Презентація на тему "Прямолінійний і криволінійний рух. Величини, що описують рух. Швидкість" Пізнаємо природу 6 клас НУШ

Про матеріал
Презентація на тему "Прямолінійний і криволінійний рух. Величини, що описують рух. Швидкість" Пізнаємо природу 6 клас НУШ. Висвітлені основні терміни та поняття, матеріал супроводжується іллюстраціями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРЯМОЛІНІЙНИЙ І КРИВОЛІНІЙНИЙ РУХ. ВЕЛИЧИНИ, ЩО ОПИСУЮТЬ РУХ. ШВИДКІСТЬ

Номер слайду 2

Залежно від виду траєкторії розрізняють прямолінійніта криволінійні механічні рухи. Прямолінійний рух — рух, під час якого матеріальна точка рухається вздовж прямої. Криволінійний рух — рух, під час якого матеріальна точка рухається кривою.

Номер слайду 3

Для тіл, які не можна вважати матеріальними точками, рух буває поступальним і обертальним. Поступальний рух —це рух, коли всі точки твердого тіла рухаються однаковими траєкторіями. Під час обертального руху всі точки тіла рухаються концентричними колами, центри яких лежать на одній прямій, яку називають віссю обертання. Робота в групі - сторінка 17 підручника

Номер слайду 4

Шлях — це довжина траєкторії, якою рухається тіло протягом певного проміжку часу. Переміщення — це напрямлений відрізок, який сполучає початкову позицію тіла та його позицію в певний момент часу. Шлях та переміщення вимірюють в системі СІ в метрах. Накресліть коло. Поміркуйте, чому буде дорівнювати шлях, подоланий кінчиком олівця? Яким буде його переміщення? Обґрунтуйте свою відповідь.

Номер слайду 5

Які прилади та інструменти можна використати для вимірювання шляху та переміщення?Рівномірним рухом називають такий рух, під час якого тіло за будь-які однакові проміжки часу долає однаковий шлях. Швидкість рівномірного руху тіла — це фізична величина, яка показує, який шлях долає тіло за одиницю часу. Щоб визначити швидкість рівномірного руху тіла, потрібно шлях, який долає тіло за певний проміжок часу, поділити на цей проміжок. Одиницею вимірювання швидкості є 1 м/с.1 км/с = 1000 м/с; 1 км/год ≈ 0,28 м/с;1 м/с = 0,001 км/с; 1 м/с = 3,6 км/год.

Номер слайду 6

Висновок. Розрізняють прямолінійні та криволінійні механіч-ні рухи. Для прямолінійного руху тіла в одному напрямкушлях і переміщення збігаються за значенням. У всіх іншихвипадках переміщення завжди менше, ніж шлях. Щоб ви-значити швидкість рівномірного руху тіла, потрібно шлях,який долає тіло за певний проміжок часу, поділити на цейпроміжок.

pptx
Додав(-ла)
Busa Ira
Додано
13 вересня 2023
Переглядів
3031
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку