Презентація на тему: "Проблема чистої води. Охорона водойм від забруднення"

Про матеріал
Презентація на тему: "Проблема чистої води. Охорона водойм від забруднення" може бути використана на уроках хімії 7 клас та також є актуальною для розгляду на годинах спілкування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навколо так багато цікавого

Номер слайду 2

Проблема чистої води. Охорона водойм від забруднення

Номер слайду 3

Причини забруднення водойм. Побутові стічні води. Продукти життєдіяльності, бруд, миючі засоби. Простіше кажучи, каналізація. Левова частка цієї пишності скидається в річки і моря без достатнього очищення.

Номер слайду 4

Причини забруднення водойм. Греблі і водосховища

Номер слайду 5

Причини забруднення водойм. Біологічні організми

Номер слайду 6

Причини забруднення водойм. Стоки промислових вод

Номер слайду 7

Причини забруднення водойм. Фермерські господарства. Добрива, гербіциди, інсектициди і органічні відходи вимиваються і потрапляють в поверхневі і підземні води.

Номер слайду 8

Причини забруднення водойм. Промислові відходи. Ртуть, мідь, фтор, радіоактивні частки, залізо у воді - "подарунки" промислових підприємств. При цьому викиди бувають як нарочними, так і випадковими (аварії, витоки). До "найшкідливіших" виробництв відносять чорну металургію, нафтопереробні і целюлозно-паперові заводи.

Номер слайду 9

Причини забруднення водойм. Витоки нафти. Нафтопродукти скупчуються на водній поверхні, перекриваючи доступ світла і кисню. Окрім забруднення і неприємного запаху води, це відгукнеться мором риби і птахів.

Номер слайду 10

Причини забруднення водойм. Тверді відходи. Пластикові пляшки, пакети, гравій, щебінь, відпрацьований грунт. Через це водойми перетворюються на смітники.

Номер слайду 11

Причини забруднення водойм. Теплове забруднення. Злив теплої води з атомних і теплових електростанцій підвищує загальну температуру водойми. Це призводить до прискореного заростання водоростями і мору живності.

Номер слайду 12

Причини забруднення водойм. Атмосферні забруднення. Зола, попіл, сажа і всякі гази. Наше повітря складно назвати чистим. А оксиди азоту і сірки, з'єднуючись з киснем і вологою, взагалі, стають причиною кислотних дощів.

Номер слайду 13

Причини забруднення водойм. Радіаційне забруднення

Номер слайду 14

Наслідки забруднення води. Зменшення видової різноманітності морської і річкової флори і фауни. Заростання і зникнення водойм. 

Номер слайду 15

Наслідки забруднення води. Погіршення смаку, кольору і запаху води. Руйнування емалі наших зубів із-за надлишку фтору.

Номер слайду 16

Наслідки забруднення води. Спалахи гепатитів, спровоковані бактеріями і кишковою паличкою. Перевантаження організму залізом, що викликає порушення формування кісткової тканини. Накопичення свинцю, хрому, кадмію, бензапирену, а також хлор у воді провокують поява онкології і нервових розладів.

Номер слайду 17

Наслідки забруднення водиІнфекційні і кишкові захворювання: від тифу і дизентерії до холери. Погіршення стану волосся і шкіри. З'єднання фенолу і фтору негативно впливають на роботу печінки.

Номер слайду 18

Наслідки забруднення води. Радіоактивні ізотопи і пестициди накопичуються в організмах і циркулюють в харчових ланцюжках, руйнуючи тканини і призводячи до безпліддя і генетичних мутацій.. Зараження паразитами.

Номер слайду 19

Заходи покращення води. Безвідповідальне ставлення до природних ресурсів пояснюється низьким рівнем екологічного світогляду населення України, відсутністю почуття відповідальності за стан навколишнього середовища. Для покращення стану водойм необхідно забезпечити навколо водних об’єктів оптимальне поєднання лісових насаджень та лук, здійснити комплекс заходів з припинення скидання до них неочищених стічних вод, ренатуралізації осушних заплав, рекультивації порушених земель, а також провести моніторинг стану гідротехнічних споруд на річках, переробки берегів, що призводить до обміління та замулення річок.

Номер слайду 20

Заходи покращення води. Варто посилити державний нагляд і контроль за скидами з підприємств і дотриманням режиму господарювання у водоохоронних зонах річок і дренажних каналів згідно зі ст. 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного добробуту населення». Сьогодні власники підприємств фактично безкарно зливають відходи у водойми. Підприємства, які здійснюють виробничу діяльність, потрібно обладнати системою дощової каналізації з очисними спорудами для запобігання забрудненню водойм міста неочищеними дощовими водами. Потрібно змусити власників великих підприємств встановити систему на законодавчому рівні, або ж ввести систему штрафів, як це є в країнах Європи.

Номер слайду 21

Висновок. Чистота водопровідної води далека від ідеалу. Сподіваємося, скоро все зміниться на краще і проблема забруднення води зникне: на станціях з'явиться сучасне устаткування, стічні води почнуть очищати за світовими стандартами, прокладуть нові труби і так далі. А доки цього не сталося радимо самостійно потурбуватися про своє здоров'я і почати користуватися додатковими побутовими системами очищення води. Пора усвідомлено підходити до вибору того, що ми їмо, п'ємо і робимо.

Номер слайду 22

Вода – це життя!

Номер слайду 23

Чи маєте запитання?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Катерина Сергіївна
    Дякую, гарний матеріал і для уроків з основ здоров'я
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Тодоров Леонід
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бліняєва Ніна Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Колесник Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
6 травня 2022
Переглядів
7106
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку