Презентація на тему:"Письмовий переказ тексту “Зозуля” "

Про матеріал
Презентація на тему:"Письмовий переказ тексту “Зозуля” " для роботи з учнями 3 класу. Контрольна робота з української мови Вчити учнів вміти ділити текст на частини, вмінню складати і записувати план до нього , будувати логічно завершенні речення. Розвивати уяву, увагу, пам'ять, зв'язне мовлення. Вміння переказувати близько до змісту текст, та орфографічно правильно його записати.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Письмовий переказ тексту “Зозуля”Підготувала вчитель початкових класів школи №333 м. Києва Ковальчук Г. Т.

Номер слайду 2

Загадка. Сіла пташка на дубку,Завела своє «Ку-ку!»Стрепенулись їжачок,Заєць і козулі. Всіх збудив той голосок,Пісенька…

Номер слайду 3

− Чи чули і бачили ви такого птаха?− Що ви знаєте про зозулю?− Опишіть її зовнішній вигляд.− Чи відлітає вона у теплі краї?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Хвилинка- цікавинка Зозуля − невеликий птах із сірим або рудуватим пір’ям, з темними смугами, має довгого хвоста і короткі лапки. За один день може з’їсти 18 молодих ящірок, 39 зелених коників, 3 лялечки метеликів, 43 капустяних черв’яки та велику кількість мурашиних яєць. Зозулі поїдають також «пелехату» з щетинками гусінь, яку, крім ще вивільги, ніхто з птахів більше не їсть. Буває, що кілька зозуль можуть врятувати великі ділянки лісу від небезпечних шкідників. Зозуля є звичайним птахом майже всюди: вона зустрічається в лісах і на відкритих територіях аж до передгір’я. Найцікавішим в житті зозуль є те, що вони не будують власного гнізда, а підкидають яйця у гнізда інших птахів. Коли самка зозулі знаходить придатне гніздо і поблизу немає господарів, вона викидає одне яйце і відкладає замість нього власне. Іноді ці гнізда належать меншим від зозулі птахам, і їм слід невтомно працювати, щоб прогодувати велетенського підкидька, помилково вважаючи його своїм власним пташеням. Відлітають вони на зиму в Африку.− Що нового для себе ви дізнались з моєї розповіді?

Номер слайду 6

Читання тексту Зозуля Зозуля − не такий птах, як інші. Вона не будує гнізда, не висиджує пташенят. Свої яєчка підкладає іншим птахам: вівчарикам, горихвісткам, синицям, трясогузкам. У чужому гнізді з’являється на світ зозуленя. Але воно поводиться так, як його справжні батьки. На місяць раніше від пташок, які його годували, воно самостійно летить на південь. І якраз туди, де перебуває зиму рідна мати. На далекому півдні зозуленя не співає. Голос у нього прорізається пізніше, коли воно повертається додому. Тільки тут уже дорослий птах прикрашатиме ліс своїм співом.

Номер слайду 7

Бесіда за змістом прочитаного.− Розкажіть, як зозуля виводить своїх пташенят.− Доведіть, чи залишається зозуленя дитиною своїх батьків.− Де зимує зозуленя?− Коли і де прорізається голос у зозуленяти?− Яким пташкам підкидає зозуля свої яєчка?

Номер слайду 8

Заміни одним словом вислови. З’являється на світ − вилуплюється;перебуває зиму − зимує;прорізається голос − співає.

Номер слайду 9

До поданих слів доберіть близькі за значенням, які ви зможете використати, щоб уникнути в переказі повторів того самого слова. Південь − вирій, теплий край. Зозуля − пташка, вона.

Номер слайду 10

Поділ тексту на частини.− Скільки абзаців у цьому тексті?− Прочитайте перший абзац. Як його назвемо?− Про що розповідається в другому абзаці? Як можна коротко записати?− Зачитайте третій абзац. Який заголовок доберете?

Номер слайду 11

Складання і запис плану. Письмовий переказ Зозуля План1) Зозуля − незвичайний птах.2) Зозуленя у чужому гнізді.3) Спів зозулі − прикраса лісу.

Номер слайду 12

Орфографічна підготовка до написання переказу. Зозуля,зозуленя, пташеня, висиджує, прикрашатиме, з’являється, лишається, прорізається, вертається.

Номер слайду 13

Написання переказу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Білаш Оксана Йосифівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Курінна Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Курінна Людмила Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 жовтня 2020
Переглядів
10620
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку