Презентація на тему "Палке кохання Івана Франка"

Про матеріал
Презентація допоможе учням дізнатися більше про особисте життя Івана Франка та його твори.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Іван Франко був людиною тонких і багатих почуттів, його серце також палало любов′ю, сумнівалось, тануло в безнадії, оживало в сподіваннях. Бо знав митець: люди смертні, але вічним є кохання – і взаємне, щасливе, і Франкове,нерозділене, стражденне.

Номер слайду 4

Тема: розповідь про кохання Івана Франка та вплив жінок на його творчість. Ідея: дізнатись більше про особисте життя письменника і про його твори. Ознайомити учнів з цією темою.

Номер слайду 5

“Більш, ніж меч, і огонь, і стріла, і коса. Небезпечне оружжя - жіноча краса. Ані мудрість, наука, ні старші літа не дають проти неї міцного щита”, - писав Іван Франко.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Явилась друга – гордая княгиня, Бліда, мов місяць, тиха та сумна, Таємна й недоступна, мов святиня, Мене рукою зимною вона Відсунула і шепнула таємно: “Мені не жить, то ж най умру одна!” і мовчки щезла там, де вічно темно. Іван Франко присвятив Юзефі Дзвонковській вірш “Червона калина, чого в лузі гнешся?”

Номер слайду 10

     Одна з найромантичніших історій із життя Івана Франка — це його кохання до шляхтянки Целіни Журавської. Але гордовита красуня не могла покохати ”русина” з рудим волоссям у вишиваній сорочці і простими манерами. Оця нерозділена любов мучила поета багато років.     

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Вона знала, що Франко не кохав її так, як Рошкевич або Зигмунтовську, що він дивився на неї як на жінку- друга, товариша та сподвижника по боротьбі

Номер слайду 13

Спасибі тобі,моє сонечко, За промінчик твій – щире словечко! Як промінчика не здобуть притьмом, Слова щирого не купить сріблом. В сльоту зимную, в днину мглистую Я дорогою йду тернистою; Кого я любив, ті забулися, а з ким я дружив – відвернулися…

Номер слайду 14

Любов – це кара, це сумна в’язниця, Бог від якої заховав ключі. “За любов її і ласку дам я небо, рай, весь світ” “Як сміючись ти вбила чистую любов мою” “Завмерлеє в серці кохання” “Тебе кохаючи, загублю душу” “Люблю я власну мрію”

Номер слайду 15

Не забудь, не забудь Юних днів, днів весни,- Путь життя, темну путь Проясняють вони. Золотих снів, тихих втіх, Щирих сліз і любви, Чистих поривів всіх Не встидайсь, не губи! Бо минуть – далі труд В самоті і глуші, Мозолі наростуть На руках і душі. Лиш хто любить, терпить, В кім кров живо кипить, В кім надія ще лік, Кого бій ще манить, Людське горе смутить. А добро веселить,- Той цілий чоловік.

Номер слайду 16

Як і кожна людина, Франко мріяв про велике кохання, про гарну і вірну подругу свого життя. І мріючи, він створив собі ідеал кохання і коханої. Мудрі люди кажуть: горіх без зерня – ніщо, так і людина без серця. Кохання – це найсвітліше почуття, що народжується в серці людському. Кожен закоханий – поет, тільки не кожен може передати це віршами, як це зробив Франко у своїй збірці “Зів’яле листя”

Номер слайду 17

ppt
Додано
7 листопада 2020
Переглядів
1939
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку