Презентація на тему: «Риторика та захоплення Арістотеля“

Про матеріал
Арістотель народився в 384 році до нашої ери в родині лікаря, саме цим обумовлена величезна кількість його майбутніх праць в галузі фізіології та анатомії. У 15 років Арістотель стає сиротою, і його дядько, який взяв хлопчика під своє опікунство, розповідає йому про вже дуже знаменитого в той час вчителя – Платона в Афінах. У 18 років Арістотель самостійно дістався до Афін і вступив до академії Платона, шанувальником якого вже був три роки. Завдяки своїм успіхам у науковій діяльності, Арістотелю надали місце викладача в академії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему: «Риторика та захоплення Арістотеля“

Номер слайду 2

Життя Арістотеля. Арістотель народився в 384 році до нашої ери в родині лікаря, саме цим обумовлена величезна кількість його майбутніх праць в галузі фізіології та анатомії. У 15 років Арістотель стає сиротою, і його дядько, який взяв хлопчика під своє опікунство, розповідає йому про вже дуже знаменитого в той час вчителя – Платона в Афінах. У 18 років Арістотель самостійно дістався до Афін і вступив до академії Платона, шанувальником якого вже був три роки. Завдяки своїм успіхам у науковій діяльності, Арістотелю надали місце викладача в академії.

Номер слайду 3

Захоплення Арістотеля У своєму житті Арістотель приділяв дуже багато часу дослідженню життю тварин: вивчав життя комах, розкривав земноводних і плазунів, склав безліч томів опису молюсків, риб і савців. Одне з висловлювань Арістотеля говорить: «Той, хто пізнає початок речей і стежить за їх поступовим розвитком, впізнає їх найкраще». За часів Арістотеля був період віри в переселення душ. Сам Арістотель вважав, що найголовніше в організмі людини – це серце, яке формується раніше за інші органи. Саме воно, за переконаннями вченого, є розумовим центром живої істоти. Мозок же тільки виробляє рідину, охолоджуючи серце.

Номер слайду 4

Вчення Арістотеля про чотири причини: Матерія – те, з чого. Матерія вічна, її не може стати більше або менше. Всі речі складаються з матерії, яка з’єднується один з одним в різних пропорціях і при різних умовах. Первинними (не зміна) матеріями є повітря, вода, земля, вогонь і ефір (небесна субстанція). Форма – те, що. Те, в якому вигляді існує об’єкт. Форми створює сам Бог, або розум живої істоти. Причина, що виробляє, – те, звідки. Момент часу, з якого починає існувати річ. Мета – те, для чого. Кожна річ існує для чогось. Кінцева (загальна) мета усіх речей є Благо

Номер слайду 5

Чим відомий Арістотель? Аристотель завжди прагнув пізнати світ, у якому він жив, і передати свої здобуті знання майбутнім поколінням. Він був першим, хто створив фізику, як систему природи і визначив її основний термін – рух. Учений займався розкриттям анатомічної суті тварин, а також описував механізми руху чотириногих і вивчав молюсків, риб.

Номер слайду 6

Риторична діяльність Арістотеля. Він вивів загальні закони красномовства, створив теоретичне вчення про принципи досягнення прекрасного у сфері мовотворчості. Врахувавши досягнення попередників, Арістотель запропонував систему вимог до поетичного твору, до ораторської (античної) прози.

Номер слайду 7

Риторичне вчення Арістотеля викладене у двох трактатах: «Риторика» або «Про мистецтво риторики», що складається з трьох книг і «Поетики». Арістотель вважав, що коріння насолоди, яку одержуємо від оратора, не в чуттєвому задоволенні від словесної гри оратора, а в пізнавальних та інтелектуальних потребах. Те, що говоримо, має бути розрахованим на слухача і сказано правильно і до того ж несподівано. Арістотель вважав головним у риториці пошук доказів, способів переконань. Для цього необхідно навчитися складати переконливі умови води — ентимеми, або риторичні силогізми.

Номер слайду 8

Арістотель скеровував увагу риторів і ораторів на такі чинники:предмет риторики; позу оратора; очікування емоцій; стиль промови.

Номер слайду 9

На думку Арістотеля, в епідейктичній промові похвала за певні діяння спонукає діяча до нових, ще більших і кращих, благородних діянь, і ця похвала є ніби порадою іншим брати приклад з похваленого. Особливого значення Арістотель надавав предметові, початку промови, тому що в поетичному творі, за його словами, називається прологом, а в грі на флейті — прелюдією. Арістотель любив ті тропи і фігури, які могли напружувати думку, які треба було розгадувати, і такими вважав порівняння, дотепи.

Номер слайду 10

pptx
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
16 жовтня 2022
Переглядів
2623
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку