Велике значення в правильності організації роботи бару має інвентар, тому почнемо його вивчати. Джигер – це дві маленькі стопки різного об'єму, склеєних дном до дна, об'ємом 20 та 40 мл, або 30 та 50 мл. У барній справі — це інструмент бармена, який призначений для контролю кількості інгредієнтів, що додаються в коктейль.
Мензурка(мірна склянка) - прозора скляна ємність з (синіми) поділками. Мірний стакан використовували і при Петрі I для чіткого визначення потрібного обсягу напою. Сучасний бар складно уявити без цього атрибуту. У рідкісних випадках спиртний напій буде наданий клієнту без попереднього його дозування.
Шейкер- використовується для приготування коктейлів. Буває двох видів:- американський (або бостонський) – складається з двох склянок, одна з яких скляна, а друга - металева. В доповнення до американського шейкеру може використовуватись стрейнер.- стандартний (або європейський) – складається з трьох металевих частин: склянки, кришки з ситом (стрейнер) і ковпачка. Бувають трьох об'ємів: 0,75л; 0,5л: 0,3л.
Штопор-універсальний штопор може включати ніж для обрізання фольги, штопор і відкривачку. Найбільш популярні кишенькові моделі, які дякуючи поєднанню компактності і функціональності, отримали назву «помічник офіціанта» або ніж сомельє (складається з ножа, штопора і важеля), їх пружина виготовлена із загартованої сталі, покритої тефлоном для зменшення тертя, і дозволяє легко вибрати любу пробку, не розкривши її. Також можливий варіант, коли штопор, ніж для обрізання фольги, відкривачка є окремими.
Блендер- використовується для приготування заморожених напоїв і коктейлів з фруктами. Представляє собою склянку - чашу з кришкою, яка має всередині механізм у вигляді гострих лопатей для збивання і подрібнення. Складається з двох частин: склянки і електричного мотора, який приводить в рух лопаті.-
Айс бакет (бачок для льоду)- використовується для зберігання льоду. Будова його подібна будові термоса: зовнішня ємність з кришкою і внутрішня ємність, в нижній частині якої зроблені отвори для зливу води, дякуючи яким лід залишається постійно «сухим». Щоб лід не розтоплювався і не вбирав сторонні запахи, кришку треба тримати закритою, поки лід не використовується.
Щипці для льоду та совок бажано, були металевими, Це незамінні помічники,бармена при приготуванні коктейлів. Набирати лід руками є не лише ознакою поганого тону, а й порушенням санітарно-гігієнічних правил, тому у барі обов'язково потрібні ці інструменти, за їх допомогою зручно перекладати кубики льоду в шейкер або безпосередньо в келих відвідувача.
Крошмейкер- пристрій який потрібнен для приготування льоду фраппе. Цей вид льоду є колотим льодом. Якщо перекладати назву цього льоду з французької, вона означає – бити, вдаряти. (Frapper). Як правило, лід фраппе використовується для алкогольних коктейлів, в основі яких лежать густі та солодкі алкогольні напої: лікери, настойки чи наливки