Презентація на тему "Побутове забруднення"

Про матеріал
Цю презентацію можна використати як під час проведення уроків біології та екології, так і під час проведення позакласних заходів чи занять відповідних гуртків чи клубів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Побутове забруднення“Можна категорично і впевнено стверджувати, якщо люди лишаться із старою ментальністю й не відбудеться перетворення людства на спільноту , свідому небезпеки глобальних екологічних і соціальних проблем, то попереду нас чекає життя на смітнику й велике підвищення смертності (голод та війни)”.

Номер слайду 2

Що таке забруднення?Забруднення – це внесення у довкілля, виникнення чи раптове підвищення в ньому значень концентрацій хімічних, фізичних, біологічних, інформаційних чи будь – яких інших традиційних чи новостворених агентів і факторів, що спричиняє втрату рівноваги і шкоду для частини чи більшості видів екосистеми, де сталося це явище. Шкідливу речовину чи фактор також називають забруднення.

Номер слайду 3

Забруднення поділяють на : Природні: Пил, гази, що виділяються під час виверження вулкану; вода, яка виливається під час “потопів”, несподіваний заморозок чи навіть сніг для квітучих дерев, віруси грипу, нашестя сарани, тощо. Антропогенні- це забрудення створені людиною. За походженням розрізняють промислові та непромислові. За природою поділяють на енергетичні (шум, вібрації, теплові викиди, іонізуюче проміння, світо і т.д.) і матеріальні (тверді відходи, стічні води, викиди у повітря).

Номер слайду 4

За поширенням забруднення поділяють: Глобальні;Регіональні;Локальні;Забруднення житла.

Номер слайду 5

Побутове забруднення(побутові відходи)- тип відходів, що створюється у житлово – комунальному господарстві (побуті). Тверді побутові відходи.(ТПВ)Рідкі побутові відходи(стічні води, фекалії, тощо).

Номер слайду 6

Приклади побутових відходів. Пластикова тара – розкладається до 400 -500 років, шкідливі сполуки просочуються у грунт, воду та повітря. Алюмінієва бляшанка від напою чи консерви – до 50 років. Поліетиленовий пакет – 10-20 років.

Номер слайду 7

Приклади побутових відходів. Бананова шкірка – 2-5 тижнів. Газета – 2 місяціКартон – 2 місяціБавовняні рукавички – 3 місяціКанат – 3-14 місяців. Фанера – 1-3 роки. Недопалки – 1-5 років. Вовняний одяг 1-5 років. Картонна упаковка від молока – 5 років. Пофарбовані дошки – 13 роківшкіряне взуття – 25-40 років. Нейлонова тканина – 30-40 років. Пластиковий стаканчик – 50 років. Батарейки – 100 років. Одноразовий підгузник – 450 років. Рибальська волосінь – 600 років. Скляна пляшка – 1000 років

Номер слайду 8

Побутові відходи…Простих відповідей нема

Номер слайду 9

То як можна вирішувати проблему побутових відходів?Піраміда поводження з ТПВПіраміда поводження з ТПВ (схема)

Номер слайду 10

Щоб сміття було менше, треба дотримуватись правила трьох “R”Зменшувати – Reduce. Повторно використовувати- Reuse. Переробляти - recycle

Номер слайду 11

Деякі стратегії зменшення сміття Будівництво сміттєспалювальних заводів. Тут є “за” і “проти”. Ці заводи зменшують обсяги сміття. Але вони є дорогими у будівництві та експлуатації. Спалювання відходів також спричиняє забруднення повітря та утворення токусичної золи. Використання деяких видів відходів повторно. Наприклад, вироби із пластику, скла, тощо. “Відходи як мистецтво”.

Номер слайду 12

Переробка сміття. Для цього сміття необхідно сортувати.

Номер слайду 13

Приклади того, що може робити кожний із нас. World Cleanup Day,19 вересня. Всесвітній день прибирання

Номер слайду 14

Всесвітній рух “ZERO WASTE”Це набір принципів, спрямованих на зведення до мінімуму сміття за допомогою багаторазового використання речей. Метою zero waste є припинення потрапляння будь-якого сміття на звалища, у сміттєспалювачі або в океан. Лідерка руху zero waste Беа Джонсон сформулювала золоте правило «п’яти R»: refuse, reduce, reuse (repair), recycle, rot, тобто відмовитись, зменшувати, використовувати повторно (відремонтувати), переробляти, робити компост.

pptx
Додано
4 січня 2021
Переглядів
3516
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку