Тісто для вареників Для вареників готують прісне тісто. Воно може готуватись з пшеничного, житнього, гречаного борошна або з їх суміші. Тісто для вареників готують на воді, сметані, кефірі, молоці. У тісто для вареників по-домашньому додають соду. Просіяне тісто насипають гіркою, в середині роблять заглиблення, в яке вливають рідину, проціджений розчин солі і цукру, додають сирі збиті яйця і замішують круте тісто. Тісто накривають серветкою і залишають на 30-40хв. для набухання клейковини і надання йому еластичності.
Номер слайду 3
Способи формування вареників. Тісто розкачують завтовшки 1-1,5мм, потім з нього вирізають варениці за допомогою виїмки, посередині кладуть начинку, краї заліплюють. При цьому способі залишається багато тіста, яке знову треба переробляти.
Номер слайду 4
Способи формування вареників. Тісто розробляють на валик діаметром 2-3см, ріжуть його на шматочки (масою 10-11г), кожен обкочують у борошні і розкочують на варениці завтовшки 1-1,5мм, посередині кладуть начинку (12-13 г на 1шт.), краї з'єднують, защипують, надають форму півмісяця.
Номер слайду 5
Способи формування вареників. Тісто розкачують завтовшки 1-1,5мм, ріжуть на смужки, потім на квадрати розміром 5 х 5см. Начинку кладуть посередині квадрата і зліплюють два протилежні кінці у трикутник. Тісто розкачують у вигляді прямокутника завтовшки 1-1,5 мм, завширшки 10 см. На одну половину тіста на відстані 1 см від краю викладають начинку по всій довжині прямокутника на 6-7 см одна від одної. Краї змащують яйцем, накривають начинку другою половиною тіста і виїмкою вирізають вареники. Обрізки тіста з'єднують і повторно розкачують.
Номер слайду 6
Начинки для вареників Як начинку використовують сир, смажену капусту, картоплю, мак, калину, вишні та інші ягоди, яблука, варені і товчені сухофрукти, варену квасолю, горохове пюре, пшоняну або гречану кашу, гриби.
Номер слайду 7
Особливості приготування Варять вареники у крутому підсоленому окропі (на 1кг вареників 4л води). Коли вареники спливуть, нагрівання зменшують і доводять їх до готовності при помірному кипінні 5-7хв. Готові вареники виймають шумівкою. Обсушують зварені вареники в друшляку. Обсушена поверхня вареників не тільки буде утримувати масло і сметану, а й просочиться ними.
Номер слайду 8
Правила подавання вареників Перед подаванням на підігріту тарілку кладуть вареники (7-8 шт. на порцію) і заправляють пасерованою із салом цибулею. Вареники із солодкою начинкою поливають розтопленим маслом і додають сметану чи ряжанку.