Презентація " Вода на землі. Три стани води. Колообіг води"

Про матеріал
ВОДА – найпоширеніший розчинник на Землі, здатна розчиняти рідкі, тверді, газоподібні речовини, а утворена суміш речовин набуває одного з водою агрегатного стану. Достатню кількість перебування води в рідкому стані зумовила оптимальна відстань Землі до Сонця 150 мільйонів кілометрів (на ближчій відстані уся вода перетворилась би на пару, на дальшій – на лід). На планеті вода є двох видів: • прісна (річки, озера, сніг, крига, айсберги); • солона (моря, океани, солоні озера). ВОДА НА ЗЕМЛІ НАЯВНА ВСЮДИ: • у океанах і морях; • на суходолі в річках, озерах, болотах, водосховищах тощо; • у льодовиках; • в атмосфері утворює хмари; • у ґрунті й глибоко під землею; • в організмах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Будь яка діяльність або бездіяльність призведе до певного результату… Тільки якого?». Т. Мартинюк. Епіграф уроку:

Номер слайду 2

Тема уроку сховалася в ребусі

Номер слайду 3

Тема уроку: Вода на Землі. Три стани води. Властивості води. Кругообіг води

Номер слайду 4

Асоціативний кущ. Які уявлення у вас викликає слово «вода»?ВОДАЛ _ ДКР_Н_Ц_Р_Ч_АМ_Р_Д_ЩХ_А_АО_Е_Н_АРА

Номер слайду 5

Планета Земля. Вода - 71%29% - суходолу

Номер слайду 6

Вміст води в різних живих організмах

Номер слайду 7

Вода в традиціях українського народу

Номер слайду 8

Використання води людиною

Номер слайду 9

Океани і моря. Річки. Озера. Болота

Номер слайду 10

Підземні води. Льодовики. Вода в повітріВода у грунті

Номер слайду 11

Вода міститься в рослинах

Номер слайду 12

Вода – домівка для рослин і тварин

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Властивості води: Дослід 1. Колір води. Беремо кілька стрічок паперу різного кольору (червоного, жовтого, білого, зеленого, синього). Порівняти колір води із кольором стрічок паперу.

Номер слайду 15

Вода не має кольору

Номер слайду 16

Властивості води: Дослід 2. Прозорість води. Поставити будь-який предмет за склянку з водою або опустити предмет у воду. 

Номер слайду 17

Вода – прозора рідина

Номер слайду 18

Властивості води: Дослід 3. Форма води. Текучість води. У посуд різного розміру та форми налити води. Що сталося з водою?

Номер слайду 19

Вода текуча, не має форми

Номер слайду 20

Властивості води: Дослід 4. Смак води. Які смаки вам відомі? Спробуйте на смак воду (звичайну, кип'ячену, мінеральну). Який він?

Номер слайду 21

Вода не має смаку і запаху. Різний смак воді надають ті речовини, що в ній розчинені

Номер слайду 22

Властивості води: Дослід 5. Вода — розчинник. Приготувати дві склянки з водою. В одну покласти ложку солі, у другу — цукру. Ретельно перемішати воду в склянках. Що відбулося у кожній склянці?

Номер слайду 23

Вода – розчинник

Номер слайду 24

Частинки речовини у воді стають невидимими і вода при цьому залишається прозорою. Ці речовини розчинилися у воді. Вода набула смак тієї речовини, яка в ній розчинилася.

Номер слайду 25

Властивості води. Прозора. Безбарвна. Текуча. Не має форми. Без смаку. Без запаху. Розчинник

Номер слайду 26

Антуан де Сент-Екзюпері.«Вода. У тебе немає ні смаку, ні кольору, ні запаху. Тебе не опишеш, тобою насолоджуються, не розуміючи, що ти таке. Ти не просто необхідна для життя, ти є саме життя. Ти найбільше в світі багатство, але і найміцніше. Ти не терпиш домішок, не виносиш нічого чужорідного. Ти божество, яке так легко злякати».

Номер слайду 27

Закріплення вивченого матеріалу. Експрес-тест.1. Який стан води під час дощу?а) рідкий б) твердий в) газоподібний2. До твердого стану води відносяться:а) пара б) лід в) роса3. До газоподібного стану води відносяться:а) сніг б) пара в) град 4. Які властивості води-рідини?а) білого кольору, з запахом б) холодна, смачна в) текуча, прозора, без запаху, безбарвна5. Які властивості води-розчинника?а) розчиняються і не розчиняються речовиниб) у воді тільки розчиняються речовинив) у воді не розчиняються речовини

Номер слайду 28

 1. В 2. О3. Д4. А2. Розгадування кросворду1. Червоне коромисло через річку повисло. 2. З малої хмари великий … іде.3. Річки взимку вкриває… .4. Під час кипіння з чайника йде… .

Номер слайду 29

Гра «Добери антоніми»Вода — Розчинена речовина – Прісна вода —

Номер слайду 30

Підсумок уроку: У вас на партах є смайлики, намалюйте на них свій настрій за урок. Залишились питання. Я добре розібрався в темі уроку. Було важко,нічого не зрозумів

Номер слайду 31

Домашнє завдання Опрацювати § 30-31;Виконати завдання в зош. с. 51-54;*Підготувати повідомлення на тему: “Мій непосильний внесок у збереження води”

pptx
Додано
25 лютого 2019
Переглядів
3290
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку