Презентація на тему "Рослини, тварини та гриби Тернопільщини, які належать до “Червоної книги”"

Про матеріал
Матеріал стане у пригоді вчителям природничого циклу для ознайомлення учнів із Червоною книгою України та визначення видів, які поширені на Тернопільщині.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рослини, тварини та гриби Тернопільщини, які належать до “Червоної книги”

Номер слайду 2

Червона книга України — анотований та ілюстрований перелік рідкісних видів і підвидів, що знаходяться під загрозою зникнення на території України, та підлягають охороні

Номер слайду 3

.

Номер слайду 4

Шафран Гейфелів Таксономічна належність: Родина Півникові Природоохоронний статус виду: Неоцінений. Ареал виду та його поширення в Україні: Карпати (усі висотні пояси), Передкарпаття, Прут-Дністровське межиріччя, Зх. Поділля. Чисельність та структура популяцій: утворює багаточисельні, великі за площею, здебільшого повночленні популяції.

Номер слайду 5

Цибуля ведмежа (черемша) Таксономічна належність: Родина Цибулеві Природоохоронний статус виду: Неоцінений. Ареал виду та його поширення в Україні: Полісся (зрідка), Лісостеп (в основному Правобережний), Карпати та Передкарпаття Чисельність та структура популяцій: Вид є сезонним домінантом, панує навесні в трав’яному покриві лісів в окремих місцях на площі до декількох сотень га.

Номер слайду 6

Плаун річний Таксономічна належність: Родина Плаунові Природоохоронний статус виду: Вразливий вид на межі ареалу. Ареал виду та його поширення в Україні: Карпати, Розточчя, Волинська височина, Полісся, Лісостеп (зрідка). Чисельність та структура популяцій: Популяції чисельні. Завдяки сланкому стеблу формуються великі густі куртини. Інколи виступає як домінант у трав’яному покриві

Номер слайду 7

Конюшина червонувата Таксономічна належність: Родина Бобові Природоохоронний статус виду: Рідкісний. Ареал виду та його поширення в Україні: Зрідка в правобережній частині України (Закарпаття та Волино-Поділля). Чисельність та структура популяцій: Популяції займають невеликі площі. У межах популяції зростає невеликими куртинами чи поодиноко.

Номер слайду 8

Зозулині черевички справжні Таксономічна належність: Родина Зозулинцеві —Природоохоронний статус виду: Вразливий. Ареал виду та його поширення в Україні: спорадично на Поліссі, у Лісостепу, Карпатах, Прикарпатті, Гірському Криму. Чисельність та структура популяцій: Популяції нечисленні, здебільшого з правобічним віковим спектром та незадовільним природним відновленням; трапляється невеликими групами. Найбільші популяції, очеподібно, не перевищують 500 особин.

Номер слайду 9

Береза Клокова Таксономічна належність: Родина Березові Природоохоронний статус виду: Зникаючий. Ареал виду та його поширення в Україні: Пн.-зх. Поділля: Кременецькі гори — останцеві гг. Страхова, Маслятин, а також поодинокими особинами спорадично на інших пагорбах масиву. Чисельність та структура популяцій: Відомі дві популяції, що складаються з кількох локусів кожна. На г. Маслятин популяція найбільша (понад 40 різновікових особин), повночленна, з переважанням середньовікових і старих генеративних особин; молоді особини поодиноко трапляються в плакорній частині гори. На г. Страхова популяція згасає й представлена поодинокими пригніченими особинами.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Видра річкова. Таксономічна належність: Клас — Ссавці, ряд –Хижі, родина — Куницеві (Mustelidae). Один з 12-ти видів роду, один вид в фауні України. Природоохоронний статус виду: Неоцінений. Ареал виду та його поширення в Україні: вид поширений скрізь, окрім Криму. Наприкінці 1980-х рр. відбулося розширення ареалу, пд. межа якого перемістилась у степову зону. Чисельність і причини її зміни: Причини змiни чисельностi: спостерігається зростання чисельності, причиною чого є зменшення мисливського тиску та потепління клімату, яке дало змогу зимовим мігрантам освоїти нові місця. На сьогодні в межиріччі Дністра та Дунаю мешкає щонайменше 70 особин цього виду.

Номер слайду 12

Лелека чорний. Таксономічна належність: Клас — Птахи , ряд — Лелекопо-дібні, родина — Лелекові Природоохоронний статус виду: Рідкісний. Ареал виду та його поширення в україні: гніздиться на Поліссі, в Карпатському р-ні, подекуди на пн. Лісостепу: на початку ХХІ ст. ареал значною мірою відновився. Чисельність і причини її зміни: По Україні чисельність досягає 400–450 пар. У Волинській обл. 50–60 пар, Рівненській — 60–70, Львівській — 30–40, Закарпатській — 30–40, Івано-Франківській — 30–40, Чернівецькій — 8–10, Київській — 25–30, Чернігівській — 40–50, Сумській — 10–12. Чисельність у Європі сягає 7,8–12 тис. пар з тенденцію до зростання. При-чини зміни чисельності: деградація місць гніз-дування через вирубування лісів, меліорація лісових угідь у смузі Лісостепу, фактор непокою.

Номер слайду 13

Мідянка звичайна. Таксономічна належність: Клас — Плазуни, ряд — Змії, родина — Вужеві єдиний вид роду у фауні України. Природоохоронний татус: Вразливий. Ареал виду та його поширення в Україні: Україна повністю входить в ареал виду. На більшій частині тери-торії країни трапляється спорадично, у Кар-патах Чисельність і прічини її зміни: Щільність популяцій зазвичай дуже низька — реєструються поодинокі знахідки.

Номер слайду 14

Жук-самітник. Таксономічна належність: Клас — Комахи, ряд — Твердокрилі, родина — Жуки-пустельники Природоохоронний статус виду: Вразливий. Ареал виду та його поширення в Україні: Вся зона листяних лісів України. Чисельність і причини її зміни: Рідкісний вид, зустрічається поодинокими особинами.

Номер слайду 15

Мишівка лісова Таксономічна належність: Клас — Ссавці, ряд — Гризуни, родина — Мишівкові . Один із 23-х видів роду; один із 4-х видів роду у фауні України. Природоохоронний статус виду: Рідкісний. Ареал виду та його поширення в Україні: лісова та лісостепова зони, Карпати; пд. межа поширення потребує уточнення. Чисельність і причини її зміни: В типових біотопах частка у відловах не перевищує 2,6%, в погадках хижих птахів — сягає 6%. Зустрічається спорадично. Віддає перевагу місцям мешкання з високим густим травостоєм, галявинам, вирубкам, чагарниковим заростям, 

Номер слайду 16

Ящірка зелена Таксономічна належність: Клас — Плазуни, ряд — Ящірки, родина — Справжні ящірки Природоохоронний статус: Вразливий. Ареал виду та його поширення в Україні: трапляється мозаїчно у степовій і лісостеповій зонах майже виключно Правобережної України, а також у Закарпатті. Причини зміни чисельності: антропогенна трансформація місць помешкання, застосування пестицидів, хижацький вилов, в окремі роки — надто холодні зими.

Номер слайду 17

ГРИБИ

Номер слайду 18

Білопавутинник бульбистий Таксономічна належність: Родина Павутинникові Природоохоронний статус виду: Рідкісний. Ареал виду та його поширення в Україні: відомий із Зх. та Лівобережного Лісостепу, . Чисельність та структура популяцій: Трапляється поодиноко та невеликими групами. Причини зміни чисельності: Вирубування лісів. Умови місцезростання: Росте в хвойних та листяних лісах; на ґрунті.

Номер слайду 19

Трутовик зонтичний Таксономічна належність: Родина Трутовикові — Polyporaceae. Природоохоронний статус виду: Рідкісний. Ареал виду та його поширення в Україні: відомий з Прикарпаття, Закарпаття, Правобережного Лісостепу Чисельність та структура популяцій: Трапляється дуже рідко, поодинці. Причини зміни чисельності: Посилений рекреаційний вплив (збирання населенням), інтенсивна лісоексплуатація. Умови місцезростання: Переважно листяні, рідше мішані ліси, біля стовбурів дерев, насамперед дуба, бука, клена та граба.

Номер слайду 20

Герицій коралоподібний. Таксономічна належність: Родина Герицієві Природоохоронний статус виду: Вразливий. Ареал виду та його поширення в Україні: Закарпаття, Карпатських, Прикарпатських, та Західноукраїнських лісів, Полісся, Правобережного Лісостепу. Чисельність та структура популяцій: Трапляється поодинці або невеликими групами. Причини зміни чисельності: Збирання населенням, вирубування лісів. Умови місцезростання: Хвойні (на гнилій деревині ялиці), мішані, букові та дубові ліси (на деревині дуба та бука), зрідка міські насадження, переважно в гірських районах.

Номер слайду 21

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
Додано
23 лютого 2019
Переглядів
4443
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку