Презентація на тему: "Поняття про індикатори"

Про матеріал
Презентація на тему: "Поняття про індикатори" може бути використана на уроках хімії для учнів 7 та 8 класу. Подано матеріал про історію відкриття індикаторів та про різноманітність природних індів.икатор
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навколо так багато цікавого

Номер слайду 2

Поняття про індикатори

Номер слайду 3

3Історія У XVII столітті в лабораторії англійського фізика і хіміка Роберта Бойля, як завжди, кипіла робота. До кабінету вченого заглянув садівник і поставив у кутку кошик з дивовижними темно-фіолетовими квітами. Бойль дуже любив фіалки, але на порядку денному було проведення досліду.  Вчений взяв кілька квіток, понюхав, поклав на стіл і відкрив колбу з хлоридною кислотою, з якої заклубочилася їдка пара. Завершуючи дослід, Бойль краєм ока помітив, що квіти на столі димлять. Щоб врятувати їх, Бойль швидко опустив фіалки у склянку з водою. І тут сталося диво: фіолетові пелюстки змінили колір на червоний!

Номер слайду 4

4Історія Справжній учений не залишить таке явище без уваги, доки не знайде йому пояснення. Бойль наказав помічнику приготувати різні розчини, і улюблені квіти перетворилися на об’єкт дослідження. Занурюючи фіалки у розчини, Бойль зробив висновок: у кислому середовищі пелюстки фіалок забарвлюються у червоний колір, а в лужному – у синьо-зелений. А як щодо інших квітів? Експерименти тривали. Найкращі результати дали лакмусові лишайники. Бойль занурив у настоянку лакмусового лишайника звичайні смужки паперу, почекав, доки вони просочаться настоянкою, а потім висушив їх. Ці «розумні» папірці, які вказують на кислотність розчину, Бойль назвав індикаторами, що в перекладі з латини означає «вказівники».

Номер слайду 5

5Індикатори - складні органічні сполуки, що змінюють своє забарвлення залежно від наявності кислоти або основи в розчині Лакмус. Метилоранж. Фенолфталеїн. Універсальний папір

Номер слайду 6

6 Забарвлення деяких індикаторів за наявності кислот основ у воді {8 A243 AC6-E6 AA-472 F-B608-43287 C50 BADC}Індикатор Забарвлення У розчинах кислот. У розчинах основ. У чистій водіЛакмус Червоний Синій Фіолетовий Мелилоранж Червоний Жовтий Оранжевий Фенолфталеїн Безбарвний Малиновий Безбарвний

Номер слайду 7

7 Забарвлення індикаторів в різних середовищах

Номер слайду 8

8

Номер слайду 9

9 Природні індикатори Індикатори можна добути з багатьох рослин, яким притаманне забарвлення. Пігменти- органічні сполуки, які присутні в клітинах і тканинах рослин та надають їм певного забарвлення. Тому пігменти є індикаторами, які можна застосувати для дослідження кислотності розчинів. Пігменти багатьох рослин здатні змінювати колір залежно від кислотності клітинного соку. Колір рослин визначається хімічним складом клітинного вмісту кожної рослини (пігментом). 

Номер слайду 10

10 Пігменти {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Хлорофіл надає зеленого забарвлення листкам. Без цього смарагдового пігменту неможливе життя на планеті, оскільки він приймає участь у фотосинтезі.

Номер слайду 11

11 Пігменти {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Каратиноїди надають жовте, помаранчеве і червоне забарвлення. Так, жовті зерна кукурудзи, помаранчева шкірка мандарина, червоні плоди шипшини своїм забарвленням зобов'язані каротиноїдам.

Номер слайду 12

12 Пігменти {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Флавоноїди жовті, коричневі пігменти рослин.

Номер слайду 13

13 Пігменти {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Антоціани надають практично всі кольори рослинам — від помаранчевого та червоного до синього. Вони мають добре виражені індикаторні властивості.

Номер слайду 14

14 Природні індикатори Недоліки Переваги Їх відвари досить швидко псуються – скисають або пліснявіють, тому частіше використовують  більш стійкий спиртовий розчин.  Інший недолік – дуже широкий інтервал зміни кольору. При цьому важко або неможливо відрізнити, наприклад, нейтральне середовище від слабо кислого або слабо лужне від сильно лужного. Позитивним моментом є те, що вони екологічно безпечні і їх можна приготувати і використовувати в домашніх умовах.

Номер слайду 15

15Індикатори на службі людини Сільське господарство і садівництво. Домашнє господарство Медицина Виробництво косметичних засобів. Екологія Харчова промисловість. Природні індикатори

Номер слайду 16

16 Природні індикатори

Номер слайду 17

17 Природні індикатори

Номер слайду 18

18 Природні індикатори

Номер слайду 19

19 THANK YOU!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бицина Оксана Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бабак Лідія Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Євсеєв Роман Сергійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 травня 2022
Переглядів
3578
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку