Презентація на тему "Причини, рушійні сили, характер та періодизація Української революції1917-1921 рр"

Про матеріал

Презентація на тему "Причини, рушійні сили та періодизація української революції1917-1921 рр" створена для використання на уроці для візуалізації розповіді вчителя

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Причини, рушійні сили та періодизація української революції1917-1921 рр. Підготувала Вчитель історіїДемченко Лілія Анатоліївна

Номер слайду 2

Мета Визначити передумови, причини початку та характер Української революції 1917 -1921 рр. Продовжувати розвивати здобуті на попередніх уроках навики роботи з текстом підручника та історичними джерелами; вміння встановлювати причинно-наслідкові звʼязки;Виховувати інтерес до вивчення історії

Номер слайду 3

Словник Українська революція — це період визвольних змагань українського народу за утворення суверенної, соборної, соціально справедливої української національної держави в 1917-1921 рр.

Номер слайду 4

Початок революції

Номер слайду 5

Завдання, які постали після Лютневої революції

Номер слайду 6

Легальні спроби громадських, політичних, парламентських діячів захистити життєві права нашого народу обидві імперії відверто ігнорували. Тому саморуйнування імперій відразу ж спонукало українські сили до природної історичної самоорганізації, що й вилилося в Українську революцію. Питання про самовизначення України опинилося в епіцентрі політичної боротьби майже одразу після революції. Ця вимога було програмною установкою більшості політичних партій України. Забезпечити втілення цієї найважливішої умови національного розвитку була покликана Центральна Рада, утворена українською національною демократією 4 березня 1917 р. В її створені брали участь майже всі національно-демократичні сили України.

Номер слайду 7

Найчисельнішою рушійною силою революції виступило селянство.. Водночас розпорошеність, неписьменність, зорієнтованість на вирішення лише земельного питання не давали можливості селянству відіграти роль свідомого рушія революції. Рушійні сили революціїВ умовах бездержавності роль рушія й очільника революції відіграла українська інтелігенція, яка з XIX ст. взялася за справу просвіти й організації українських сил з метою побудови держави та перетворення народу на націю. Маніфестація в Києві 19 березня 1917 р.

Номер слайду 8

Українська революція 1917–1921 років розпочалася в умовах революційних потрясінь, які охопили Російську імперію у березні 1917-го. Ключовим її рушієм був український народ і його політична еліта, що еволюціонувала від ідей політичної автономії та федерації до усвідомлення власної державної незалежності.

Номер слайду 9

Цікаво, що термін “Українська революція” був уведений в обіг самими учасниками подій. Це визначення є в працях Михайла Грушевського, Володимира Винниченка, Симона Петлюри, Дмитра Дорошенка та інших діячів доби.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Безпосередні причини Української революції її лідер М. Грушевський визначав такі:

Номер слайду 12

Періодизація Української революції

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати відповідний параграф підручника. Підготуватися до практичного заняття

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 жовтня 2019
Переглядів
16471
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку