Презентація на тему "Постановка проблеми, закономірності"

Про матеріал
Презентація на тему "Постановка проблеми, закономірності" 5 клас за підручником Н.Морзе, О.Барна (1,5 години на тиждень).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Постановка проблеми, закономірності

Номер слайду 2

Пригадайте правила безпеки в комп'ютерному класі

Номер слайду 3

Розгадайте ребус

Номер слайду 4

Чому ми постійно ставимо запитання та шукаємо на них відповіді? Чи на всі складні запитання знайдено відповіді? Чи можна помилятися під час пошуку істини? Як шукати та знайти істину?

Номер слайду 5

Терміни «проблема» та «запитання», «проблемна ситуація» тісно пов’язані між собою. Запитання зазвичай сприймається як форма висловлювання проблеми. Проблеми виникають і в житті, і дослідженнях. Життєві проблеми — це певні труднощі, які слід подолати.

Номер слайду 6

У науковій роботі проблеми виникають у процесі дослідження певної галузі знань. Зазвичай буває так: учений думає, читає, розмовляє з колегами, проводить експерименти. В результаті знаходить протиріччя або щось нове, незвичайне. Причому найчастіше це «незвичайне», «несподіване» можна знайти там, де іншим все представляється зрозумілим, ясним, тобто там, де інші не помічають нічого незвичайного. Тобто виникає певна проблема. Її пізнання починається з подиву тому, що буде.

Номер слайду 7

Проблема — (від грецьк. problema — завдання) — у широкому сенсі — складне теоретичне або практичне запитання, що потребують вивчення та вирішення; у науці — суперечлива ситуація, що виступає у вигляді протилежних позицій у поясненні будь-яких явищ, об’єктів, процесів і потребує аргументованої теорії для її вирішення.

Номер слайду 8

Вирішити проблему — означає виконати дії, спрямовані на усунення причин проблеми та труднощів. Наприклад, якщо комп’ютер не вмикається, то вирішення проблеми — звернутись до технічної підтримки, яка усуне несправність.

Номер слайду 9

Відповідь на поставлену проблему досягається за допомогою певної розумової діяльності, що відбувається у формі висування здогадів чи гіпотез. Нове знання вперше усвідомлюється дослідником у формі гіпотези. Гіпотеза. Гіпотеза. Гіпотеза. Гіпотеза. Гіпотеза — це спосіб вирішення проблеми. Слово гіпотеза походить від давньогрецького — hypothesis — основа, припущення, судження про закономірний зв’язок явищ.

Номер слайду 10

Фізкультхвилинка

Номер слайду 11

Одне з основних, базових умінь дослідника — вміння висувати гіпотези, будувати припущення. Гіпотези народжуються як у результаті логічних міркувань, так і в результаті інтуїтивного мислення. Коли в науці з’являється щось нове — явище чи процес, воно вимагає наукового пояснення. Тобто як це відбувається та з яких причин, до чого веде. І звичайно, гіпотеза — це не просто фантазія на деяку тему, вона має бути пов’язана з явищем, що підтверджується наочною дією. Проте гіпотеза — це ще теорія, яка пояснює це явище з відповідними доказами. Доказів у гіпотези може бути кілька, тому гіпотез може бути безліч.

Номер слайду 12

Але гіпотеза не завжди є правильною, її треба підтвердити або спростувати. Можна сказати, що гіпотеза — це твій здогад, який треба потім підтвердити результатами експерименту чи фактами й навести приклад з практики.

Номер слайду 13

При формулюванні гіпотези, як правило, зв’язують одне чи кілька явищ, припускають, як одна дія вплине на результати іншої або вплине на зміну властивості об’єкта. Наприклад, так можуть бути сформульовані прості гіпотези. У саду влітку будуть квітнути рожеві троянди — дочекаймося літа й перевіримо це, чи кішка любить молоко — наллємо їй молоко у блюдечко і подивимося, чи буде вона його пити.

Номер слайду 14

Всі ми часто висловлюємо різні гіпотези з приводу того, що бачимо, чуємо, відчуваємо. Багато цікавих гіпотез народжується в результаті спроб відшукати відповіді на власні запитання. Отже, гіпотези виникають як можливі варіанти вирішення проблеми. Потім ці гіпотези піддаються перевірці під час дослідження.

Номер слайду 15

Щоб навчитися формулювати гіпотези, треба навчитися ставити запитання та робити припущення. Роблячи припущення, зазвичай використовують такі слова:• може бути;• припустимо;• можливо;• що, якщо ...;• якщо ... , то ....

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Сформулюйте припущення в довільній формі до проблемних запитань:• Чому навесні з’являються бруньки на деревах?• Чому тече вода?• Чому одні хижі тварини полюють уночі, а інші — вдень?• Чому квіти мають таке яскраве забарвлення?• Чому влітку сніг у горах не тане?• Чому бувають повені?• Чому Місяць не падає на Землю?• Чому в космос літають ракети?• Чому літак залишає слід у небі?• Чому багато дітей люблять комп’ютерні ігри?• Чому бувають землетруси?

Номер слайду 18

гімнастика для очей

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Табарчук Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Літвінова Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Решетняк Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 жовтня 2022
Переглядів
3028
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку