Презентація на тему "Поняття про дизайн предметів інтер’єру. Стилі та напрямки в мистецтві оформлення інтер’єру від Єгипту до Середньовіччя"

Про матеріал
Доброго дня, до Вашої уваги представлена презентація до уроку на тему "Поняття про дизайн предметів інтер’єру. Стилі та напрямки в мистецтві оформлення інтер’єру від Єгипту до Середньовіччя"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поняття про дизайн предметів інтер’єру. Стилі та напрямки в мистецтві оформлення інтер’єру від Єгипту до Середньовіччя

Номер слайду 2

Дизайн інтер'єру (інтер'єрний дизайн) — галузь дизайну, спрямована на інтер'єр приміщень з метою забезпечити зручність і естетично приємну взаємодію середовища з людьми.

Номер слайду 3

Загальні відомості про дизайн. Слово «дизайн» походить від італійського disegno, яким в епоху Ренесансу позначали проекти, малюнки. Пізніше, у XVI столітті, в Англії з’являється більш широке поняття design, яке означає задум, креслення, візерунок, а також проектування й конструювання. Зароджувався дизайн на перетині художньо-проектної діяльності, інженерного проектування та науки. Сьогодні існує декілька визначень поняття «дизайн». Дизайн — це комплексна міждисциплінарна проектно-мистецька діяльність, що інтегрує природничі, технічні й гуманітарні знання, інженерне й художнє мислення, спрямована на формування предметного світу в усіх сферах життєдіяльності людини. Дизайн — це проектна діяльність, спрямована на створення цілісного гармонійного предметно-технічного середовища для людини. Дизайн — це художнє оформлення виробів промислового виробництва, житлових і офісних приміщень. Слово «дизайн» застосовується також для позначення результату проектної діяльності (наприклад, у таких словосполученнях, як «дизайн одягу», «дизайн автомобіля», «дизайн інтер’єру» тощо). Метою дизайну є вирішення проблем проектування від найменшого елемента конструкції до глобальних і навіть великих ідей. У сучасному світі дизайн стає інструментом комунікації між людиною та об’єктом дизайну.

Номер слайду 4

Основними завданнями дизайну є:• застосування новітніх технологій, сучасність виробу;• користувацький інтерфейс — урахування психологічних особливостей людей, що працюють з об’єктом дизайну;• ергономіка — зручність і легкість у використанні об’єкта дизайну.

Номер слайду 5

Поняття про дизайн інтер'єруІнтер’єр (фр. interieur — внутрішня частина, від латин. interior — ближчий до середини) — архітектурно й художньо оздоблена внутрішня частина будинку, що забезпечує людині комфорт та визначає функціональне призначення приміщення. Наприклад, якщо це ресторан, готель або магазин, то інтер’єр має відображати його тематику, а якщо це житловий будинок чи квартира, то інтер’єр має відповідати стилю та смаку тих, хто там мешкає. Дизайн інтер’єру — галузь дизайну, спрямована на інтер’єр приміщень з метою забезпечити зручність і естетично приємну взаємодію середовища з людиною. Інтер’єрний дизайн поєднує в собі художній та промисловий дизайн. Дизайн інтер’єру є важливим чинником формування в людини естетичних поглядів і художнього смаку.

Номер слайду 6

У дизайні інтер'єру будинку такі фактори, як смак, спосіб життя, темперамент, добробут людини і визначають стиль. Від правильно обраного стилю Вашого будинку залежить настрій, працездатність, комфорт і зручність в Вашому житті. За тривалістю існування стиль найчастіше збігається з історичною епохою, він складається, як відомо, з ряду стійких прийомів і форм, властивих тільки йому. Стосовно до дизайну інтер'єру під "стилем" розуміють:стилі епох, стилізації інтер'єрів, стилі напрямків.

Номер слайду 7

стилі епох - це проходження історичним традиціям певного часу. Відомі такі стилі епох: Стародавній Єгипет;античність;Візантія;Середньовіччя-Романський, Готичний, Відродження (Ренесанс);Бароко 1630-1730 р.р .;Рококо 1730-1780 р.р .;Класицизм 1780-1850 р.р .;Ампір 1799-1815 р.р .;Історизм 1850-1890 р.р .;Модерн 1890-1918 р.р .;Арт-деко 1918-1935 р.р .;Конструктивізм 1915-1935 р.р.

Номер слайду 8

стилізація інтер'єрів - проходження в оформленні інтер'єрів традицій тієї чи іншої етнічної групи. У сучасних інтер'єрах найбільш часто використовуються: Марокканський стиль;Індійський стиль;Скандинавський стиль;Середземноморський стиль;Японський стиль;Англійська класика;Псевдо-стиль;Кантрі. Стилі напрямків. Серед стилів напрямків варто виділити:мінімалізм;Хай тек;функціоналізм;Лофт;Фьюжн.

Номер слайду 9

Дизайн інтер'єра може бути витриманий в якомусь єдиному стилі, головне, щоб оформлення приміщення відповідало світогляду господаря, його характеру, звичок.може спостерігатисяі змішання стилів, важливо, щоб вони були доречні, гармонійно вписувалися в навколишній простір і підкреслювали індивідуальність власника. Ви можете вибрати для себе один з історичних стилів, або один з сучасних, а можете вибрати якесь змішання стилів, якийсь свій стиль дизайну, який найбільш повно висловить Ваш внутрішній світ, Ваше уявлення про красу і комфорт.

Номер слайду 10

СТАРОДАВНІЙ ЄГИПЕТЄгипетський стиль ми знаємо виключно завдяки розвиненому заупокійні культи древніх єгиптян. Дійшли до нас пам'ятники - храми, палаци і гробниці були покликані уособлювати собою вічність. Хоча стиль просуществрвал протягом 4000 років, традиції декорування практично не змінювалися. Стіни, пілони, колони - як правило, испещрялись ієрогліфічними письменами і сценами похоронних ритуалів, де фігури людей зображалися в характерній "єгипетської" позі - голова і нижня частина тіла - впрофіль, а тулуб і руки - в фас. У будівлях зустрічається 3 типи колон - лотосовідная (капітель у вигляді квітки або бутона лотоса), папірусовідная (капітель у вигляді зв'язки папірусу) і гаторичної (капітель із зображенням голови богині Гатор - жінки з головою собаки). Виняток становить Амарнский період період правління Аменхотепа четвертого (1368-1351 роки до н.е.) Заборона численних старих культів і проголошення дійсним богом самого сонця дало поштовх розвитку мистецтв "в сторону людини" . Погребальние сцени змінили зображення басейнів з плаваючими рибками, пурхають метеликів, зворушливо-чуттєвих сцен з життя. Скульптура теж придбала нові неканонічні форми.

Номер слайду 11

АНТИЧНЕ МИСТЕЦТВОСтародавня Греція та Рим."Античний" стиль в перекладі з латинської "antiquitas" позначає старовину, старина. Античного стилю характерні тріумфальні арки, циліндричні склепіння, колони, скульптури богів, богинь, просто знатних людей, розпис стін. Основним відкриттям в античному стилі було поєднання грецького ордера з італійської аркою і циліндричним склепінням. Таким чином, саме античний стиль, відкрив арково-ордерну осередок і форму купола. Прикладом такої арки служить тріумфальна арка. а також Акрополь в Афінах, Колізей. Були побудовані перші багатомісні стадіони і місця громадського відпочинку, створені планування таких міст, як Олександрія, Мілета, Ефеса, Пріени.Інтер'єри античного стилю виділяються суворістю архітектурних ордерів, елементами декору, а також, кольоровою гамою. а саме: синій, зелений, відтінки червоного (теракотовий), відтінки золотого, жовтий, черний. Для стін кращий колір слонової кістки, всі відтінки жовтого і золотистого кольору. Використовували різні породи дерев, мармур і бронзу. Античний стиль характеризується широким використанням фресок (від італійського "afresco"), що в перекладі означає "лист по сирому", по свіжому вапняному грунту фарбами (пігментами), розведеними водою або фарбою. Фрескою писали в Древній Греції, Римі, Візантії, на Русі (Андрій Рубльов, Діонісій), в Італії (Рафаель, Мікеланджело) . Також одним з прийомів прикраси приміщення, коріння якого закладені ще в античній Греції і Римі, була настінний живопис, фриз під ліпнину і облицювання. Підлоги були з мозаїк і покривалися килимами. Стеля розписували рельєфним зображенням, тапаграмі і великими вазами з малюнками.

Номер слайду 12

В орнаменті античного стилю присутні, як фігурні і рослинні, так і геометричні та архітектурні елементи - такі як акант, лотос, ряд листів, пальметта, спіраль, хвилясті лінії. Якщо Ви вирішили оформити інтер'єр квартири або будинку в "античному" стилі, в першу чергу необхідно переконатися, що головне приміщення виходить у вигляді прямокутника, а інші кімнати розташовані по периметру. На п'єдестал посередині приміщення можна поставити портик з рядом колон. Для цього можна скористатися ротондою з натурального мармуру з зламами і тріщинами. Стіни можна прикрасити нішами і фресками, і тим самим, по-перше, обіграти дизайн приміщення в вишуканому, витонченому "античному" стилі, згідно єдиному художньому задуму, по-друге, візуально розширити межі приміщення. У наш час можна скористатися поліуретаном або спіненим вінілом. У той же час, слід врахувати, що стіни не повинні домінувати.

Номер слайду 13

ВИЗАНТИЯУ житлових інтер'єрах були продовжені традиції облаштування та оздоблення, що використовувалися в Древньому Римі. Велике поширення мали поліхромні мармурові облицювання, мозаїки, кольорові кахлі, дерев'яні панелі і декоративні тканини. Новим стало включення в оздоблення християнських мотивів та символіки. Популярними були всілякі завіси, які зміцнювалися на перекладині в дверних отворах. Улюбленими предметами розкоші були килими, шовкові візерункові тканини місцевого виробництва, з яких робили скатертини, покривала, оббивку подушок для диванів, лавок, крісел.

pptx
Додано
18 квітня 2022
Переглядів
2770
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку