Презентація на тему " Оптична дисграфія"

Про матеріал
Дисграфія – це стійка вибіркова нездатність оволодіти навичкою письма за правилами графіки, тобто керуючись фонетичним принципом, незважаючи на достатній рівень інтелектуального та мовленнєвого розвитку, відсутність грубих порушень слухового та зорового аналізаторів, а також оптимальні умови навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оптична дисграфія. Розробила. Боярська Л. Л.

Номер слайду 2

Дисграфія- це часткове специфічне порушення процесу письма. Дисграфія- це стійка вибіркова нездатність оволодіти навичкою письма за правилами графіки, тобто керуючись фонетичним принципом, незважаючи на достатній рівень інтелектуального та мовленнєвого розвитку, відсутність грубих порушень слухового та зорового аналізаторів, а також оптимальні умови навчання.

Номер слайду 3

Класифікація дисграфій О . Токарєва (1954р.) виділяє 3 види дисграфій:акустичну;оптичну;моторну.

Номер слайду 4

Оптична дисграфіяобумовлена нестійкістю зорових образів букв. Виникають помилки на заміни, змішування букв, які близькі між собою за графічними та оптико-просторовими ознаками. Серед найбільш поширених помилок можна виділити такі:недописування елементів букв, наприклад Р замість Ф, В;додавання зайвих елементів;пропуск елементів, зокрема при з’єднанні букв, у яких є схожий елемент; дзеркальне написання букв. В тяжких випадках оптичної дисграфії написання слів неможливе, дитина пише лише букви.

Номер слайду 5

Причини: Оптична дисграфія пов’язана знедорозвиненням зорового гнозису, аналізу та синтезу,просторових уявлень,зорової пам’яті.

Номер слайду 6

Напрямки корекційної роботи. Робота на етапі корекції оптичної дисграфії передбачає вправи, спрямовані на розвиток вищих психічних функцій :зорової пам'яті, уваги, просторового орієнтування, аналізу, синтезу.

Номер слайду 7

1. Розуміння просторових прийменників: мишка в чашці, мишка за чашкою, мишка на чашці, мишка під чашкою.

Номер слайду 8

2. Орієнтування в правій і лівій сторонах простору і в просторовому розташуванні предметів по відношенню один до одного. Я поклала виделку ліворуч від ножа. Зроби так само. Підніми вгору праву руку (ліву). Покажи правою рукою праву щоку (ліву). Тупни лівою ногою (правою). Орієнтування на папері.

Номер слайду 9

Що знаходиться у верхньому рядку праворуч?style.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.typestyle.colorfillcolorstroke.colorfill.type

Номер слайду 10

- Яке дерево вище?- Де воно росте?- У якого дерева товщий стовбур?- Що вище, береза чи 10-поверховий будинок?

Номер слайду 11

3. Уявлення про форму і розмір предметів. Покажи, де високе дерево, а де низьке?Покажи де середнє яблуко?Покажи, де товстий кіт?

Номер слайду 12

4. Розпізнавання предметів накладених один на одного

Номер слайду 13

5. Розвиток зорового аналізу і синтезу. Якими деталями відрізняються малюнки?Чим схожі малюнки?

Номер слайду 14

6. Розвиток зорової пам’яті. Покладіть перед дитиною 7-8 предметів. Попросіть її відвернутися і в цей момент приберіть один з них. Дитина повинна вгадати, якого предмету не стало. Покладіть перед дитиною 6-7 картинок, дитина повинна запам'ятати їх. Після цього змішайте картинки з іншими 8-10 картинками. Дитина повинна знайти серед них ті, які вона запам'ятала. Запам'ятати букви, цифри або фігури, а потім вибрати їх серед інших. Гра «Що змінилося?» Розкласти 4-6 картинок, які дитина повинна запам'ятати. Поміняти їх розташування. Дитина повинна сказати, що змінилося.

Номер слайду 15

7. Формування навички диференціювання літер, що можуть змішуватись за оптичними ознаками.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дякую за увагу!!!!!

pptx
Додано
5 листопада 2021
Переглядів
1147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку