Презентація на тему "Орфоепія"- застосування в школі

Про матеріал
Мета дослідження− теоретичне обґрунтування поняття, змісту, принципів, методів орфоепії як науки, чиї методики використовуються під час навчання дітей у школі. Об'єктом дослідження служить процес формування первісних уявлень про орфоепічні норми мови у школярів. Предметом дослідження є методичні прийоми як формування початкових поглядів на орфоепічних нормах мови у школярів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Орфоепія: застосування в школі

Номер слайду 2

Мета дослідження− теоретичне обґрунтування поняття, змісту, принципів, методів орфоепії як науки, чиї методики використовуються під час навчання дітей у школі. Об'єктом дослідження служить процес формування первісних уявлень про орфоепічні норми мови у школярів. Предметом дослідження є методичні прийоми як формування початкових поглядів на орфоепічних нормах мови у школярів.

Номер слайду 3

Орфоепія розглядає соціально значущі вимовні варіанти, тобто такі, які типові для різних груп людей, що говорять літературною мовою, а також стилістичні варіанти, які свідомо обираються в різних соціальних ситуаціях.1. Як наука або розділ фонетики, яка займається вивченням нормативної літературної вимови, її встановленням та обґрунтуванням.2. Як система єдиних прийнятих норм вимови у літературній мові. Орфоэпические нормы — это исторически сложив­шиеся и принятые в обществе правила произношения слов и грамматических форм слов. Орфоепія вживається у двох значеннях:

Номер слайду 4

Орфоепія включає в себе два наступних розділи: Орфоепічні норми у сфері голосних та приголосних звуків. Особливості вимови запозичених слів. Особливості вимови окремих граматичних форм. Поняття вимовних стилів. Їхні особливостіОрфоепічні правила попереджають помилку у вимові, відсікають неприпустимі варіанти. Варіанти вимови, що визнаються неправильними, нелітературними, можуть з'являтися під впливом фонетики інших мовних систем - територіальних діалектів, міського просторіччя або близьких мов, переважно української.

Номер слайду 5

Причини орфоепічніих помилок. Перша причина порушення орфоепічних норм мови визначається впливом письмової мови. Збільшений культурний рівень мільйонів людей, їхні зусилля, витрачені на засвоєння норм писемного мовлення, впливають і на мовлення усне. Цим, зокрема, пояснюється поширення так званої «літерної» вимови, особливо під час читання написаного вголос. Другою причиною є вплив на літературну вимову інших форм існування національної мови: просторіччя, жаргонів та рідного діалекту. Третьою причиною є процес запозичення мовних одиниць, інтенсивність якого всупереч очікуванням не знижується, є причиною помилок. Дія аналогій, залежність від частотності слова, давності запозичення, наявність ознак іншомовності та інших факторів, що часто вимагають звернення до словника.

Номер слайду 6

Особливої важливості сьогодня набуває вивчення орфоепії у школі, адже її вивчення допомагає орфоепічно правильно поставити мову дитини. В дошкільному віці є одна форма мови – усна. Але з приходом до школи діти знайомляться ще з листом та читанням. У школі дитина починає опановувати мову, вчиться правильно висловлювати свої думки, і навіть будувати словосполучення і найпростіші речення.

Номер слайду 7

Завдання вивчення орфоепії у школіформувати вимовні навички школярів;обов'язковий мінімум змісту навчання орфоепії;основні засоби звукової сторони мови: наголос, інтонація;основні орфоепічні норми мови;норми вимови слів та інтонування мови. Оцінка власної та чужої мови з погляду орфоепічних норм;вміння, що формуються у процесі навчання орфоепії;визначати місце наголосу (словесного, логічного);правильно вимовляти слова (з урахуванням орфоепічних норм);користуватися орфоепічним словником та словником наголосів.

Номер слайду 8

Принципи вивчення орфоефії у школіопора на мовний слух учнів, що сприяє свідомому сприйняттю звуків та визначенню їх властивостей;у процесі навчання грамотного читання діти вчаться керуватися вже відомими правилами вимови. Можна зробити висновок, що читання є основним на шляху до ефективного оволодіння орфоепічно грамотною мовою.учні повинні володіти цілим комплексом умінь для правильної вимови:уміння слухати чужу мову під час говоріння;уміння правильно відтворювати почуте;уміння співвідносити промовлене слово з написаним;уміння самостійно використовувати орфоепічні зразки під час читання й у мовлення.

Номер слайду 9

Для формування орфоепічних навичок використовуються певні показники:1) розвиток мовного (фонематичного) слуху;2) розвиток орфоепічної пильності;3) розуміння мовних значень;4) оволодіння вміннями простими навичками, на яких ґрунтується орфоепічна навичка;5) вміння вибрати спосіб виконання орфоепічної дії та скласти алгоритм його виконання;6) виконання достатньої кількості практичних вправ;7) систематична робота над помилками.

Номер слайду 10

Методика навчання орфоепії у школі1) Формування початкових уявлень про єдність і різноманіття мовного та культурного простору, про мову як основу національної самосвідомості.2) Розуміння учнями те, що мова є явище національної культури та основний засіб людського спілкування, усвідомлення значення мови, мови міжнаціонального спілкування.3) Сформованість позитивного ставлення до правильної усної та писемної мови як показників загальної культури та громадянської позиції людини.4) Опанування первісними уявленнями про норми рідної літературної мови (орфоепічних, лексичних, граматичних) та правила мовного етикету; вміння орієнтуватися з метою, завданнями, засобами та умовами спілкування, вибирати адекватні мовні засоби для успішного вирішення комунікативних завдань.5) Опанування навчальними діями з мовними одиницями та вміння використовувати знання для вирішення пізнавальних, практичних та комунікативних завдань.

Номер слайду 11

Висновок. Позитивне ставлення до мови - це позитивне ставлення щодо нього, насамперед у школі. Це означає, що дітям мають подобатися і уроки мови та форми їх проведення. Педагог повинен постійно вдосконалювати процес навчання, що дозволяє дітям ефективно та якісно засвоювати програмний матеріал. На таких уроках ненав'язливо збагачується словниковий запас, розвивається мова, активізується увага дітей, розширюється інтерес, прищеплюється інтерес до предмета, розвивається творча фантазія, виховуються моральні якості. І головне - величезний ефект: діти грають, а граючи мимоволі закріплюють, удосконалюють і доводять до рівня автоматизованого навички знання з мови. Якщо знайти правильні підходи, навчання зі складної та стомлюючої необхідності може перетворитися на захоплюючу подорож у світ мови. Систематична робота у цьому напрямі благотворно позначається на формуванні в учнів сталого інтересу до вчення, збагачення словникового запасу, активізації уваги дітей, підвищення орфографічної пильності, підвищення їх успішності з мови.

Номер слайду 12

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додав(-ла)
Білоус Наталія
Додано
20 січня 2022
Переглядів
1868
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку