Презентація на тему "Покрова - свято весіль, матері, воїнів і прощення"

Про матеріал
Презентація містить інформацію щодо історії, традицій свята Покрова Пресвятої Богородиці. Може бути використана класними керівниками для проведення виховної години до Дня захисника України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель української мови та літератури Лисичанської багатопрофільної гімназії Вострикова Юлія Олексіївна. Покрова – свято весіль, матері, воїнів і прощення

Номер слайду 2

Свято Покрови нагадує кожному про молитовне заступництво Божої Матері за людський рід і є храмовим святом багатьох міст і сіл України. До Богородиці зверталися у важкі хвилини різні покоління воїнів. Зверталися матері, бабусі й усі, хто відчував найсильніший розпач – Церква вчить, що Діва Марія заступається і за найзапеклішого грішника.

Номер слайду 3

Дружинники-русичі князя Аскольда ще язичниками брали штурмом православну святиню – Константинополь. Молитовне єднання греків у щирому зверненні по допомогу до Пречистої Діви Марії породило чудо: Богородиця явилася вірним з молитвою за них і накрила їх покровом (омофором) своїм, роблячи непереможними.

Номер слайду 4

У десятому столітті на Візантію напали сарацини (араби). На околицях Царгороду саме відбувалась служба Божа. Прихожани почали просити в Бога допомоги, і двом із них, святим Андрію Юродивому та його учневі Єпіфанію, явилась Пречиста Марія, яка, зняла з голови покривало (омофор) і розпростерла над ними. Греки перемогли. Після хрещення Київської Русі князі брали ікону "Покрови" у військові походи. Пречиста Діва врятувала Почаївський монастир від нападу турків. Молитовні до Богородиці стали особливо ревними за князя Ярослава Мудрого.

Номер слайду 5

Козацька Покрова. Завдяки козацтву виник новий тип Ікони – "Козацька Покрова", де під омофором Богородиці зображаються українські єрархи, гетьмани і козаки. На хоругвах січовики також любили зображувати Покрову розпростерту над козаками.

Номер слайду 6

білокам'яна Церква Покрова Покровська церква на Нерлі в селі Сутківці Хмельницької обл. (1467р.)

Номер слайду 7

Покровський храм Святогірської лаври

Номер слайду 8

З 1999 року свято Покрови відзначається як День українського козацтва

Номер слайду 9

З 2014 року указом Президента України П. Порошенка на свято Покрови призначено День захисника України

Номер слайду 10

Стало добрим звичаєм побувати 14 жовтня на Службі Божій, прикрасити домашню ікону Богоматері, згадати родичів , які пішли в похід, змушені десь воювати, боронячи Вітчизну, і помолитися за них.

Номер слайду 11

Пресвята Богородиця завжди була взірцем смиренної і великодушної матері, що повсякчас молиться за своїх дітей і завжди приймає Божу волю. Цей взірець віками надихає на християнські подвиги інших матерів. Покрова Пресвятої Богородиці – велике материнське свято, адже, звертаючи свої молитви до Матері Ісуса, наші предки віддавали себе, свою родину і Батьківщину під непереможну Покрову Богоматері.

Номер слайду 12

Після 14 жовтня починалися сватання. Молодята, попросивши благословення Богородиці, ставали на шлюбний рушничок, а неодружені дівчата старанно просили Богородицю про омріяне заміжжя: "Свята Мати, Покровонько, накрий мою головоньку хоч ганчіркою, аби не залишалась дівкою", "Свята Мати, Покровонько, покрий землю сніжком, а мене, молодую, хустиною".

Номер слайду 13

Вважалося, що оселя, утеплена до Покрови, краще зберігатиме тепло взимку. Тому господині до свята підмазували та підбілювали свої хати, а вдосвіта робили перше пропалювання печі, бо тоді протягом холодів тепло буде добре триматися в печі оселі. Для того, щоб усі домочадці були протягом року здоровими, старша господиня брала вишитого рушника з-над Богородичної ікони й розвішувала його над вхідними дверима. Народні звичаї та обряди

Номер слайду 14

Захищати себе потрібно прощенням, а не образами

Номер слайду 15

Нехай Покрова береже і захищає вас!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Берюх Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 вересня 2021
Переглядів
2174
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку