Презентація на тему: " Перші політичні партії Галични"

Про матеріал
Презентація створенна для покращеного вивчення учнями матеріалу про політизацію національного руху в Галичині на зламі ХІХ- ХХ століття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Політичні партії Галичини

Номер слайду 2

"Мій патріотизм – се не сентимент, не національна гордість, то тяжке ярмо"Іван Франко

Номер слайду 3

Передумови виникнення політичних партій В останній чверті ХІХст. В Галичині виникає ще одна віха суспільного руху – радикали радикал – прихильник радикалізму. Радикалізм в політиці – це напрям, що передбачає рішучі дії спрямовані на коінні зміни у суспільному житті, відкидаючи будь-які компроміси. Національна ідеє вийшла за межі інтелігентного середовища і проникла вглиб суспільства

Номер слайду 4

Перша політична партія галичини. Першою українською політичною партією була русько-українська радикальна патрія (рурп)Створена у львові – 1890 року Лідером став іван франко (представник радикального руху)

Номер слайду 5

Програмою партії рурп стала праця Ю. Бачинського «Україна irredenta» (Україна уярмленна)Ю. Бачинський вважав, що політична самостійність україни є умовою її економічного і культурного розвитку .

Номер слайду 6

Українська національно-демократична партія (ундп)У 1899 у львові внаслідок злиття двох важливих політичних течій – члени національно-радикального крила рурп і народовців утворилася – ундп. Провідні діячі цієї парт ії були : Ю. Романчук, К. Левицький, М. Грушевський, Головна мета партії – національна соборність і незалежність україни.

Номер слайду 7

Із програми УНДП«Ми, галицькі русини, часть українсько-руського народу, що мав колись самостійність державну, відтак боровся віками за свої державнополітичні права, але ніколи не зрікся і не зрікається прав народу самостійного, заявляємо, що остаточною метою наших народних змагань є дійти до того, щоби цілий українсько-руський народ здобув собі культурну, економічну, політичну самостійність та з'єднався з часом в одноцільний національний організм»

Номер слайду 8

Українська соціал-демократична партія. У 1899 році була заснована українська соціал-демократична партія (усдп), яка приймала програму соціал-демократів Австрії до неї входили М. Ганкевич, С. Вітик,М.новаківський, р.яросевич

Номер слайду 9

Із програми усдп українські соціал-демократи змагатимуть до національної свободи свого народу, щоби возз’єднаний і вільний український народ став поряд з іншими націями як рівноправний член"

pptx
Додано
29 січня
Переглядів
533
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку