Презентація на тему:"перші дослідження території України

Про матеріал
Матеріали містять багато корисної інформації. Тут представлені методи та прийоми, які використані на різних етапах уроку. Презентація містить додаткову інформацію про дослідників, що вивчали територію України. Також тут є картографічні матеріали, які відображають давні міста та перші карти, де зображалися територія України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

урок географії у 8 класіТема: Перші дослідження території України Вчитель загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів с. Вашківці Добровольська Оксана Валентинівна

Номер слайду 2

Робота в групахІ група - Літературознавці1. Що таке античний світ?2. Яких видатних поетів античності ви знаєте?3. Назвіть величні поеми античності?ІІ група - Історики1. Який період часу відноситься до античності?2. Які величні події відбулися в цей період?3. Які народи проживали в даний період на Україні?ІІІ група - Географи1. Які країни і міста вам відомі з античності?2. На яких материках були розташовані держави античності?3. На узбережжі яких морів існувала антична цивілізація?

Номер слайду 3

План уроку1. Освоєння і колонізація земель території сучасної України. Проблемне запитання: Як ви думаєте чому греки з'явилися на нашій території?2. Перші описи та дослідження території України. Проблемне питання: Як ви думаєте, а з чого почали досліджувати територію України?3. Відомості про добу Середньовіччя. Проблемне питання: Яка держава утворилася в добу Середньовіччя на території України?4. Перші карти України. Проблемне питання: Як ви думаєте, яка людина могла створити перші карти?

Номер слайду 4

Головною причиною колонізації була примусова еміграція частини вільного населення з рабовласницьких держав Греції. Найбільше переселялося сюди греків з Мілета та інших малоазійських грецьких міст. Пізніше відбувалося переселення з деяких острівних міст та з метрополії, зокрема з Афін. Північне Причорномор'я вабило греків своїми хлібними, рибними та іншими багатствами. В розвитку торгівлі була зацікавленна також місцева знать, яка одержувала предмети розкоші, зброю, вино, оливкову олію, тканини, художній посуд та інше. В містах розвивалися металургійне, каменярське, деревообробне, гончарне, ювелірне, косторізне та інші ремесла, а також риболовний промисел і виноробство. В міста Греції, Малої Азії, Єгипту з цих міст вивозили хліб, рибу, хутра, продукти тваринництва тощо. 

Номер слайду 5

Карта Північного Причорномор'я

Номер слайду 6

Борисфеніда. Назва походить від грецької назви Дніпра — Борисфен. Грецьке поселення на півострові (нині острів) Березань, найраніша в Північному Причорномор'ї колонія, заснована грецькими переселенцями у другій половині 7-го ст. до н. е.

Номер слайду 7

Тіра. Назва міста походить від грецької назви Дністра — Тірас. Місцерозташування залишків Тіри — околиця сучасного Білгорода-Дністровського Одеської області

Номер слайду 8

Ольвія. Ольвія — давньогрецькою мовою означає -"щаслива". Розташована на правому березі Південнобузького лиману.

Номер слайду 9

Херсонес Таврійський. Назва походить від грецького слова «півострів». Руїни міста розташовані на околиці сучасного Севастополя.

Номер слайду 10

Пантікапей Був заснований у 1-й половині 6 століття до н. е. на західному березі Керченської протоки (на місці сучасної Керчі)

Номер слайду 11

Практична робота. Нанесіть давньогрецькі назви морів і річок на контурну карту України.

Номер слайду 12

ГЕРОДОТДавньогрецький історик, названий Цицероном «батьком історії» ( цей титул тепер неодмінно додається до імені великого грека), один із перших відомих географів і вчених-мандрівників. Він створив перший загальний опис тогочасного світу. Автор «Історії» в дев’яти книгах, присвячених викладу греко-перських воєн, історії держави Ахеменідів, Єгипту та інших держав, містить перший систематичний опис життя і побуту скіфів.

Номер слайду 13

Страбон. Страбон (64 або 63 р. до н. е. — після 21 р. н. е.) — автор «Географії» в 17 книгах, найбільш повного і значного античного дослідження з цього предмета.

Номер слайду 14

Птолемей. Створив перші карти території України, які були вміщенні в «Посібнику з Географії»

Номер слайду 15

Робота з підручником1. В якому літературному творі і коли вперше вжита назва «Русь»?2. В яких літописах вжита назва «Україна» і коли?3. Які середньовічні мандрівники побували та описували Україну?

Номер слайду 16

Робота з підручником. Створив перші карти території України, які були вміщенні в «Посібнику з Географії»

Номер слайду 17

Карта України Гійома де Боплана

Номер слайду 18

Закріплення засвоєних знань. Прийом «Створи пари»Борисфен. Чорне море. Дністер. Володимир Мономах. Гійом де Боплан. Понт Евкійський. Дніпро. Тірас«Повчання дітям»Азовське море. Карта України. Меотида. Прийом «Прес»Я прононую кожній з груп довести або спростувати твердження:група – окремі частини України було описано ще античними авторами.група – назва нашої країни почала вживатися з XІІ ст.група – найбільш детальні знання про Україну стали за доби Великих географічних відкриттів. Думку слід висловлювати за схемою: Я вважаю…Тому що…

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Параграф 8 Виконати завдання на ст. 45

Номер слайду 20

Історія – свідок минулого, світло істини, жива пам’ять, вчитель життя і вісник давнини. Цицерон

pptx
Додано
22 лютого 2021
Переглядів
652
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку