Презентація на тему: "Основні концепції походження моралі"

Про матеріал
Презентація на тему: "Основні концепції походження моралі" Дисципліна "Етика й естетика" Філософія. Основи філософії. Етика. Етика й естетика.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:”Основні концепції походження моралІ”

Номер слайду 2

Основні концепції походження мораліЗасновниками даного напрямку етики вважаються самі першовідкривачі теорії еволюції, англійські вчені Чарльз Дарвін і Герберт Спенсер. Вони обґрунтували революційну для антропології ідею, що людина є продуктом тривалого, але незворотного розвитку нижчих форм життя. Відповідно, мораль також стає наслідком ускладнення поведінкових схем тварин. Зокрема, вони вважали, що вона походить з особливого соціального інстинкту, властивого тваринам, що живуть в зграях. 

Номер слайду 3

Основні концепції походження мораліЛюдині ж вдалося розвинути поодинокі дані моральності в систему пов'язаних між собою поглядів, але яким чином? Якщо підсумувати погляду Дарвіна і Спенсера, то можна вказати на наступні вирішальні чинники. У людей з'явилася свідомість, завдяки чому стало можливо осмислювати події, що відбуваються і розуміти вигоду від кооперації. Далі людина як серйозно оснащене від природи істота, що володіє, наприклад прямоходінням, значно ускладнила і розширила свою діяльність, для чого їй знадобилося налагодити інші, більш стійкі зв'язки з собі подібними. У результаті вона перейшла на новий рівень адаптації, заснований на колективному пристосуванні і перетворенні навколишнього середовища. Важливу роль зіграв інстинкт товариськості. Обмін інформацією існує у всіх тварин, але у людини з'явилася мова, яка допомогла також налагодити більш складні форми комунікації, де головну роль повинна була зіграти взаємна допомога. Іншими словами, об'єднання людей у великі суспільства, вирішальні серйозні завдання по виживанню і самовідтворенню, призвели до появи обов'язкових для всіх вимог, зміцненню колективу.

Номер слайду 4

Еволюційна етика. Сильною стороною еволюційної етики стала спроба показати мораль в її динамічному розвитку, пояснити, як з найпримітивніших її даних з'являються вищі форми. Але, з іншого боку, можна зафіксувати спірні моменти, які не дозволяють вважати загадку походження моралі розкритою. По-перше, незрозуміла рушійна сила, що змусила перших людей обмежити базові егоїстичні інстинкти. Спонукальну причину виживання і адаптації можна розглядати серйозно, оскільки більшість досягають цих цілей без втручання будь-яких сверхбіологічних регуляторів. По-друге, далеко не факт, що моральні уявлення робили б громаду більш життєздатною. Так, міркування моральності передбачають взаємну допомогу, але нерідко вимагається жертвувати інтересом заради порятунку індивіда.

Номер слайду 5

Свідомість. Свідомість - це суб'єктивне відображення навколишніх предметів, найважливіші з яких - інші люди і наші відносини з ними. Відповідно, свідомість могла з'явитися як критичний переживання вже сформованих зв'язків. Є і ще один сумнів. Виведення моралі з соціального інстинкту не пояснює, як міг з'явитися індивідуальний момент в моральності, виражений в обов'язковому елементі свободи, особистого вибору, духовного вдосконалення.

Номер слайду 6

Що ж стало ключовим фактором в походженні моралі?Про цей рахунок також існує безліч думок, і досі жодне з них не визнано найбільш достовірним. Найдавніша точка зору, висхідна до Аристотеля,її витік в сімейних відносинах, де за визначенням мали торжествувати добро і любов. З плином часу сім'я розросталася до розмірів великого родового союзу, який у результаті засновує державу, де, тим не менш, продовжує царювати батьківська турбота (влада) над своїми підданими. Інший погляд, властивий марксистській філософії, стверджує, що моральна свідомість виникла в результаті поділу праці, коли разом з обміном виробленої продукції потрібні складні форми взаємодії. Третя точка зору, якої дотримувалася більшість вчених-етнографів, полягала в твердженні, що мораль зародилася зі спільних релігійно-культових форм взаємодії.

Номер слайду 7

Висновок. Якщо зібрати всі фактори разом, то можна припустити, що соціологічні теорії цілком адекватно пояснюють походження індивідуальної моральної свідомості. Але все ж вони не бажають йти далі, вважаючи, що колективні уявлення не мають прямого відношення до моральності. Виходить, що моральна культура, не знаходячи своєї основи в природі людини, повисає в воз - дусі. Так чи інакше, але питання про походження моралі не може бути однозначно вирішеним, поки в дослідницькій традиції не встановиться єдине розуміння складного феномену самої моралі. Причому не самої його суті (людяності), а саме численних і різноманітних проявів, які досі не вдається скласти в єдину систему.

Номер слайду 8

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Павлух Іванна
Додано
26 грудня 2021
Переглядів
1874
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку