Презентація на тему "Орлик Пилип"

Про матеріал
Обличчя історії України формують особистості. Це ті видатні історичні постаті, які залишили свій важливий внесок в історії і стали гордістю України. Дана презентація може бути використана на уроках з історії України в 8 класі під час вивчення історії України, на заняттях з факультативу «Видатні постаті України», на заняттях історичного гуртка та в позакласній роботі з історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пилип Орлик

Номер слайду 2

Ім’я П.Орлика за радянських часів серед широкого загалу завжди асоціювалося з негативом, похмурим, зловісним образом, витвореним О.Пушкіним у поемі „Полтава”; фахові історики причислювали його до мазепинців, правої руки „зрадника Мазепи”. Ці часи вже давно минули, крок за кроком відроджується історична пам’ять про визначних державних і культурних діячів козацької доби. Серед них чільне місце займає і Пилип Орлик. До нього можна в повній мірі віднести слова, сказані ним про І.С.Мазепу: „...він знехтував усім, що було йому найдорожчого в світі, знехтував і самим життям, аби піднести свою вітчизну і визволити її з-під московського ярма”.

Номер слайду 3

„Українська справа стала для Орлика правдивим змістом його життя”, - так підкреслив дослідник життя і діяльності П.Орлика відомий український історик Б.Крупницький. Але Пилип Орлик, за тодішньою українською термінологією, був „чужинцем”, нащадком відомої у Європі родини баронів Орликів з Чехії.

Номер слайду 4

Народився Пилип Орлик 11 жовтня 1672 року в селі Косуті Ошмянського повіту на Віленщині. Рід Орликів походить із старої баронської фамілії, поширеної у Чехії, Моравії та Шлезьку. Один з представників цього роду за часів гуситського руху ХIV — початку ХV ст. перебрався до Польщі, а відтак до Литви. Саме від цієї лінії й походять предки Пилипа Орлика. 1673 року під час польсько-турецької війни у битві під Хотином загинув його батько.

Номер слайду 5

Початки освіти П. Орлик здобув, ймовірно, у єзуїтській школі у Литві. Пізніше вступив у Києво-Могилянську академію, яку закінчив 1694 року. 1698 року посів посаду кафедрального писаря у Київській митрополії. Того ж року одружився з дочкою полтавського полковника Герцика Ганною.

Номер слайду 6

3 листопада 1698 року Орлик полишає службу в Київській консисторії, переселяється в Батурин, де посів ранг канцеляриста, а згодом старшого канцеляриста і реєнта Генеральної військової канцелярії. Як зазначає М.Василенко, „...Орлик зробив при дворі гетьмана нечувано швидку кар’єру, ставши згодом довіреною особою Мазепи. Кар’єра була зроблена не пролазництвом чи за чиєюсь протекцією, а завдячуючи своєму розуму, енергії, таланту, освіченості, які завжди його відзначали і в подальшому послужили основою для його вибору на гетьмана”.

Номер слайду 7

Звичайно, І.Мазепа не міг не помітити Орлика, з його доброю освітою, захопленням теологією, філософією, літературними здібностями, надзвичайною працездатністю. І.Мазепа шукав здібних співробітників і помічників, яким би можна було довіритися. Невипадково гетьман став хрещеним батьком Пилипового сина Григора (хрестини відбулися 5 листопада 1702 року). І.Мазепа придивлявся до П.Ор лика, випробовував міру його стійкості і лише 17 вересня 1707 року відкрив йому свої плани.

Номер слайду 8

29 жовтня 1708 року гетьман І.Мазепа разом з козаками переходить на сторону шведського короля Карла ХІІ. У цей час генеральний писар бере участь у виробленні важливого документа - союзницького договору між Україною і Швецією. Так, Пилип Орлик разом із державним секретарем Олафом Гермеліном підготував українською мовою маніфест Карла ХІІ до українського народу: „З божою допомогою хочемо боронити український народ і хоронити його аж до хвилини, коли, скинувши із себе московське ярмо, поверне він свої давні права і вольності”.

Номер слайду 9

Після смерті І.Мазепи серед української еміграції постало питання про його наступника, визначення головних напрямків діяльності всієї еміграції. Із трьох кандидатів на гетьманську булаву - генеральний писар П.Орлик, небіж І.Мазепи А.Войнаровський, прилуцький полковник Д.Горленко - на козацькій раді в Бендерах 5 квітня 1710 року було обрано гетьманом України П.Орлика. Як зазначає М.Василенко: „Старшина, в перший раз після Б.Хмельницького, провела вибори гетьмана вільно, без участі й тиску якої-небудь сторонньої влади, як це було за московського панування. Шведський король зовсім не втручався у вибори, а тільки підтвердив їх”.

Номер слайду 10

Намагаючись завоювати собі підтримку, в 1710 р. П. Орлик складає (за деяким джерелами — схвалює) “Пакти й Конституції прав і вольностей Війська Запорізького” (”Pacta et Constitutiones legum libertatumqe Exercitus Zaporoviensis”), укладає зі старшиною та запорожцями угоду — документ, який пізніше дістав назву Конституція Пилипа Орлика — так звана Бендерська конституція, яку вважають першою українською Конституцією, а також однією із перших конституцій у Європі. Нею він зобов’язувався обмежити гетьманські прерогативи, зменшити соціальну експлуатацію, зберегти особливий статус запорожців і боротися за політичне й церковне відокремлення України від Росії у випадку, якщо він здобуде владу в Україні.

Номер слайду 11

Перша і остання сторінки конституції П.Орлика Першу українську конституцію варто прочитати кожному, адже вона дає уявлення про рівень козацької демократії, та порівняти її із сучасною. Навіть сьогодні багато хто переконаний, що не усі права і свободи в нашій сучасній Конституції розкриті краще, аніж у документі Пилипа Орлика.

Номер слайду 12

Підпис під «Пактами й Конституціями прав і вольностей Війська Запорізького».

Номер слайду 13

Пилип Орлик і його Конституція

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Упродовж січня-березня 1711 року організована П.Орликом армія, окрім запорожців, польські підрозділи, шведські інструктори, кримські і буджацькі татари діють на Правобережжі. З листом про спільні дії за звільнення України з-під московського ярма звернувся П.Орлик і до гетьмана І.Скоропадського, на жаль, останній не підтримав його починань. Після невдалих штурмів Білої Церкви татари полишають П.Орлика й розпочинають грабувати населення. Правобережне козацтво змушене було рятувати свої оселі. П.Орлик вказував хану на порушення умов українсько-кримського договору, але було марно. Гетьман з військами змушений був повернутися до штаб-квартири Карла ХІІ.

Номер слайду 16

У жовтні 1714 року Карл ХІІ покинув Туреччину, а з ним П.Орлик і його найближчі співробітники: К.Довгоногий, Ф.Третяк, Ф.Мирович, брати Герцики та інші. Шлях емігрантів проліг через Бухарест, Відень, о. Рюген. На деякий час вони оселилися у невеликому містечку Крістіанстаді на півдні Швеції. За наказом Карла ХІІ український гетьман „мав бути з почестями прийнятий і розміщений”. У реєстраційному списку м. Крістіанстада за 1716 рік зазначається, що „козацький воєначальник Орлик” проживав у гостинному дворі під номером 121 (1996 року на цьому будинку встановлено меморіальну дошку на честь П. Орлика).

Номер слайду 17

Згодом емігранти перебралися до Стокгольма. Головним завданням Орликової політики у Швеції було схилити європейські країни до коаліції проти Росії, оскільки її загарбницька політика щодо України має небезпечний характер у загальноєвропейському масштабі. Існування ж спільної, об’єднаної України необхідне для підтримання європейської рівноваги.

Номер слайду 18

П.Орлик з родиною в останніх числах жовтня 1720 року залишив Швецію. У Ганновері, Брауншвейгу, Празі, Бреславлі, Вроцлаві він веде переговори з європейськими дипломатами, ознайомлює їх з українським питанням. У цей час резиденти Петра І буквально розпочали полювання за гетьманом та його родиною. Російський посол у Відні Ягужинський організував напади на помешкання Орлика у Бреславлі, Вроцлаві. У Бреславлі П.Орлика врятував його далекий родич. За таких обставин П.Орлик залишає родину у монастирях Бреславля (з дружиною Ганною вже ніколи не зустрінеться), Григора зараховують лейтенантом саксонської гвардії. З квітня 1721 по лютий 1722 року П.Орлик перебував у Кракові. У цей час помер його наймолодший син Яків (у Орликів було 8 дітей).

Номер слайду 19

У вересні 1739 року в Белграді між Росією і Портою був підписаний мировий трактат, і П.Орлик з сумом констатував, що „москалі назавжди запанували над козаками”. У 1741 році П.Орлик, за сприяння шведських і французьких дипломатів, переїхав до Ясс. Сюди ж він хотів перевезти дружину Ганну, що проживала у Станіславові, з якою не бачився двадцять років. Але так і не зустрівся з нею, бо 22 травня 1742 року помер. По гетьманові не залишилося жодного матеріального скарбу. Маврокордато, який шанував Орлика, влаштував йому похорон. Але на сьогодні залишається невідомим, де поховали гетьмана та яка доля його могили.

Номер слайду 20

Помер Орлик у 1742 році, коли йому виповнилось 70 років. Із них 33 роки в безкінечних мандрах. У неймовірних, небезпечних і важких змаганнях на політичних шахівницях Європи XVIII ст.

Номер слайду 21

Пилип Орлик лишив по собі поетичну, публіцистичну, мемуарну, епістолярну та історіографічну спадщину. Він був автором книжок: «Алкід Російський», присвяченої Мазепі (1695), «Гіппомен Сармацький» — на пошану ніжинського полковника Івана Обидовського (1698), «Діаріуш (щоденник) подорожнього», ведений з 1720 по 1733 р., трактатів «Вивід прав України» (1712) та «Маніфест до європейських урядів» (1712).

Номер слайду 22

Політичні ідеали Пилипа Орлика грунтувалися на принципах християнства, справедливості та гуманізму, мали прогресивний характер, відповідали принципам розвитку європейської цивілізації. У політичному відношенні ці ідеали апелювали до європейських держав, закликали їх не допустити московської експансії, що загрожувала європейській рівновазі.

Номер слайду 23

Монети Національного банку України

Номер слайду 24

Ювілейна медаль із серії «Гетьмани України»

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Музей Гетьманства

Номер слайду 29

Пам'ятник Пилипу Орлику в м.Київ, 2011

Номер слайду 30

Пам'ятник Пилипу Орлику в м.Київ, 2011

Номер слайду 31

Пам'ятник Пилипу Орлику в м.Київ, 2011

Номер слайду 32

Пам'ятник Пилипу Орлику в м.Київ, 2011

Номер слайду 33

Пам'ятник Пилипу Орлику в м.Київ, 2011

Номер слайду 34

Пам'ятник Пилипу Орлику в м.Київ, 2011

Номер слайду 35

Пам'ятник Пилипу Орлику в м.Київ, 2011

Номер слайду 36

Пам'ятник Пилипу Орлику в м.Київ, 2011

Номер слайду 37

Пам'ятник Пилипу Орлику в м.Київ, 2011

Номер слайду 38

Меморіальна дошка на честь Пилипа Орлика у селищі Орлик Кобеляцького району Полтавської області

Номер слайду 39

Пилип Орлик - пам'ятник «Молитва за Україну» на Гетманській площі в Батурині

Номер слайду 40

Пилип Орлик - пам'ятник «Молитва за Україну» на Гетманській площі в Батурині

Номер слайду 41

Пилип Орлик - пам'ятник «Молитва за Україну» на Гетманській площі в Батурині

Номер слайду 42

Пам’ятник Пилипу Орлику на батьківщині в селі Косута

Номер слайду 43

Пам'ятник Пилипу Орлику в Івано-Франківську

Номер слайду 44

Пам'ятник Конституції Пилипа Орлика, встановлений на честь її 300-річчя

Номер слайду 45

Пам'ятна дошка на вулиці, названій на честь Пилипа Орлика у місті Вілейка (Мінська обл.)

Номер слайду 46

Номер слайду 47

9 квітня 2010 року в Бендерах було відкрито пам'ятник Конституції, встановлений на честь її 300-річчя. Пам'ятний знак споруджено у вигляді книги, на якій викарбувано інформацію про історію написання Конституції та її повну назву українською і латинською мовами.

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

29 червня 2011 року у Крістіанстаді відбулося урочисте відкриття пам'ятника та меморіальної дошки українському гетьману Пилипу Орлику. Відкриття було приурочено до 300-ї річниці Конституції Пилипа Орлика та 15-ї річниці сучасної Конституції України. Відкриття пам'ятника й дошки на будинку, де мешкав у 1716–1719 рр. Пилип Орлик, було кілька років тому ініційовано Посольством України в Швеції. Пам'ятник вважається подарунком України шведському місту Крістіанстад.

Номер слайду 51

Пам'ятний знак присвячений Пилипу Орлику в м.Крістіанстад, Швеція, 2011

Номер слайду 52

Булава Пилипа Орлика (зберігається в Лінчепінській бібіліотеці, Щвеція)

Номер слайду 53

Скульптора «Пилип Орлик та його конституція»

Номер слайду 54

Скульптор Анатолій Кущ

Номер слайду 55

Скульптор Анатолій Кущ

Номер слайду 56

Григорій Орлик народився 5 листопада 1702 року у Батурині, його мати – Анна Герцик, хрещеним батьком був Іван Мазепа

Номер слайду 57

Григір Орлик Про життя та діяльність Григора Орлика можна було б зняти захоплюючий фільм. У 9 років батько відправив його заручником до султана, принісши в жертву сина заради союзу з Туреччиною. У 14 років Григір бере участь у битвах у війську шведського короля, потім закінчив університет у Швеції з відзнакою, служив у шведській армії, згодом у саксонській та польській. З початку 30-х років XVIII ст. гвардійський офіцер Григір Орлик розпочав військову кар’єру у Франції. Володіючи декількома іноземними мовами, він виконував дипломатичні доручення короля в Туреччині, Австрії, Кримському ханстві, Польщі. Прагнув впливати на зовнішню політику французького короля на користь України й отримав певну підтримку. Невдовзі він вирушив з таємною місією на Лівобережжя, щоб підготувати повстання.

Номер слайду 58

Військовий борг зобов’язав Григора виконувати не тільки дипломатичні місії, але й проливати кров за свою батьківщину. Беручи участь й Семирічній війні з Пруссією, унаслідок двох важких поранень генерал-поручик французької армії Г. Орлик помер 14 листопада 1759 року у військовому госпіталі. Ми маємо право пишатися сином українського народу Григором Орликом. Нащадки зберегли замок Дентевіль і архів так, що навіть каміння говорить про синів України.

Номер слайду 59

Аеропорт Орлі у Франції носить ім’я Григора Орлика Найбільший аеропорт у Франції, один з двох міжнародних аеропортів Парижа, носить назву «Орлі». Він розташований на відстані 14 км на південь від Парижа на ділянці площею 15,3 кмІ. Орлі працює головним чином для внутрішніх пасажирських перевезень Франції. В середині XX ст. виникла легенда про те, що міжнародний аеропорт «Орлі» збудовано на землях, які колись належали Григорію Орлику, і що від його імені походить назва аеропорту.

Номер слайду 60

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Гладка Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Рощук Светлана
    Дуже гарна, цікава, змістовна презентація!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Котик Веселий
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Волкова Вікторія Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
ppt
Додано
21 квітня 2019
Переглядів
17954
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку