Презентація на тему "Різноманітність і видозміни вегетативних органів"

Про матеріал
Конспект уроку на тему "Різноманітність і видозміни пагонів"для учнів 6 класів на етапі актуалізації опорних знань передбачає роботу на встановлення відповідності між текстом і ілюстрацією, демонструє вміння учнів застосовувати знання на практиці. На етапі вивчення нового матеріалу пропонується лабораторне дослідження, а на етапі закріплення відеоролик та робота з сайтом learningapps.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність і видозміни вегетативних органів. Урок №33

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомитися з різноманітністю вегетативних органів та їх видозмінами; сформувати поняття про підземні та надземні видозміни органів та встановити їх риси подібності та відмінності;ознайомитися з біологічним та господарським значенням видозмін вегетативних органів рослин; закріпити навички роботи з біологічними об'єктами; розвивати пізнавальний інтерес до предмету.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань учнів.1. Доповніть речення:1. Процес відтворення організмами собі подібних нащадків, називається _________________.2. Розмноження буває двох типів: ___________, ________________.3. Розмноження рослин за допомогою насіння, називається __________________.4. Розмноження організмів за допомогою вегетативних органів називається ______________________.5. Вегетативне розмноження буває двох видів: _____________ і ______________.

Номер слайду 4

2. Встановіть відповідність між способом вегетативного розмноженн. Я ТА РОСЛИНОЮ, ЗОБРАЖЕНОЮ НА МАЛЮНКУ.1. НЕВИДОЗМІНЕНИМИ КОРЕНЯМИ;2. ЛИСТКОВИМИ ЖИВЦЯМИ; 3. БУЛЬБАМИ; 4. КОРЕНЕВИЩЕМ; 5. СТЕБЛОВИМИ ЖИВЦЯМИ; 6. ВИВОДКОВИМИ БРУНЬКАМИ; 7. ВУСАМИ; 8. ЩЕПЛЕННЯМ;А. БВГДЕЄЖ

Номер слайду 5

3. Вашому класу доручили посадити квіти на пришкільній ділянці. Які із запропонованих рослин Ви будете сіяти насінням, а які вегетативними органами ?

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу.1. Порівняйте корінь кульбаби і корінь моркви. Що у них спільного ? А чим вони відрізняються?2. А тепер подивіться на стебло бузку і підземне стебло картоплі. Що у них спільного? А чим вони відрізняються?3. Розгляньте запропоновані вам листки різних рослин. А тепер розгляньте листок сосни. Як він називається? Чому він перетворився на голочку?Отже, є традиційні вегетативні органи та їх видозміни.

Номер слайду 7

Підземні видозміни:1. Кореневище2. Бульба3. Цибулина4. Бульбоцибулина. Надземні видозміни:1. Колючки2. Вуса3. Вусики

Номер слайду 8

Лабораторне дослідження будови цибулини. Зовнішня будова цибулини. Внутрішня будова цибулини. Розвиток надземногопагона

Номер слайду 9

ВИДОЗМІНИ ЛИСТКІВ: ЛИСТКИ –ПАСТКИ У РОСЛИН-ХИЖАКІВ.

Номер слайду 10

Біологічне значення видозмін вегетативних органів: У видозмінених підземних пагонах відкладаються поживні речовини, які навесні використовуються для розвитку надземних пагонів. Забезпечують вегетативне розмноження. Видозмінені листки у вигляді колючок захищають рослину від поїдання тваринами, зменшують випаровування води. Господарське значення видозмін вегетативних органів: Людина вживає їх в їжу ( бульби картоплі, топінамбуру, цибулини часнику та цибулі городньої. З бульб картоплі добувають крохмаль та патоку.

Номер слайду 11

Закріплення вивчених знань учнів. Робота з вправами на сайті learning.apps. Домашнє завдання. Опрацювати параграф 30 в підручнику.

pptx
Додано
27 січня 2020
Переглядів
4706
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку