Презентація на тему "Озеро Тітікака"

Про матеріал

В даній презентації розміщено інформацію про озаро Тітікака, що знаходиться в Південні Америці. Матеріал можна використати при вивченні теми "Внутрішні води Південної Америки".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:“Озеро тітікака”

Номер слайду 2

У середній частині Кордільєр, що простяглися на тисячі кілометрів уздовж тихоокеанського узбережжя Південної Америки, серед високогірного плато лежить озеро Тітікака. Подібно до Амазонки, яка вважається царицею поміж річок світу, Тітікака – цариця поміж озер Південної Америки, бо немає серед них жодного, яке могло б позмагатися з ним площею, і жодне з них не підняте так високо до неба.

Номер слайду 3

Тітікака —  найбільшевисокогірне озеро світу. Знаходиться  на кордоні Перу та Болівії. Площа озера  — 8287 км², висота — 3811 м над рівнем моря. 

Номер слайду 4

 Є ще й інша особливість у Тітікаки. Розташоване озеро досить високо , воно збирає води з великого міжгірного плато і гір, шпилі і гребені яких підіймаються до 4-6 тисяч метрів над рівнем моря, але ні краплі не віддає за межі свого басейну (з озером Поопо). 

Номер слайду 5

Озеро Тітікака лежить на кордоні між Перу і Болівією. Воно простяглося з північного заходу на південний схід на 180 кілометрів; ширина його 60 кілометрів. Тітікака у південній своїй частині передавлена півостровами Копакована і Уата і тому складається з двох плес – Великого і Малого. Між ними є протока в кількасот метрів завширшки. 

Номер слайду 6

 Велике озеро оточене кам'янистими берегами. Вони часто обриваються до води крутоярами. Західний берег вкритий лавами – продуктами згаслих вулканів, шпилі яких височіють вдалині на горизонті. Це плесо – найглибше, до 304 метрів, а біля острова Сото глибина сягає 381 метра.    Тітікака, яка ніколи не замерзає, сприятливо впливає на природні умови районів, що прилягають із заходу. Це виявляє себе в пом’якшенні температури і збільшенні кількості атмосферних опадів. 

Номер слайду 7

Своєрідне життя Тітікаки в зимову пору. Європейські високогірні озера, які лежать навіть набагато нижче, довго сплять у цей час під товстою ковдрою з криги. На Тітікаці лише в дуже холодні зими утворюється біля берегів вузька смужка забережнів, які зникають після сходу сонця.   Зима в районі озера – це суха пора року, яка триває з травня по вересень, коли опадів дуже мало. Вночі – холодно, бувають морози, але температура води не падає нижче 10 градусів.    У дощовий період (грудень-березень) морозів не буває, й озерна вода стає теплішою.    Є ще одна особливість, яка вирізняє Тітікаку серед великих озер.    У більшості озер світу, як правило, температура в нижніх шарах падає до 4 градусів тепла, і цьому значенню відповідає найбільша щільність води. А от на Тітікаці дослідники виявили, що на великій глибині температура води майже не змінюється. Виміри на глибині 150 метрів показали 11 градусів тепла. 

Номер слайду 8

Над просторами Тітікаки панують вітри східних напрямків. Вони підхоплюють вологу, яка випарувалася з водної поверхні, і переносять її на перуанське узбережжя. Земля тут зволожена й оброблена, а далі на захід простягаються луки й пасовиська.    Зовсім інша картина на протилежному, болівійському боці. Тут не вистачає вологи, через це узбережжя пустельне й непривітне. 

Номер слайду 9

Озеро складається з майже окремих суб-басейнів, з'єднаних протокою Тиквіна (Tiquina) шириною 800 метрів у найвужчому місці. Найільший суб-басейн, Лаґо Ґранде  має середню глибину 135 м та максимальну глибину 284 м. Менший суб-басейн,«маленьке озеро», має середню глибину 9 м та максимальну глибину 40 м. Загальна середня глибина озера становить 107 м. Озеро Тітікака живиться опадами у вигляді дощу та талою водою з льодовиків гірських хребтів, розташованих в Альтіплано. П'ять головних річкових систем живлять озеро. Ось їх перелік в порядку об'єму води, якою вони наповняють озеро: Раміс, Коата, Ілаве, Гуанчане та Сучез. Більш ніж 20 інших менших річок впадають в Тітікаку, а саме озеро має 41 острів, деякі з них є густозаселеними.

Номер слайду 10

Урос. АмантаніТакіле (Таквіль)СуріквіІсла де Сол. Найбільші острови озера:

Номер слайду 11

Походження назви озера Тітікака є досі невідомим. З місцевих мов кечуа та аймара його назва перекладається як «Гірська Пума», що нібито пов'язано зі схожістю форми озера з пумою, яка полює на зайця. Крім того, озеро має багато місцевих назв. Оскільки менша південно-східна частина озера відділена від головної (з'єднується лише вузенькою протокою Tiquina).

Номер слайду 12

Узаконеної на картах назви озера Тітікака місцеві жителі не визнають, а називають його Чуківіту. Слово ж „Тітікака” мовою інків означає „Свинцева стіна” – така назва найбільшого острова Ісла-дель-Соль (острів Сонця). Плутанину, очевидно, внесли іспанці, які з'явилися тут у першій половині 16 ст. 

Номер слайду 13

У прибережних заростях Малого озера гніздяться пернаті, головним чином водоплавна дичина, особливо качки чокас. Зарості майже поспіль складаються з тростини тотори; трапляються багатолисник, водяна чума та інша водолюбна рослинність.    Із південного кінця озера витікає річка Десагуадеро. Вона в’юниться по дну глибокої гірської долини на протязі 290 кілометрів і впадає в безстічне озеро Поопо. 

Номер слайду 14

Розповідаючи про озеро Тітікаку, не можна не згадати про чудову квітку, яка росте на берегах болівійської частини водойми. Ця невелика граціозна рослина схожа на наш дзвіночок, тільки забарвлена вона щонайвигадливіше: чашечка біля стебла зелена, а вінчик – наполовину жовтий, наполовину червоний. Кантуту – національна квітка Болівії. В її кольори – зелений, жовтий і червоний – пофарбований державний прапор цієї країни.    Район озера Тітікака заселений аймарами – нащадками інків, які й дотепер займаються випасанням худоби та рибальством. Крім цього, вони вирощують на родючих вулканічних грунтах кукурудзу та овочі.

Номер слайду 15

Останнім часом вода в озері Тітікака стала дуже забрудненою, позаяк використовується комунальними господарствами великих міст Болівії та Перу, які розміщені на його берегах. В озері немає спеціальних очисних споруд. Щороку близько 12 млн кубічних метрів каналізаційних стоків йде в озеро. Най незахищенішою є затока міста Пуно, де вода навіть покрита ряскою.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

pptx
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
7586
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку