Презентація на тему "Пам’ятники Полтавської битви 1709 року"

Про матеріал
Презентація містить матеріал про увічнення пам’яті про Полтавську битву численними пам’ятниками, які розташовані в Полтаві, на її околицях та в Нових Санжарах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пам’ятки Полтавської битви, їх значення у XIX та ХХІ ст.\

Номер слайду 2

Державний історико-культурний заповідник «Поле Полтавської битви»На сьогоднішній день державний історико-культурний заповідник "Поле Полтавської битви" став значним культурним науково-методичним центром з вивчення історії України періоду XVII-XVIII століть в контексті європейської історії.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Пам'ятник, що не зберігся«Полтавського бойовища являє вигляд цей метал,Як в день Сампсонів Карл, уражений Петром упав;Цим Бог зробив з небес початок російської слави... Руденко громадянин старанніший Полтави,Котрого батько в цій самій битві бувІ волю через Петра з полону отримав —На подяку Всевишньому Сіону,Улаштував кам'яний священний храм Сампсону;На подяку ж за Петрові справи, прийдешніх в пам'ять днів,Посеред стін вітчизни поставив образ цей».

Номер слайду 5

Братська могила російських воїнів

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Сампсоніївська церква на полі Полтавської битви. Храм був закладений 27 червня 1852 року за проектом петербурзького архітектора Адольфа Шарлеманя і освячений 15 липня 1856 року.

Номер слайду 8

Перший музей історії Полтавської битви. Одним із головних фундаторів першого музею історії Полтавської битви був Іван Францевич Павловський - викладач історії Полтавського кадетського корпусу.

Номер слайду 9

Пам'ятник Петру Першому Бронзова скульптура царя висотою 2,04 м, створена в 1915 році А. Адамсоном на кошти, зібрані випускниками Петровського Полтавського кадетського корпусу. Постамент виконаний архітектором Д. Воронцовим.

Номер слайду 10

Музей історії Полтавської битви

Номер слайду 11

Ротонда вшанування пам'яті полеглих у Полтавській битві

Номер слайду 12

Пам’ятник загиблим шведам від росіян

Номер слайду 13

Пам’ятник шведам від співвітчизників

Номер слайду 14

Обеліск на місці переправи російських військ через ррічку Ворсклу

Номер слайду 15

Обеліски на місці редутів10 обелісків було встановлено у 1909 році на місцях розташування редутів російської армії під час Полтавської битви.

Номер слайду 16

Пам’ятний знак на місці командного пункту Петра І

Номер слайду 17

Пам'ятник Слави є однією з визначних пам'яток центральної частини Полтави. Він був встановлений на місці, де після Полтавської битви 27 червня 1709 року відбулася зустріч царя Петра I з гарнізоном фортеці і цивільним населенням Полтави. Пам'ятник Слави

Номер слайду 18

Пам’ятник на місці відпочинку Петра I

Номер слайду 19

Пам’ятник захисникам Полтави і коменданту фортеці О. С. Келіну

Номер слайду 20

Композиционным центром парка является построенный в 1805-1811 годах монумент Славы, установленный в честь победы над войсками шведского короля Карла XII в Полтавской битве. В 1840 году вокруг Монумента Славы разбили парк. Но официально Корпусный сад открыт в 1909 году по случаю празднования 200-летия Полтавской битвы. Долгое время парк находился в ведении Петровского Полтавского кадетского корпуса, поэтому его называли Корпусным. Біла альтанка Була відкрита під час святкування 200-річчя Полтавської битви в 1909 році. Вона була споруджена на тому місці, де під час Полтавської битви був розташований Подільський сторожовий бастіон фортеці.

Номер слайду 21

Дерев’яна Спаська церква в Полтаві є єдиною автентичною матеріальною пам’яткою часів Північної війни та Полтавської битви. За переказами після Полтавської битви у Спаській церкві був проведений подячний молебень за перемогу у Полтавській битві, на якому був присутній Петро І. Для збереження дерев’яної споруди у 1845 році над Спаською церквою за проектом харківського архітектора А. Тона був споруджений мурований футляр, відновлений іконостас. Спаська церква

Номер слайду 22

Пам’ятний хрест українським козакам загиблим на цьому полі за долю Батьківщини у 1709 році

Номер слайду 23

Пам’ятний знак козакам, що загинули за волю України на полі Полтавської битви у 1709 роціПам’ятний знак полеглим в 1709 році за незалежність України

Номер слайду 24

Пам’ятник українським загиблим козакам (Меморіал Козацької слави)

Номер слайду 25

Пам'ятник на честь 200-річчя Полтавської битви Полтавська область селище міського типу Нові Санжари 

Номер слайду 26

Пам'ятник українським козакам Напис «Козакам, загиблим за волю України в 1709 році на території Новосанжарського району»Дата встановлення: 23 вересня 2000 року.

Номер слайду 27

Пам'ятний знак на місці зупинки козацького війська Вигравіровано пам'ятний текст «Тут зупинялося козацьке військо на чолі з легендарним гетьманом України Іваном Мазепою під час Полтавської битви (1709 р.)»

Номер слайду 28

У травні 2016 року поряд з Свято-Успенським собором в Полтаві відкрили пам’ятник Івану Мазепі. Це перший повноцінний пам’ятник легендарному гетьману в Україні. Цікаво, що гроші на монумент збирали прості люди. Висота пам’ятника з постаментом– 7 метрів.  Автори пам'ятника - скульптори Микола Білик і місцевий архітектор Віктор Шевченко. Пам’ятник Івану Мазепі в Полтаві

Номер слайду 29

Дякуємо за увагу!Відвідайте історичні місця Полтавщини!

pptx
Додав(-ла)
Кизим Ольга
Додано
22 жовтня 2019
Переглядів
2995
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку