Презентація на тему "Попередження професійного вигорання педагога шляхом позитивного мислення"

Про матеріал
У презентації йдеться про попередження професійного вигорання педагога шляхом позитивного мислення
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Попередження професійного вигорання педагога шляхом позитивного мислення Модератор: Потоцька Ю. В.

Номер слайду 2

СИНДРОМ ПРОФЕСІЙНОГО ВИГОРАННЯ – складний психофізіологічний феномен, що визначається як емоційне, розумове і фізичне виснаження через тривале емоційне навантаження.

Номер слайду 3

ЧИННИКИ, що сприяють розвитку «ПВ» Невмотивованість учнів, результати роботи з якими «непомітні» Одноманітність діяльності й невміння творчо підійти до виконуваної роботи; Високий рівень відповідальності Особистісні особливості (темперамент, характер, схильність до тривоги, депресії) Постійне підтвердження своєї компетентності Необхідність постійно бути об’єктом спостереження й оцінювання Прагнення неодмінно досягти успіху у будь-якій ситуації Високий рівень самоконтролю Невирішені особистісні конфлікти

Номер слайду 4

Основні ознаки синдрому емоційного вигорання : • виснаження, утома; • безсоння; • негативні настанови стосовно підлеглих/колег; • негативні настанови щодо своєї роботи; • нехтування виконанням своїх обов’язків; • збільшення прийому психостимуляторів (тютюн, кава, алкоголь, ліки); • зменшення апетиту чи переїдання; • негативне самооцінювання; • посилення агресивності (роздратованості, напруженості); • посилення пасивності (цинізм, песимізм, безнадія, апатія); • почуття провини.

Номер слайду 5

КОМПОНЕНТИ СПВ Емоційна виснаженість Цинізм Знецінення власних професійних досягнень

Номер слайду 6

Анкета «Гармонія психологічного стану» Оберіть одну з відповідей: «так, безумовно» - 3 бали;  «так, але не дуже» - 1 бал;  «ні, у жодному разі» - 0 балів Підсумуйте бали.

Номер слайду 7

Чи дратує вас:  1 . Зім’ята сторінка газети, яку ви хочете прочитати?  2. Не надто молода жінка, вдягнена, як юна дівчина?  3. Надмірна близькість співрозмовника під час бесіди?  4. Жінка, яка палить на вулиці або в громадському місці?  5. Людина, що кашляє у ваш бік?  6. Що хтось гризе нігті на ваших очах?  7. Що хтось сміється невлад?  8. Що хтось намагається вчити вас, що і як робити?  9. Що кохана людина завжди запізнюється? 10. Що в кінотеатрі той, хто сидить попереду, весь час крутиться і розмовляє? 11. Що вам переповідають сюжет роману, який ви тільки збираєтеся прочитати? 12. Що вам дарують непотрібні речі? 13. Голосна розмова в громадському транспорті? 14. Надто сильний запах парфумів? 15. Людина, яка жестикулює під час розмови? 16. Колега, який часто вживає іноземні слова?

Номер слайду 8

КЛЮЧ Понад 38. Ви не належите до числа терплячих і спокійних людей. Вас дратує майже все. Ви легко втрачаєте рівновагу. Це розхитує вашу нервову систему, посилюючи непорозуміння з оточуючими.   Від 13 до 38. Ви належите до найпоширенішої групи людей, яких дратують тільки дуже неприємні речі. Не драматизуючи повсякденні негаразди, ви здатні легко забувати про них. Менш ніж 13. Ви достатньо спокійна людина й дивитеся на життя реально. Вас не так вже й просто вивести з рівноваги. А це – «страховка» від стресу.

Номер слайду 9

Показники рівня психічного здоров’я людини є: Відношення до себе: Відношення до інших людей: Відношення до життєвих перешкод: Толерантно Адекватно Позитивно Врівноважено З повагою Впевнено Любити й поважати їх Враховувати їхні потреби та інтереси Довіряти людям Не принижувати людей і не дозволяти їм принижувати себе Почуватися частиною колективу Прагнення вирішити негаразди Не боїться взяти на себе відповідальність Намічає реально досяжні цілі Уміє самостійно приймати рішення Полюбляє докладати зусиль до виконання завдань

Номер слайду 10

ШАБЛОНИ ПОЗИТИВНОГО МИСЛЕННЯ Щоранку я прокидаюся і кажу собі: «У тебе є вибір! Ти можеш вибрати гарний або поганий настрій». Я вибираю гарний. Кожен раз, коли трапляється щось погане, у мене є вибір - стати жертвою або винести урок з цього. Я вибираю урок. Кожен раз, коли приходять до мене зі скаргою, у мене є вибір - або прийняти цю скаргу, або показати людині позитивні сторони ситуації. Я вибираю позитивні сторони. Все життя складається з вибору. Коли ти відкидаєш все зайве, будь-яка ситуація являє собою вибір. Ти вибираєш, як реагувати на ситуацію!

Номер слайду 11

Вправа «Чарівний капелюх» Мета: розвиток позитивного мислення педагогів. Завдання: розвиток навичок самопізнання, формування навичок позитивного сприйняття світу, розвиток позитивної Я - концепції , розвиток навичок емоційної саморегуляції.

Номер слайду 12

Також існує циклічний зв'язок між стресом та вигоранням: емоційне виснаження призводить до стресу, а стрес призводить до емоційного виснаження. Стрес ― це емоційний стан, що виникає у відповідь на зміну ситуації.

Номер слайду 13

ДЛЯ ПРОФІЛАКТИКИ СИНДРОМУ ВИГОРАННЯ СПІВРОБІТНИКІВ НЕОБХІДНО: правильно організувати робочий процес; працювати в команді (розподіляти ролі); ефективно розподіляти робочий час та навантаження; розподіляти пріоритети між задачами; організувати робочі місця та місце відпочинку; розробити систему оцінки ефективності роботи; розробити систему нематеріальних заохочень; підтримувати колективний дух співробітників; забезпечити та підтримувати психологічний комфорт в колективі.

Номер слайду 14

Методи гармонізації психофізичного стану вплив на фізичне тіло вплив на емоційний стан вплив на думки, зміна світогляду достатньо тривалий і якісний сон збалансоване, насичене вітамінами і мінералами харчування достатнє фізичне навантаження, заняття спортом, ранкова гімнастика; танці масаж терапія кольором ароматерапія дихальні вправи Гумор Музика спілкування з сім’єю, друзями; заняття улюбленою справою , хобі спілкування з природою спілкування з тваринами Образа, злість , невдоволення, критика себе та інших – все це найшкідливіші для нашого організму емоції.

Номер слайду 15

достатньо тривалий і якісний сон (важливо провітрювати приміщення перед сном, дотримуватися режиму сну; засинати і прокидатись в один і той самий час) збалансоване, насичене вітамінами і мінералами харчування (особливо протистресовими вважаються мінерал магній і вітамін Е, який міститься у кукурудзі, моркві, ожині, горіхах, зернах соняшника, сої (до речі, плитка темного шоколаду швидко покращить ваш настрій)) хобі спілкування з природою (відчуття приливу сил, відновлення енергії) медитації, візуалізації (задані на певну тему візуалізації – уявно побувати у квітучому саду, відвідати улюблений куточок природи і т.д.)

Номер слайду 16

танці (танцювальні рухи під ритмічну музику сприяють звільненню від негативних емоцій, так само, як і будь-яка хатня робота)  фізичне навантаження (заняття спортом, ранкова гімнастика) фітотерапія, гомеопатія (сприяє заспокоєнню чай з м'яти, настоянка з кореню валеріани; підвищує життєвий тонус настоянка женьшеню, родіоли рожевої) ароматерапія (запахи апельсину, бергамоту діють на нервову систему збуджуючи, з'являється відчуття приливу сил; запахи лаванди, анісу, шавлії діють заспокійливо, допомагають зняти нервове напруження) 

Номер слайду 17

терапія кольором (зелений та синій колір допомагають заспокоїтись, червоний та жовтий надають енергію і бадьорість) масаж (допоможе як класичний масаж, так і масаж біологічно активних точок на руках і ногах людини; корисно просто походити босоніж по землі, або по насипаним у коробку камінчикам, зробити самомасаж)

Номер слайду 18

дихальні вправи (заспокійливе з подовженим видихом дихання зменшує надлишкове збудження і нервове напруження; мобілізуюче дихання з збільшеним вдихом допомагає подолати в'ялість, сонливість) водні процедури (контрастний душ перед сном допоможе зняти втому дня, а зранку додасть бадьорості; взагалі, вода чудово змиває будь-який негатив) гумор (сміх позитивно впливає на імунну систему, у відповідь на вашу усмішку організм виділятиме бажані гормони радості; гумор чудово «перезаряджає» негатив) музика (найкраще сприяє гармонізації психоемоційного стану прослуховування класичної музики, хоча у малих дозах рок теж буває корисним, він допомагає вивільнитись від негативних емоцій)

Номер слайду 19

Любіть себе! Будьте уважні до себе! Учіться планувати! Визнайте і прийміть обмеження! Розважайтесь! Навчиться говорити «ні»! Будьте позитивною особистістю! Регулярно робіть фізичні вправи!

Номер слайду 20

Дякую за увагу! Пам'ятайте, що щастя не приходить, приходить вміння його бачити.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бутенко Олена Петрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Дінець Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Pototskaya Yuliya
Пов’язані теми
Педагогіка, Майстер-класи
Додано
17 квітня 2020
Переглядів
5800
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку