Презентація "Артикуляційна гімнастика"

Про матеріал
Артикуляційна гімнастика не має залишатися надбанням тільки вчителів — логопедів. Вона повинна бути в арсеналі кожного вихователя, учителя початкових класів, батьків. Засвоюючи з дітьми абетку, навчаючи їх грамоти й читання, батьки, вихователі і вчителі повинні звертати увагу на особливості артикуляції того чи іншого звука, проводити артикуляційні фізкультхвилинки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Артикуляційна гімнастика

Номер слайду 2

Для всіх дітей дошкільного та молодшого шкільного віку корисні вправи артикуляції, які сприяють формуванню чітких, точних, диференційованих рухів органів артикуляційного апарату. Для цього використовується артикуляційна гімнастика.

Номер слайду 3

«Годинник» Тік – так, тік – так Наш годинник ходить так! Ліворуч тік, праворуч так. Годинник ходить наш ось так!Ротик широко розкрити. Язик повільно пересувати з боку на бік, тягнути язик до куточків рота. По черзі змінювати становище язика 4 – 6 разів.

Номер слайду 4

«Лопатка»Нехай язик наш відпочиває,Нехай він трохи подрімає. Ротик відкритий, широкий розслаблений язик лежить на нижній губі.

Номер слайду 5

«Чашечка»Ширше двері відчиняй, Язичок,Чашку чаю наливай, Язичок,Чашечку глибоку, тонку, високу,Наливай, не проливай, ароматний, солодкий чай. Усміхнутися, відкрити рот і підняти язик нагорі у формі чашки. Утримувати в положенні чашечка язик протягом 5-10 секунд.

Номер слайду 6

«Смачне варення»Дуже смачне в нас варення!Шкода лишилось на губіЯзичок я піднімуІ залишки оближу. Усміхнутися, відкрити рот і широким язиком у формі "чашечки" облизати верхню губу і сховати в рот.

Номер слайду 7

«Конячка»Як конячка пробігає,язичок наш добре знає. Цок, цок, цок та цок –Скаче, жвавий язичок. Посміхнутися, показати зуби, відкрити рота і присмоктуючи язик до піднебіння, поклацувати кінчиком язика.

Номер слайду 8

«Чистимо зубки» Рот відкрийте, посміхніться,Свої зубки покажіть,Чистим верхній ряд та нижній, Бо не зайві ж у нас вони. Посміхнутися, відкрити рот кінчиком язика з внутрішньої сторони "почистити" нижні та верхні зуби почергово.

Номер слайду 9

«Парканчик»За парканчик, язичок. Швидко заховайся, мій дружок. Тихо вдома посиди і нікуди ти не йди. Усміхнутися, з напругою так, щоб було видно передні верхні та нижні зуби. Утримувати губи у такому положенні під рахунок від 1 до 5-10.

Номер слайду 10

«Грибочок»В нашому лісі ростуть гриби. Які ж смачні вони. Язичок поставили,Як грибок дістали ми. В ліс пішли ми погуляти,І грибів назбирати. Посміхнутися, широко відкрити рот, присмоктати язик до піднебіння, щоб під'язична зв'язка була натягнута («ніжка гриба»). Утримувати у такому положенні 5-10 секунд.

Номер слайду 11

«Гойдалка» На гойдалці хитаюся Вверх - вниз, Вверх - вниз,І все вище піднімаюсь,А потім униз. Усміхнутися, відкрити рот, кінчик язика за верхні зуби, кінчик язика за нижні зуби.

Номер слайду 12

«Голочка»Язик у голку перетворюю,Напружую і звужую. Гострий кончик потягну,До п'яти рахувати почну,Раз два три чотири п'ять!Голку можу я тримать. Відкрити рот, язик висунути якнайдалі, напружити його, зробити вузьким і утримувати в такому положенні під рахунок від 1 до 5-10.

Номер слайду 13

«Маляр»Фарбувати стелю час. Запросили маляра до нас Щелепу нижче опускаємо,Язик до піднебіння піднімаємо,Водимо вперед-назад,Як же маляр цій роботі радий. Усміхнутися, відкрити рот і «пофарбувати» кінчиком язика тверде піднебіння («стеля»), рухаючись від зубів до горла.

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Інші матеріали
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
2110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку