Презентація на тему: "Роль нуклеїнових кислот як носія інформації "

Про матеріал
Презентація на тему: "Роль нуклеїнових кислот як носія інформації " за підручником В.І.Соболя параграф 9. Ссилка на відео цієї презентації https://www.youtube.com/watch?v=9PQw-R0w5A8&t=663s
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас тема « роль нуклеїнових кислот як носія інформації»

Номер слайду 2

1. привітання.2. Актуалізація опорних знань1) розглянути ілюстрацію та В зошиті відповісти на запитання. Встановіть відповідність між структурами білків та малюнками.назвіть структурні рівні організації білків. Наведіть приклади харчових продуктів, що містять білки.

Номер слайду 3

2) Як називається цей білок та яку функцію він виконує у клітині?

Номер слайду 4

Відповісти усно на такі запитання 1. що таке білки?2. що таке амінокислоти?3. назвіть структурні рівні організації білків4. Що таке денатурація і ренатурація?5. назвіть зв'язки, що стабілізують структуру білків6. назвіть основні функції білків7. які особливості будови білків8. якою є структурна організація білків?9. яка роль білків у життєдіяльності організмів?10. від чого залежить нескінченна різноманітність білків?

Номер слайду 5

це міозин. Моторний білок. Він здійснює переміщення великих внутрішньоклітинних утворень і бере участь в скороченні м'язів. Зверніть увагу, у нього є дві «ніжки». Використовуючи енергію накопичену в 1 молекулі АТФ він здійснює одну зміну, по суті один крок. Найбільш наочний приклад переходу хімічної енергії АТФ в механічну.

Номер слайду 6

Тема: « роль нуклеїнових кислот як носія інформації»

Номер слайду 7

Особливості будови та властивості нуклеїнових кислот. У живому організмі є хімічні сполуки, призначені для збереження спадкової інформації. Це дезоксирибонуклеїнові кислоти (днк). ВОНИ НЕ ЛИШЕ ЗБЕРІГАЮТЬ ІНФОРМАЦІЮ ВСЕРЕДИНІ ОРГАНІЗМУ, А Й ПЕРЕДАЮТЬ ЇЇ НАСТУПНОМУ ПОКОЛІННЮ.

Номер слайду 8

БІОСИНТЕЗ БІЛКІВВ КЛІТИНАХ ОРГАНІЗМУ Є Й СПОЛУКИ, ЩО ЦЮ ІНФОРМАЦІЮ РЕАЛІЗУЮТЬ У ПЕВНІ БІЛКИ, ЯКІ ПОТРІБНІ ДЛЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ОРГАНІЗМУ. ЦЕ РИБОНУКЛЕЇНОВІ КИСЛОТИ (РНК)

Номер слайду 9

НУКЛЕОТИДИ – ОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ, МОЛЕКУЛИ ЯКИХ СКЛАДАЮТЬСЯ З АЗОТИСТОЇ ОСНОВИ, МОНОСАХАРИДУ І ЗАЛИШКІВ ОРТОФОСФАТНОЇ КИСЛОТИ

Номер слайду 10

ОТЖЕ, ДО СКЛАДУ МОЛЕКУЛ НУКЛЕОТИДІВ ВХОДЯТЬ: 1) АЗОТИСТА (НІТРОГЕНОВМІСНА) ОСНОВА ( а – АДЕНИН, г – ГУАНІН, Т – ТИМІН, Ц – ЦИТОЗИН АБО У – УРАЦИЛ.) 2) ЗАЛИШОК ПЕНТОЗИ ( р – РИБОЗА АБО д – ДЕЗОКСИРИБОЗА) І ОРТОФОСФАТНА КИСЛОТА.rrrrr

Номер слайду 11

НУКЛЕЇНОВІ КИСЛОТИСКЛАДНІ ВИСОКОМОЛЕКУЛЯРНІ БІОПОЛІМЕРИ, ПОБУДОВАНІ З НУКЛЕОТИДІВ, ЯКІ В УСІХ ЖИВИХ ОРГАНІЗМАХ ВИКОНУЮТЬ РОЛЬ ЗБЕРЕЖЕННЯ, ПЕРЕДАЧІ Й РЕАЛІЗАЦІЇ СПАДКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

Номер слайду 12

Особливості структури та властивості ДНКМОЛЕКУЛА днк СКЛАДАЄТЬСЯ З ДВОХ ЛАНЦЮГІВ І ЗГОРНУТА У СПІРАЛЬ, ЯКА ХАРАКТЕРИЗУЄТЬСЯ ТАКИМИ ПАРАМЕТРАМИ. СПІРАЛЬ ПРАВОЗАКРУЧЕНА,ВІДСТАНЬ МІЖ НУКЛЕОТИДАМИ ( АБО ДОВЖИНА НУКЛЕОТИДУ) СТАНОВИТЬ 0,34 НМ, КРОК СПІРАЛІ – 3,4 НМ І МІСТИТЬ 10 ПАР НУКЛЕОТИДІВ, ДІАМЕТР СПІРАЛІ ( 2 НМ) СТАЛИЙ ПО ВСІЙ ДОВЖИНІ

Номер слайду 13

днк. Спіраль молекули днк складається з дезоксирибонуклеотидів, в утворенні яких беруть участь: азотисті основи аденін, тимін, гуанін і цитозин, моносахарид дезоксирибоза і залишки ортофосфатної кислоти.

Номер слайду 14

днк нуклеотиди в одному ланцюзі з'єднані міцними ковалентними зв'язками, а нуклеотиди З різних ланцюгів у молекулах днк. З'єднуються між собою за допомогою водневих зв'язків на основі принципу комплементарності(а – Т, г - Ц )

Номер слайду 15

Процес самоподвоєння днк, який забезпечує точне копіювання спадкової інформації і передачу її з покоління, називається реплікацією.

Номер слайду 16

Властивості днк. Денатурація білка – втрата молекулою днк спіральною структури внаслідок розриву водневих зв'язків між комплементарними азотистими основами Ренатурація відновлення двоспіральної структури завдяки встановленню водневих зв'язків між комплементарними азотистими основами Дезоксирибонуклеїнова кислота днк – нуклеїнова кислота, у якої мономерами є дезоксирибонуклеотиди; .структура – подвійна спіраль

Номер слайду 17

Особливості будови рнк. Для синтезу білка інформація з певних ділянок днк , що називаються генами, переписується на рнк . Ці нуклеїнові кислоти відрізняються від днк як за хімічним складом, так і за функціями. Рнк побудована з рибонуклеотидів, в утворенні яких беруть участь азотисті основи аденін, гуанін, цитозин і урацил, моносахарид рибоза та залишки ортофосфатної кислоти.

Номер слайду 18

Особливості рнк. Молекули рнк відрізняються від днк низкою ознак: А) вуглеводом рнк є рибоза; б) рнк не містить тиміну, його місце займає урацил; в) рнк є одноланцюговою молекулою.

Номер слайду 19

Особливості рнк. На днк синтезуються декілька видів рнк: 1) інформаційні рнк2) Транспортні рнк3) Рибосомні рнк.Інформаційні рнк переписують і переносять інформацію про первинну структуру певного білка до рибосом. Транспортні рнк приєднують і транспортують до рибосом амінокислоти, з яких цей білок утворюватиметься. Рибосомні рнк утворюють самі рибосоми. Рибонуклеїнові кислоти - це біополімерні молекули, що побудовані з рибонуклеотидів і забезпечують реалізацію спадкової інформації у вигляді молекул білків.

Номер слайду 20

Д.з. вивчити § 9. заповнити в зошиті таблицю.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 січня 2022
Переглядів
2909
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку