• Презентація на тему Органи чуття тварин.

Про матеріал
• Презентація до уроку 7 класу " Органи чуття тварин" • Бажаючі можуть скачати
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Органи чуття тварин. Виконав: Стрельбицький Євгеній

Номер слайду 2

Черви. Органи чуття розвинені дуже слабо. У дощового черв'яка немає справжніх органів зору, їх роль виконують окремі світлочутливі клітини, які знаходяться в шкірному покриві. Там же містяться рецептори дотику, смаку, нюху. Дощові черв'яки здатні до регенерації (легко відновлюють задню частину)

Номер слайду 3

РакоподібніОчі у рака складні. Кожне око складається з безлічі спрямованих у різні сторони дуже дрібних очок – фасеток . Зображення предмета в складному (фасеточному) оці складається з його окремих частин, нагадуючи мозаїчні картинки. Органи нюху (та хімічного аналізу складу води) - пара коротких вусиків. Органи дотику – пара довгих вусиків на голові перед ротовим отвором. Органи смаку – щелепні щупики. Орган слуху – мембрана.

Номер слайду 4

ПавукоподібніВ павуків добре розвинені органи чуття. Органами дотику є щетинки, які вкривають тіло павука, та ногощупальця. Органи нюху та смаку містяться переважно на ногощупальцях і ногах ,органи нюху – вусики. Орган слуху – мембрана на череві. У літаючих комах в основі вусиків е спеціальні органи для контролю за швидкістю й напрямком польоту. Органи зору – прості очі, яких, зазвичай, чотири пари.

Номер слайду 5

Комахи. Більшість комах є „короткозорими". Окремі з них, як, наприклад, муха діопсиду, бачать на відстані 135 метрів. Бабка - а вона має найгостріший зір серед наших комах - не бачить далі за два метри, а бджола нічого не бачить вже на відстані одного метра. Комахи бачать ультрафіолетове світло, проте не розрізняють кольору червоної ділянки спектру (тільки метелики бачать червоний колір). Наприклад, квітка маку сприймається комахами як безбарвна, зате на інших квітах очі комахи бачать такі ультрафіолетові візерунки, що їх людині навіть важко уявити.

Номер слайду 6

Риби. Органи слуху у риб Органи слуху риб сприймають коливання водного середовища. Влаштовані вони у них більш просто, ніж у інших хребетних тварин. Немає у риб ні зовнішнього, ні середнього вуха: вони обходяться без них в силу більш високої проникності води для звуку. Є лише внутрішнє вухо, яке знаходиться в кістковій стінці черепа. Органи нюху розташовані в ніздрях, які у риб не є наскрізними, а схожі на крихітні двугорбові колбочки, що знаходяться зверху по обидва боки рила. На дні їх лежать складки нюхового епітелію, клітини якого сприймають хімічні речовини, розчинені у воді. Гострота нюху у риб надзвичайно велика. Особливо тонко розвинене воно у нічних і хижих риб (сом, минь). Акула може відчути запах крові на відстані 15-20 км. Органи смаку являють собою скупчення клітин, так звані смакові нирки. Вони численні в ротовій порожнині, глотці, на вусиках, підборідді, зябрових дугах, на голих ділянках голови і навіть у шкірі тіла, особливо в місцях, позбавлених луски. Гольян, наприклад, здатний вловити смак крихти, яка впала йому в акваріумі на хвіст.

Номер слайду 7

Органи дотику. Риба здатна відчувати дотик, розрізняти характер ґрунту, а також має почуття болю. Всі ці дії сприймають клітини, розташовані як в покривах, так і у внутрішніх органах. Слід тільки сказати, що відчуття болю у риб розвинене слабше, ніж у теплокровних тварин. Рибалкам відомо, що окунь, знятий з гачка і випущений у воду, може клюнути на власне око. Крім того, у риб є ще "шосте відчуття", Втрачене наземними тваринами. Це — орган бічної лінії.

Номер слайду 8

ЗемноводніОргани зору земноводних Органи почуттів у представників цього класу вже більш пристосовані до існування в повітряному середовищі. Наприклад, очі у них вже мають дві повіки, а також миготливу перетинку, яка виконує зволожуючу і захисну функції. Кришталик може змінювати свої розміри залежно від освітлення. Зір у земноводних кольоровий. Крім того, у земноводних є нюхові мішки, які відкриваються назовні ніздрями. Тварина може сприймати запахи тільки в повітряному середовищі. Що ж стосується органів слуху, то у земноводних вже формується середнє вухо і барабанна перетинка, а також невелика кісточка під назвою стременце. – рецептори шкіри. У примітивних водних земноводних, а також у пуголовків ще зберігається бічна лінія. Орган смаку – смакові бруньки, що містяться на язику та ротовій порожнині

pptx
Додано
8 грудня 2020
Переглядів
3861
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку