Презентація на тему: "Пам’ятки бароко в Україні"

Про матеріал
Презентація на тему: "Пам’ятки бароко в Україні" Історія української культури Культурологія Художня культура
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам’ятки бароко в Україні

Номер слайду 2

Бароко в УкраїніБароко в Україні найбільше представлено в церковній архітектурі, значно менше у гравюрі, живописі і літературі. На сюжети стінописів впливала гравюра, а не навпаки.  Архітектура відігравала домінуючу роль і залишила найбільшу кількість характерних зразків стилю в різних регіонах України. Дещо менше було зразків в скульптурі, тісно пов'язаній з храмовим будівництвом і різьбленням вівтарів. Яскравим зразком скульптури бароко була творчість Пінзеля та представників Львівської школи скульптури.

Номер слайду 3

На західноукраїнських землях на зламі XVI — XVII століть виникає короткочасна суміш із стилів маньєризму, ранішнього бароко і залишків пізнього відродження. Найяскравішим прикладом цієї суміші став головний фасад Бернардинського костелу у місті Львові. Щит-фронтон костелу — яскравий приклад стилю маньєризму на ренесансній основі (перший ярус).

Номер слайду 4

Собор святого Юра. Собор Святого Юра у Львові (1744 – 1762 рр.) є приголомшливим греко-католицьким собором. Його по праву вважають перлиною українського бароко. Архітектор Бернард Меретин.

Номер слайду 5

Домініканський костел. Домініканський костел, побудований у 1749 р. Це найяскравіший зразок пізнього бароко у Львові. Архітектор Ян де Вітте.

Номер слайду 6

Єзуїтський костел Петра і Павла. Одним з перших будівель стилю бароко, був езуїтський костел Петра і Павла у Львові, побудований в 1610-1630рр. Італійським зодчим Джакомо Брiано

Номер слайду 7

Свято-Успенська Почаївська лавра. Свято-Успенська Почаївська лавра- православний монастир. У 1771р., за проектом архітектора Готфріда Гофмана, почалося будівництво собору в стилі пізнього бароко з католицькими елементами.

Номер слайду 8

Спасо-Преображенська церква. Спасо-Преображенська церква — один із найкращих зразків церковної архітектури Лівобережної України  стилю  українського бароко  початку XVIII ст. Розпочато будівництво церкви в 1728 році. Головний архітектор храму - Степан Ковнір.

Номер слайду 9

Михайлівський Золотоверхий собор. Михайлівський Золотоверхий собор споруджений у 1108–1113рр. князем Святополком Ізяславичем.

Номер слайду 10

Катерининська церкв. АПрикладом «козацького» бароко можна вважати  Катерининську церкву в Чернігові. Кінець будівництва церкви 1715р.

Номер слайду 11

Андріївська церква З 1744 – 1767рр. почали зводити в Києві Андріївську церкву, яка стала шедевром світової культури, пам'ятником геніальному Ф. Б. Растреллі

Номер слайду 12

Києво-Печерська лавра. Києво-Печерська лавра - один з перших, по часу заснування, монастирів Київської Русі. Заснований у 1051р. при Ярославі Мудрому монахом Антонієм, родом з Любеча, і його учнем Феодосієм.

Номер слайду 13

Маріїнський палац. Маріїнський палац, 1750-1755 рр. побудований у 1750-1755 рр. за проектом Б. Растреллі.

Номер слайду 14

Твори Іоана Георгія Пінзеля

Номер слайду 15

іконопис українського бароко

Номер слайду 16

гравюри

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

pptx
Додав(-ла)
Павлух Іванна
Додано
26 грудня 2021
Переглядів
2182
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку