Презентація на тему "Розділові знаки у простих реченнях, ускладнених звертаннями"

Про матеріал
Презентація на тему "Розділові знаки у простих реченнях, ускладнених звертаннями" для 11 класу до підручника Заболотного О.В., Заболотного В. В. "Українська мова" 9рівень стандарт)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Розділові знаки у простих реченнях, ускладнених звертаннями. Презентацію підготувала вчитель української мови та літератури Сагунівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Білоус О. В.

Номер слайду 2

Чи доводилося вам бути свідками ситуацій у громадському транспорті, за яких можливі такі репліки людей:«Дєвушка, ви з маршрутки виходити собіраєтеся?» «Мужчіна, ви мені всі ноги оддавили»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Двадцять четверте січня. Класна робота. Розділові знаки у простих реченнях, ускладнених звертаннями

Номер слайду 5

Мета уроку• узагальнити і закріпити знання про прості речення, ускладнені звертаннями; удосконалити вміння знаходити речення, ускладнені звертаннями; закріплювати навички правильної розстановки розділових знаків у реченнях із звертаннями; формувати уявлення про особливості зв’язного мовлення залежно від умов і мети спілкування;формувати вміння вчитися впродовж життя: постійно поповнювати власний словниковий запас, користуватися різними джерелами довідкової інформації; розвивати повагу й увагу до слова, логічне та образне мислення, пам’ять, емоційну та естетичну сфери, збагачувати й уточнювати словниковий запас учнів;виховувати повагу до України, прищеплювати любов до культури та мистецтва.

Номер слайду 6

Інтелектуальна розминка. Яке речення називають простим?Чим воно може бути ускладненим?Звертання – це …Звертання має форму …Звертання в реченні …На письмі звертання …

Номер слайду 7

Звертання – це слово або сполучення слів, що називає особу чи предмет, до якого звертається мовець. Основна функція звертання – привернути увагу співрозмовника:

Номер слайду 8

Наприклад: Мамо, я тебе люблю. Україно! Ти для мене диво. І ти, людино, повір у себе. Зашуми весною, зелен луже. Звертання може бути виражене:- кличною формою іменника: Що, братику, посіяв, те й пожни!- прикметником, ужитим у значенні іменника: Будь щаслива та здорова, чорноброва.

Номер слайду 9

Звертання, як правило, виражається:- іменником у кличному відмінку (в однині) або в називному відмінку – у множині: Україно! Ти для мене диво! (В. Симоненко)Я не тебе люблю, о ні. Моя хистка лілеє,Не оченька твої ясні,Не ліченько блідеє… (І. Франко)Сини мої! орли мої!Летіть в Україну, —Хоч і лихо зустрінеться,Так не на чужині. (Т. Шевченко).

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Зауважте

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Запам'ятайте! Не відокремлюються комами слова о, ой, якщо вони виступають в ролі підсилювальної частки при звертанні: Ой братику ріднесенький, снився мені сон дивнесенький. О земле втрачена, явися.

Номер слайду 18

Диктант із коментуванням. Визначте в реченнях звертання, укажіть, поширені чи непоширені вони, поясніть уживання розділових знаків.1. Мово рідна, слово рідне, хто вас забуває, той у грудях не серденько, тілько камінь має . 2. Можна все на світі вибирати, сину, вибрати не можна тільки Батьківщину 3. Україно! Ти для мене диво! .4. Мій краю рідний, Україно! Шумлять гаї, цвітуть сади. Живи, воскресла Батьківщино, у чарах дивної краси! 5. Соняшник без сонця, без птахів діброва. Як вогонь, у серці я несу в майбутнє незгасиму мову, слово незабутнє!

Номер слайду 19

Творче конструювання.  Із поданими звертаннями складіть речення. Поясніть уживання розділових знаків.І  (у художньому стилі): рідний краю, любий друже, бабусенько, хлопче, матусю, земле рідна, мово материнська.ІІ  (в офіційно-діловому стилі):  добродію, громадянине, шановний, поважна громадо, товариші, дорогі друзі.

Номер слайду 20

Вибірковий музичний диктант із творчим завданням. Послухати пісню Н. Яремчука «Чуєш, мамо», виписати звертання.

Номер слайду 21

Складання діалогів. Робота у парах. Використавши деякі з поданих звертань , складіть та розіграйте діалоги: 1-ша пара – між мешканцем села Сагунівка і його гостем – про навколишню природу. Добродію, поважна пані, ласкавий пане, друже.2-га пара – між двома подругами, які щойно відвідали театр. Оленко, Марино, люба подруго.3-тя пара – між хлопчиком, який щойно повернувся з екскурсії до Києва, та його мамою, якій дуже хотілося побувати в цьому місті, але не було змоги. Любий синку, юний мандрівнику, дорога матусю, ріднесенька моя.

Номер слайду 22

Редагування. Василь Петрович, принесіть мені документи. Від мене, Микола, ніколи ти не чув правди. Я марила про тебе, мій панич. Навчи мене, поезія, терпіння.

Номер слайду 23

Робота в групах«Хто більше?» Пригадайте поезії із звертаннями . Випишіть із них речення зі звертаннями Наприклад:- Виростеш ти, сину, вирушиш в дорогу (В. Симоненко).

Номер слайду 24

Готуємося до ЗНО/НМТ Виконайте тестові завдання.1. Виберіть речення зі звертанням. А Хто ти, мрія чи сон? (Леся Українка)Б Слово! Як воно потрібне дитині кожної хвилини — і тоді, коли вона втішається радощами життя, і тоді, коли її серце стискає сум . В Гей, шаленая пісне! І в кого вдалась ти така непокірна? Г Чуття, і бажання, й надії! Живи і надійся на них . Д І тоді мій край стражденний, винісши негоду, і труд, і подвиг славлячи в житті, синам-героям пам’ятник возводить .

Номер слайду 25

2. У якому реченні неправильно розставлено розділові знаки?А Співай, поете, будь завжди хорошим другом правди й сили . Б Слово, моя ти єдиная зброє, ми не повинні загинуть обоє! В Мріє, не зрадь . Г Ой волохи, волохи, вас осталося трохи . Д Рости, міцній моя Вкраїно, во ім’я щастя на землі .

Номер слайду 26

3. Поширеним звертанням ускладнено речення (розділові знаки опущено) А Ой не крийся природо не крийся що ти в лузі за літом у тузі. Б Тебе я земле всю сходив до краю. В Нікому солодкі мої не дано пізнати до кінця істину. Г Нехай гнеться лоза а ти дубе кріпись.

Номер слайду 27

4. Двома звертаннями ускладнено речення (розділові знаки опущено)А Я люблю тебе поле твої пахощі й цвіт. Б Рідна мати моя ти ночей не доспала і водила мене у поля край села. В Через тумани лихі через великеє горе ти світиш мені моя зоре. Г Припливайте до колиски лебеді як мрії опустіться тихі зорі синові під вії.

Номер слайду 28

5. Правильно поставлено розділові знаки в реченніА О, Борисфене, батьку наш і друже, біля твоїх родючих берегів ти нас з'єднав в часи прадавніх зрушень. Б О панно Інно, панно Інно, любові усміх квітне раз – ще й тлінно. В Дозволь мені великий господине, розважити книжками смуток твій. Г Ех доле моя, не лякай мене!

Номер слайду 29

Знайдіть звертання, поясніть розділові знаки при них. Що братику посієш, те й пожнеш . Любая милая чи засмучена ти ходиш, чи налита щастям вкрай?Куди ти мчиш, куди летиш моїх поривів птице рання? Яка ж гірка о Господи ця чаша . Ой хлопче хлопче ти в одчаю красі нестямній в очі глянь! Розцвітай ти веснонько красна духом творчості все онови . Благословенні ви сліди не змиті вічності дощами, мандрівника Сковороди Брат ти мій яка холоднеча!

Номер слайду 30

Рефлексія На уроці я…- дізнався (-лася)…- зрозумів (-ла)…- так і не зрозумів (-ла)…- навчився(лася)…- повторив(-ла)…- узагальнив(-ла)…- на наступному уроці я хочу…

Номер слайду 31

Домашнє завдання1. Вивчити теоретичний матеріал підручника, п.28 2. Виконати вправи з підручника 277, 278 За вибором учня: Виписати з твору «Тигролови» І. Багряного 10 речень із звертаннями

pptx
Додав(-ла)
Білоус Ольга
Додано
24 січня
Переглядів
215
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку