Презентація на тему: Павло Тичина. “Не бував ти у наших краях”, “Гаї шумлять”, “Блакить мою душу обвіяла”.

Про матеріал
Презентація на тему: Павло Тичина. “Не бував ти у наших краях”, “Гаї шумлять”, “Блакить мою душу обвіяла”.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Павло Тичина “Не бував ти у наших краях”, “Гаї шумлять”, “Блакить мою душу обвіяла”

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці : – ознайомитись з життєвим та творчим шляхом П.Тичини; – навчитись виразно читати поезію; – виховати любов до рідного краю.

Номер слайду 3

Краєвиди Чернігівщини

Номер слайду 4

ГАЇ ШУМЛЯТЬ Гаї шумлять — Я слухаю. Хмарки біжать — Милуюся. Милуюся-дивуюся, Чого душі моїй так весело. Гей, дзвін гуде — Iз далеку. Думки пряде — Над нивами. Над нивами-приливами, Купаючи мене, мов ластівку. Я йду, іду — Зворушений. Когось все жду — Співаючи. Співаючи-кохаючи Під тихий шепіт трав голублячий. Щось мріє гай — Над річкою. Ген неба край — Як золото. Мов золото — поколото, Горить-тремтить ріка, як музика.

Номер слайду 5

ГАЇ ШУМЛЯТЬ

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Подумайте та дайте відповідь Яка картинка постала перед вашими очима? У чому автор бачить незвичайну красу? Підтвердіть думку цитатами з твору. Які зорові і слухові деталі добирає поет? (Гаї шумлять, дзвін гуде, тихий шепіт трав, хмарки біжать, неба край - як золото…)

Номер слайду 8

Робота в групах Визначити художні особливості твору: 1. порівняння; 2. епітети; 3. метафори.

Номер слайду 9

Правильна відповідь 1. Купаючи мене, мов ластівку; горить-тремтить ріка, як музика. 2. Шепіт трав голублячий. 3. Думки пряде, мріє гай,хмарки біжать…

Номер слайду 10

Літературне завдання Відредагуйте рядки поезії П.Тичини? Зворушений. Я йду, іду – Співаючи. Когось все жду –

Номер слайду 11

Правильна відповідь Я йду, іду – Зворушений. Когось все жду – Співаючи.

Номер слайду 12

Словникова робота Мажор (франц.) – піднесено-бадьорий, радісний настрій.

Номер слайду 13

НЕ БУВАВ ТИ У НАШИХ КРАЯХ Не бував ти у наших краях! Там же небо — блакитні простори... Там степи, там могили , як гори. А веснянії ночі в гаях!.. Ах, хіба ж ти , хіба ти це знаєш, Коли сам весь тремтиш, весь смієшся, ридаєш, Серце б’ється і б’ється в грудях... Не бував ти у наших краях.   Не бував ти у наших краях, Бо відтіль не таким би вернувся! Чув про степ, що ген-ген простягнувся? — Єсть там люди — й зросли у степах, Що не люблять, не вміють ридати. Що не можуть без пісні і нивки зорати! Тебе ж завжди я бачу в сльозах... — Не бував ти у наших краях.

Номер слайду 14

Дайте відповідь на запитання 1.Який основний лейтмотив твору? 2. У якій формі побудований вірш? 3. У чому вбачає красу рідного краю поет? 4.Визначити художні особливості поезії.

Номер слайду 15

Перевір себе 1.Захоплення красою рідного краю. 2. Уявний діалог з тим, хто не бував в Україні. 3. Там же небо – блакитні простори… Там степи, там могили, як гори… 4. Порівняння: могили, як гори… епітети: блакитні простори…

Номер слайду 16

Народна мудрість “Кожному мила своя сторона”, “Де рідний край, там і рай”

Номер слайду 17

Моє серце в верховині Моє серце в верховині і душа моя, Моя душа в верховині соколом буя, Моя мрія в гори лине наздогін вітрам, Моє серце в верховині, де б не був я сам.

Номер слайду 18

Блакить мою душу обвіяла... Блакить  мою  душу  обвіяла, Душа  моя  сонця  намріяла, Душа  причастилася  кротості  трав  - Добридень  я  світу  сказав! Струмко  серед  гаю,  як  стрічечка. На  квітці  метелик,  мов  свічечка. Хвилюють,  маюють,  квітують  поля  - Добридень  тобі,  Україно  моя!

Номер слайду 19

Робота в парах 1. Яка основна думка вірша? 2. Яка риса характеру притаманна ліричному герою? 3. Що називається пейзажем?

Номер слайду 20

Взаємоперевірка 1. Залюбленість у природу, радісно-тремтливе ставлення до неї органічно поєднується з любов’ю до рідного краю – України. 2. Патріотизм. 3. Опис природи в художньому творі.

Номер слайду 21

Хвилинка творчості

Номер слайду 22

Хто швидше 1. Виписати метафори. 2. Виписати порівняння.

Номер слайду 23

Правильна відповідь 1. Блакить душу обвіяла, душа сонця намріяла, хвилюють поля… 2. Струмок як стрічечка, метелик мов свічечка…

Номер слайду 24

Творче завдання Доберіть до слова Україна епітети, порівняння, метафори.

ppt
Додано
18 січня 2022
Переглядів
833
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку