Презентація на тему: "Нова українська література. Суспільно-історичні обставини наприкінці XVIII ст."

Про матеріал

Подана презентація коротко висвітлює основні суспільно-історичні обставини, які спричинили винекнення "нової української літератури", а також змістовно дає визначення основним стильовим напрямкам кінця XVIII ст.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нова українська література. Суспільно-історичні обставини наприкінці XVIII ст.

Номер слайду 2

Мета:охарактеризувати суспільно-історичний контекст становлення нової української літератури;з’ясувати причини духовного поневолення нації, особливості розвитку фольклористики;визначити основні художні напрями літератури цього періоду, найвизначніших письменників того часу.

Номер слайду 3

План. Суспільно-історичні обставини наприкінці XVIII ст. Духовне поневолення нації. Життя народу – предмет художнього зображення. Розвиток фольклористики. Основні художні напрями. Бурлескна стильова течія.

Номер слайду 4

Суспільно-історичні обставини наприкінці XVIII ст.

Номер слайду 5

У цей час розвивається капіталізм, поміщики відкривають власні підприємства, на яких працювали кріпаки. Це викликало посилення експлуатації кріпаків і піднесення антикріпосницького руху. На Україні проходить ряд повстань:1789 – 1793 – повстання у с. Трубаї;1787 – 1835 – повстання під керівництвом Устима Кармалюка. Завойовницьке вторгнення Наполеона в Росію1812 р. підняло народні маси на вітчизняну війну проти окупантів. Український народ бере участь у цій війні.

Номер слайду 6

Духовне поневолення націїРусифікація українських шкіл. Заборона друкувати українською мовою (був виданий валуєвський циркуляр 1863 р.)Українську мову вважали російською говіркою.1876 р. – ємський акт: заборона ввозити з-за кордону українські книжки будь-якого змісту, видавати оригінальні твори та перекладати їх.

Номер слайду 7

Українською мовою заборонялося:викладання в Києво-Могилянській академії;використання «Букваря»;читання молитов і ведення церковної служби;проведення навчання у школах;демонстрування театральних вистав;Здійснення перекладів з російської мови;видання дитячої літератури.

Номер слайду 8

Життя народу – предмет художнього зображення Українських митці (І. Котляревський, Є. Гребінка, Г. Квітки-Основ’яненко та ін.) у своїй творчості критикують окремі риси кріпосницького ладу, підносять ідеї гуманності. Т. Шевченко гостро критикує й викриває систему самодержавства та кріпосницького ладу, закликає до його знищення. Визначне місце боротьба проти кріпацтва займає і в творчості Марка Вовчка, Л. Глібова.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Розвиток фольклористики. Посилилася увага вчених, письменників, художників до збирання народних творів та видання їх збірками. Найважливіші збірки: М. Максимович «Малороссийские песни» (1827), М. Цертелєв «Опыт собрания малороссийских песен» (1829).

Номер слайду 12

Основні художні напрями

Номер слайду 13

Романтизмом прийнято називати напрям у мистецтві, який виник у країнах Західної Європи наприкінці XVIII - поч. XIX ст. Українські романтики звернулися до поетичного освоєння народних переказів, легенд, повір’їв і збагатили нашу літературу відомими баладами, піснями, поемами. Наприклад: пісня «Дивлюсь я на небо» М. Петренка, «Не щебечи, соловейку» В. Забіли, ряд поезій молодого Шевченка.

Номер слайду 14

Повне утвердження реалізму в українській літературі здійснено було Шевченком. Він підніс у своїй творчості найважливіші питання свого часу, змалював народне життя в усій його глибині. Його реалізм — критичний. У сатирично змальованих образах царів і їхніх вельмож, поміщиків, чиновників, духовенства поет гнівно викриває самодержавно-кріпосницький лад у самих його основах, у його хижацькій суті і закликає до боротьби з цим ладом, до його знищення. Реалізм – літературний напрям, який правдиво відображує дійсність; звертається увага на взаємини людини і навколишнього середовища.

Номер слайду 15

Бурлескно-стильова течія. Бурлескна течія вносила в літературу елементи народного гумору й сатири. В цьому полягало її позитивне значення. Основна ознака бурлеску — контраст між темою і сюжетомтвору та його словесною формою: про поважні події розповідається розмовно-побутовою мовою зі значною домішкою грубих слів і висловів, жартівливим тоном. Бурлеск(від іт. вurla — жарт) — жартівливе трактуванняв знижувальному тоні тем і образів, про які звичайно прийнятоговорити поважно

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.8
Оригінальність викладу
4.4
Відповідність темі
4.6
Загальна:
4.6
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Лапацька Галина Тимофіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Горяинова Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Підопригора Анастасія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Стеценко Антоніна Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Шара Олена
    Колеги! Поважаймо свою країну! Чому "на Україні"?
    Загальна:
    3.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    3.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
24 липня 2019
Переглядів
28022
Оцінка розробки
4.6 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку