичний прилад. Зір і бачення. Вади зору та їх корекція. Мета:1.розглянути будову ока, та призначення його окремих оптичних елементів; 2.зрозуміти, яким чином можна коригувати вади зору, 3.усвідомити явище інерції зору.

Номер слайду 2

Домашнє завдання:§16 опрацювати і законспектувати, впр16(1,2,3,5)

Номер слайду 3

Перевірка знань1. Які оптичні прилади ви знаєте?2. Які оптичні прилади дають перевернуте зменшене зображення?3. Пряму, яка проходить через центр лінзи, називають …4. Скільки фокусів має лінза? 5. Якою буквою позначається фокусна відстань? В яких одиницях вимірюється?6. Назвіть формулу тонкої розсіювальної лінзи7. Як ви гадаєте, чому з точки зору фізики око людини можна вважати оптичним пристроєм?

Номер слайду 4

Око,як оптична система. Око людини-це природна оптична система. Органом зору людини є око — один із найдосконаліших і водночас найпростіших оптичних пристроїв. Як влаштоване око? Чому деякі люди погано бачать і як скоригувати їхній зір? Про все це ви дізнаєтесь на уроці.

Номер слайду 5

Будова ока. Око має форму кулі діаметром приблизно 2,5см і ззовні вкрите щільною непрозорою оболонкою — склерою. Передня частина склери переходить у прозору рогову оболонку — рогівку, що діє як збиральна лінза й забезпечує 75% здатності ока заломлювати світло

Номер слайду 6

Склера. Склера складається із сполучної тканини, вона щільна і до неї кріпляться очні м'язи. Основна функція – захисна, вона забезпечує певну форму і тонус очного яблука. Рогівка проводить і заломлює світло. Оптична сила рогівки 40 дптр

Номер слайду 7

Райдужка. Колір очей людини визначається кількістю пігменту райдужки меланіну. Цей пігмент захищає очі від надмірної кількості сонячного світла. Адаптація – здатність ока пристосовуватися до різної освітленості. (Досягається зміною розмірів зіниці.)Зсередини склера вкрита судинною оболонкою, яка живить око і в передній частині вона переходить у райдужну оболонку — райдужку. У центрі райдужки є круглий отвір — зіниця. Зіниця звужується в разі збільшення освітленості й розширюється в разі її ослаблення (від 2 до 8мм)

Номер слайду 8

Кришталик. Кришталик ще й бере участь в акті акомодації ока. Заломлююча сила цієї лінзи змінюється від 20 дптр в стані спокою, до 30 дптр при напруженні. Здатність кришталика змінювати свою кривизну в разі зміни відстані до предмета називають акомодацією. (При розгляданні віддалених і близьких предметів змінюється товщина кришталика). В утворенні зображення бере участь і склисте тіло — прозора драглиста маса, що заповнює простір між кришталиком і сітківкою. За зіницею розташований кришталик — збиральна лінза, яка завдяки скріпленим із нею м’язам може змінювати свою кривизну, а отже, оптичну силу.

Номер слайду 9

Сітківка — це складна оболонка ока, що містить кілька шарів клітин. Перший шар — пігментний. Він поглинає світлові промені, сприяючи чіткішому зображенню предметів. Другий шар — рецепторний, утворений фоторецепторами: колбочками (7млн) і паличками (130 млн). Колбочки забезпечують сприйняття форми і кольору предмета. Вони збуджуються лише при яскравому освітленні. Місце скупчення колбочок називають жовтою плямою. Жовта пляма - місце найкращого бачення. Палички мають видовжену форму, колір не розрізняють, але дуже чутливі до світла Тому ми можемо бачити навіть у погано освітленій кімнаті або в сутінках. інформація зоровими нервами передається до зорових зон кори головного мозку. Місце, де зоровий нерв виходить із сітківки, світло не сприймає, і називається це місце сліпою плямою. Предмети на цій ділянці, ми не бачимо. Площа сліпої плями Становить від 2,5 до 6 мм².

Номер слайду 10

Нормальний зір. У спокійному стані фокус F оптичної системи здорового ока розташований на сітківці. У цьому випадку на сітківці утворюється чітке зображення віддалених предметів. Відстань найкращого зору d₀=25см. Фокусна відстань нормального ока F= 1.71см

Номер слайду 11

Вади зору. Короткозо́рість — дефект зору, коли людина чітко бачить лише близько розташовані предмети, фокус оптичної системи ока в спокійному стані розташований перед сітківкою. У разі короткозорості в спокійному стані фокус F оптичної системи ока розташований перед сітківкою. Зображення розмите. Відстань найкращого зору менша за 25 см. Людина наближає предмет до очей. Для корекції короткозорості використовують окуляри з розсіювальною лінзою.

Номер слайду 12

Вади зору. У разі далекозорості в спокійному стані фокус F оптичної системи ока розташований за сітківкою. Зображення розмите, нечітке. Відстань найкращого зору більша за 25 см. Людина віддаляє предмет від очей. Для корекції далекозорості використовують окуляри з збиральною лінзою.

Номер слайду 13

Інерція зору. Після того як зображення предмета зникає із сітківки ока, зоровийобраз, викликаний цим предметом, зберігається у свідомості людини протягом 0,1 с. Цю властивість називають інерцією зору. Стробоскоп – джерело світла, що випромінює світлові спалахи через малі рівні інтервали часу. Стробоскопічна фотографія гімнаста, який виконує вправи на поперечині.

Номер слайду 14

Бережи очі!1. Не можна читати лежачи.2. Не можна читати при поганому освітленні.3. Промені світла повинні падати на книгу зліва або зверху.4. Книгу потрібно тримати не ближче ніж 25 см від очей.5. Не можна читати книгу і дивитися телевізор одночасно: це може призвести до перенапруження очей.6. Кожну годину потрібно давати очам відпочити 10-15 хв.7. Не можна читати в транспорті.8. Обмежити час перебування перед телевізором, комп’ютером, мобільним телефоном.

Номер слайду 15

Закріплення1. Як відрізнити окуляри для короткозорих людей від окулярів для далекозорих?2. Оптична сила лінз в окулярах – 1,5 дптр. Короткозорим чи далекозорим очам призначені ці окуляри.3. Лікар рекомендував Сергію носити окуляри з оптичною силою +1дптр. Яку ваду зору він виявив у хлопчика? Яка фокусна відстань лінз окулярів?4. Бабуся користується окулярами з оптичною силою +4 дптр. Яка фокусна відстань лінз у цих окулярах? Яку ваду зору вони виправляють?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Загайко Ольга Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ваць Володимир Іванович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
26 листопада 2021
Переглядів
8147
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку