Уживання прийменників в і на з географічними назвами і просторовими іменниками

Про матеріал
Мета уроку: (формування компетентностей): предметні (знання про види синтаксичних помилок, про правила уживання прийменників в і на; навички грамотного письма); ключові (уміння вчитися: логічне мислення, уміння зіставляти, порівнювати, робити висновки; інформаційні: робота з текстом; комунікативні: уміння працювати самостійно та в колективі, уміння складати власне монологічне висловлення; загальнокультурні: повага до народної мудрості, увага до слова).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Уживання прийменників В і НА з географічними назвами й просторовими іменниками Синтаксична норма. Дячук Світлана Петрівна. Первомайський ліцей «Ерудит»

Номер слайду 2

Послухаймо, насолоджуймося!

Номер слайду 3

Повторимо, згадаємо!Синтаксичні норми визначають правила побудови словосполучень і речень. Синтаксична помилка — це порушення синтаксичної норми. До синтаксичних помилок належать:  неправильний порядок слів у реченні;  неправильне поєднання однорідних членів;  порушення норм керування й узгодження;  порушення зв’язку між підметом і присудком;  неправильне вживання дієприкметникових і дієприслівникових зворотів тощо.

Номер слайду 4

Розберемося, з'ясуємо!Вживання прийменників В і НА з географічними назвами й просторовими іменниками Прийменник на вживають з назвами: установ, приміщень, чітко обмеженого простору: були на заводі, зустрінемось на вулиці, повернувся на базу, чекали на пероні, були на морі;  адміністративно-територіальних одиниць (областей, районів), островів та острівних держав: відпочинок на Закарпатті, народився на Полтавщині, полетіли на Балі, конфлікти на Близькому Сході.  вмістилища, покликані містити обʼєкти: шухляда на білизну, мішок на картоплю;  матеріали, покликані на прикінцеві вироби: шовк на сукню, борошно на пиріг. УВАГА!!! Зі словами кухня, дім, двір, хутір, село допускається синонімія прийменників у і на: у кухні і на кухні; у село й на село. Прийменник у (в): З більшістю просторових іменників і географічних назв уживають прийменник в (у) і до: назвами держав, республік, міст, областей, районів, сіл, селищ.повернення в Україну, навчання в Словаччині; зайти в хату (і до хати), поїхати в Лондон (і до Лондона). З назвами гірських хребтів, що мають форму множини, використовуємо прийменник у (в): був у Карпатах, каталися в Альпах. З назвами місць перебування: у школі, у класі, у кіно

Номер слайду 5

Дослідимо, доведемо!В Україні чи НА Україні?Хто має рацію?ЧИ?

Номер слайду 6

Дослідимо, доведемо!Отож, якщо Україна – це незалежна держава, а не регіон чи частина іншої території , то гурт «Заліско» має рацію. За синтаксичними нормами прийменник В вживаємо з назвами держав.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Потренуймося!Робота в парах. «Мовний баскетбол»Учні об’єднуються у 2 групи-команди, по черзі кидають один одному слова чи словосполучення («пас м’ячем») матеріалу. Правильна відповідь – «гол», неправильна – «передача м’яча» суперникам. Були … заводі, зустрінемось … вулиці, повернення … Україну, повернувся … базу, чекали … пероні, були … морі, відпочинок … Закарпатті, народився … Полтавщині, був … Карпатах, полетіли … Балі, конфлікти … Близькому Сході, шухляда … білизну, каталися … Альпах, мішок… картоплю, шовк … сукню, борошно… пиріг, навчання… Словаччині, зайти… хату (і до хати), поїхати … Лондон (і до Лондона).

Номер слайду 9

Зверни увагу!Зі словами кухня, дім, двір, хутір, село допускається синонімія прийменників у і на: у кухні і на кухні; у село й на село.

Номер слайду 10

Д/З. До поданих сполучень слів дібрати з довідки синонімічні фразеологічні звороти. Виділити іменники з прийменниками. Просто неба, пустий гаманець, як хлющ, зводити кінці, як вітром здуло, не за горами, обоє рябоє. Довідка: перебиватися з хліба на воду, з одного тіста, до останньої нитки, під носом, як крізь землю провалитися, під відкритим небом, вітер у кишенях.

Номер слайду 11

Дякую за увагу!

pptx
Додано
28 січня
Переглядів
156
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку