Презентація на тему: "Основні оксиди металічних елементів. Амфотерні оксиди"

Про матеріал
Оксидами називаються складні речовини, до яких входять два елементи, один з яких Оксиген. Осно́вні оксиди — це оксиди, яким відповідають основи. Осно́вними оксидами є, наприклад, Na2O, K2O, CaO, MgO. Амфотерними називають такі оксиди, які взаємодіють як з кислотами, так і з основами, утворюючи сіль і воду. При взаємодії з кислотами вони поводять себе як основні оксиди, а при взаємодії з основами — як кислотні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: Основні оксиди металічних елементів. Амфотерні оксиди (2 години)

Номер слайду 2

Оксидами називаються складні речовини, до яких входять два елементи, один з яких Оксиген. Окси́ди (також застаріле о́кисли) — неорганічні бінарні сполуки, до складу яких входить Оксиген у ступені окиснення −2. Оксид міді(II)Хром(III) оксид. Оксид цинку

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Осно́вні оксиди — це оксиди, яким відповідають основи. Осно́вними оксидами є, наприклад, Na2 O, K2 O, Ca. O, Mg. O.

Номер слайду 6

Оксиди Na2 O і K2 O – основні. Це тверді речовини білого кольору. Добувають натрій оксид нагріваючи натрій в недостатній кількості кисню при температурі не вищій 180°С, або при нагріванні суміші натрій пероксиду з металічним натрієм:   Na2 O2 + 2 Na = 2 Na2 O. При взаємодії оксидів з водою утворюють гідроксиди: Na2 O + H2 O = 2 Na. OH. Практичне значення має натрій пероксид, який взаємодіє з вуглекислим газом з виділенням кисню. Цю реакцію використовують на підводних човнах, космічних кораблях та закритих приміщеннях для регенерації повітря: 2 Na2 O2 + CO2 = 2 Na2 CO3 + O2.

Номер слайду 7

Кальцій оксид Ca. O (технічні назви: негашене вапно, кипілка, палене вапно) – тугоплавна речовина білого кольору, температура плавлення 2570ºС,  з яскраво вираженими основними властивостями. Добувають кальцій оксид окисненням кальцію: 2 Ca + O2 = 2 Ca. O; а в промисловості випалюванням вапняку при температурі 1000-1100ºС: Ca. CO3 → Ca. O + CO2.

Номер слайду 8

Хімічні властивості Як усі основні оксиди взаємодіє з кислотами та кислотними оксидами з утворенням солей. Ca. O + 2 HCl = Ca. Cl2 + H2 OCa. O + SO3 = Ca. SO4. Оксид кальцію, зв’язуючи вуглекислий газ, перетворюється в карбонати: Ca. O + CO2 = Ca. CO3. Взаємодію кальцій оксиду з водою, називають гашенням вапна,  яке відбувається з виділенням великої кількості теплоти. Частина води при цьому перетворюється в пару, а шматочки оксиду розсипаються в крихку масу кальцій гідроксиду, який називають гашеним вапном: Ca. O + H2 O = Ca(OH)2. Кальцій оксид застосовують переважно для гасіння вапна. Його застосовують у промисловості як в’яжучий матеріал.

Номер слайду 9

Амфотерними називають такі оксиди, які взаємодіють як з кислотами, так і з основами, утворюючи сіль і воду. При взаємодії з кислотами вони поводять себе як основні оксиди, а при взаємодії з основами — як кислотні. З водою амфотерні оксиди не взаємодіють. Амфотерні оксиди утворюються тільки металами з валентністю від II до IV. До амфотерних оксидів належать Zn. O, Sn. O, Pb. O, Al2 O3, Sn. O2 і ін

Номер слайду 10

Алюміній оксид Al2 O3 (глинозем) Це речовина білого кольору, тугоплавка (температура плавлення 2000ºС), з дуже високою твердістю. Тонка, прозора й міцна плівка цього оксиду завжди покриває метал алюміній. У природі алюміній оксид зустрічається у вигляді корунду та глинозему. Природний корунд – дуже тверда речовина, який поступається твердістю тільки перед алмазом – застосовують його для  виготовлення наждачних кругів, брусків для обробки (полірування) металевих та інших виробів та шліфувальних порошків. У природі зустрічаються прозорий різновид корунду, який може мати різне забарвлення: корунд забарвлений домішками сполук титану у синій колір, називають сапфіром; у фіолетовий – аметист; у червоний (від сполук хрому) – рубін. Це дорогоцінні камені. Рубін використовують для виготовлення втулок годинникових та інших точних механізмів. Глинозем використовують як сировину для добування алюмінію. Зневоднений алюміній оксид застосовують як адсорбент при очищенні та розділенні органічних речовин методом хроматографії.

Номер слайду 11

За хімічними властивостями – це амфотерний оксид. Реагуючи з кислотами, проявляє основні властивості, утворюючи солі, наприклад: Al2 O3 + 6 HCl → 2 Al. Cl3 + 3 H2 OСтосовно лугів він поводиться як кислотний оксид. При сплавленні з лугами утворюються солі метаалюмінати: Al2 O3 + 2 Na. OH = 2 Na. Al. O2 + H2 O. У присутності води реакція з лугами відбувається інакше: Al2 O3 + 2 Na. OH + 3 H2 O = 2 Na. Al(OH)4 – гідрат метаалюмінату натрію. Це пояснюється тим, що у водному розчині натрій алюмінат приєднує одну або дві молекули води, що можна зобразити так:а) Na. Al. O2 • H2 O або Na. H2 Al. O3;    б) Na. Al. O2 • 2 H2 O або Na. Al(OH)4.

Номер слайду 12

Алюміній оксид не розчиняється у воді і з нею не реагує. Свіжо одержаний оксид взаємодіє з кислотами і лугами, а сухий – не розчиняється ні в кислотах, ані в лугах. Добувають алюміній оксид безпосереднім спалюванням порошку металічного алюмінію:4 Al + 3 O2 = 2 Al2 O3, або розкладом алюміній гідроксиду при нагріванні: Al(OH)3 = 2 Al2 O3 + H2 O

Номер слайду 13

Окси́д ци́нку (цинкові білила, срібні білила, китайські білила) — неорганічна сполука з формулою Zn. O. Білий порошок, практично нерозчинний у воді. Оксид цинку проявляє амфотерні властивості. Він реагує з кислотами та кислотними оксидами з утворенням солей. При сплавленні з оксидами бору та кремнію оксид цинку утворює склоподібні борати і силікати.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Оксид цинку використовують під назвою цинкові білила у живопису як пігмент. Вони відомі також як срібні білила або китайські білила. Біла фарба. Порівняно швидко висихають, міцні, тривкі, еластичні. Часто використовуються для підмальовка і пришвидшують висихання інших кольорів, змішаних з ним. З причин вмісту в них свинцю вважаються небезпечними при попаданні в організм, тому витісняються нетоксичним діоксидом титану Ti. O2. Використовується як білий пігмент при виробництві фарб і емалей, гуми, пластмас, паперу, парфумерії та косметики. Знаходить застосування як вулканізуючий агент хлоропренових каучуків, каталізатор синтезу метанолу. Відомо також, що оксид цинку має фотокаталітичну активність, що на практиці використовується для створення самоочисних поверхонь, бактерицидних покриттів для стін і стель у лікарнях і пр. Для фотокаталітичного очищення води в промислових масштабах оксид цинку в даний час не використовується. Крім того, порошок оксиду цинку — перспективний матеріал як робоче середовище для порошкових лазерів. На основі оксиду цинку створили світлодіод блакитного кольору. Тонкі плівки та інші наноструктури на основі оксиду цинку можуть застосовуватися як чутливі газові та біологічні сенсори. Властивості оксиду цинку обумовлюють його широке застосування у фармацевтичній промисловості. Оксид цинку знайшов широке застосування в створенні абразивних зубних паст і цементів в терапевтичній стоматології, в кремах для засмаги та косметичних процедурах, у виробництві електрокабеля, штучної шкіри і гумотехнічних виробів. Крім того, застосування поширене в шинній, лакофарбової, нафтопереробної промисловостях. Оксид цинку застосовують при виробництві скла і кераміки.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Онлайн-тестування. Код доступу 325904 Використайте цей код, відкривши посиланняjoin.naurok.ua

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пыхова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 квітня 2020
Переглядів
14289
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку