Презентація на тему" Основи, їх склад і назви. Класифікація основ. Лабораторний дослід №3 Дія лугів на індикатори. " 8 клас

Про матеріал
Розширити знання про класифікацію й номенклатуру неорганічних речовин на прикладі основ; розвивати вміння й навички складати формули неорганічних сполук за валентністю на прикладі основ, складати назви речовин за сучасною українською номенклатурою, розпізнавати класи неорганічних речовин, виховувати цілеспрямованість та любов до природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Основи, їх склад і назви. Класифікація основ. Лабораторний дослід №3 Дія лугів на індикатори.

Номер слайду 2

ДЕВІЗ УРОКУ НАВЧАЄМОСЯ НЕ ЗАРАДИ ШКОЛИ, А ЗАДЛЯ ЖИТТЯ … СЕНЕКА (давньоримський філософ)

Номер слайду 3

Гра “Хрестики – нулики” Сu(OH)2 CO2 HNO3 KOH H2SO4 Al2O3 0- обведіть оксиди та кислоти. X- закресліть тих, хто лишився.

Номер слайду 4

Тема. ОСНОВИ: поняття, склад і назви. Мета уроку: перевірити знання учнів про склад, назви та класифікацію солей; продовжувати формувати поняття про основні класи неорганічних сполук, а саме основ, їх формули і назви; активізувати пізнавальну діяльність учнів на всіх етапах уроку; розвивати їх логічне мислення та творчі здібності; виховувати витримку, силу волі, уміння співпрацювати та об’єктивно оцінювати свою роботу та роботу інших учнів. Тип уроку: комбінований.

Номер слайду 5

Загальна формула основ n Ме(ОН)n Основи – це складні речовини, в яких атоми металів з’єднані з гідроксигрупою.

Номер слайду 6

НАЗВИ ГІДРОКСИДІВ УТВОРЮЮТЬСЯ ТАК : назва металу + гідроксид Na OH натрій гідроксид Якщо метал має змінну валентність : назва металу + валентність металу + гідроксид Fe (OH)3 ферум ( ІІІ ) гідроксид

Номер слайду 7

СКЛАДІТЬ ФОРМУЛИ ГІДРОКСИДІВ (у парах) - алюмінію; - калію; - магнію; - феруму( ІІІ ); - стануму( ІІ ); - барію; - цинку; - плюмбуму( ІІ ); - купруму(ІІ).

Номер слайду 8

Al(OH)3 KOH Mg(OH)2 Fe(OH)3 Sn(OH)2 Ba(OH)2 Zn(OH)2 Pb(OH)2 Cu(OH)2

Номер слайду 9

“Третій зайвий” LiOH Na2O HNO3 HCl H2O NaOH Ca(OH)2 KOH H2SO4 В горизонтальному ряду знайти речовину, яка відрізняється від двох інших.

Номер слайду 10

Правильні відповіді Na2O NaOH H2SO4

Номер слайду 11

Класифікація основ Основи Розчинні у воді (луги) LiOH, NaOH, KOH, RbOH, CsOH, Ba(OH)2, Ca(OH)2 Нерозчинні у воді Cu(OH)2, Fe(OH)2, Fe(OH)3, Al(OH)3 Амфотерні Be(OH)2, Zn(OH)2, Al(OH)3, Cr(OH)3 Fe(OH)3.

Номер слайду 12

Фізичні властивості ОСНОВИ Розчинні Нерозчинні тверді; білі; без запаху; милкі на дотик; добре розчинні у воді. тверді; різнокольорові; без запаху; не милкі на дотик; не розчинні у воді.

Номер слайду 13

Калію гідроксид (калі їдкий)

Номер слайду 14

Кальцію гідроксид (гашене вапно )

Номер слайду 15

Натрію гідроксид (натр їдкий, каустична сода )

Номер слайду 16

Дія на індикатори Індикатори Колір індикатора у розчині нейтраль-ний лужний кислий метилоранж лакмус фенолфталеїн Індикатори – від лат. «indication» - вказівники

Номер слайду 17

Будьте обережні!!! Потрапляння їдких лугів на шкіру призводить до опіків, а на одяг – до його руйнування! В хімічний клас заходь в халаті, Комфортно буде, як у хаті, І тому під час дифузій Тобі не трапиться конфузій. Не лий води до кислоти- Очей лишитись можеш ти. Не заглядай у різну “воду”, Бо загубити можеш вроду!!!

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Використання основ: Са(ОН)2 Будівництво, цукрова промисловість, зубні пасти, фарбування дерев. NаОН Виготовлення твердого мила, паперу, ліків, штучного волокна, миючих засобів, шкіряній промисловості, очищення нафти . КОН Виготовлення рідкого мила, електроліт.

Номер слайду 20

Заповнити порожні графи. Формула оксиду Назва оксиду Формула основи, що відповідає оксиду Назва основи, що відповідає оксиду алюміній оксид CaO КОН Натрій гідроксид

Номер слайду 21

P2O5 Fe(OH)3 HCl N2O5 Fe(OH)2 CO2 H2SO4 LiOH HNO3

Номер слайду 22

Правильні віповіді: Fe(OH)3 ферум (ІІІ) гідроксид Fe(OH)2 ферум (ІІ) гідроксид LiOH літій гідроксид

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Параграф 6, с. 34-36. Вправа 59, с.36 Повторити формули кислот. Скласти графічі формули основ: NaOH, KOH, Li(OH)2, Al(OH)3 (високий рівень)

Номер слайду 24

Дякую за урок

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Інші матеріали
Інкл
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
4506
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку