Презентація на тему "Розвиток господарства. Неолітична революція"

Про матеріал
Презентація на тему "Розвиток господарства. Неолітична революція" до уроків інтегрованого курсу історія в 6 класі до підручника Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с. : іл.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Розвиток господарства. Неолітична революція. Вчитель історіїХоменко Ніна Олександрівна

Номер слайду 2

ПЛАН МАТЕРІАЛУ УРОКУ: Перші види рільництва та скотарства. Початок обробки металів і виникнення ремесел. Зародження торгівлі.

Номер слайду 3

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ ТА ПОНЯТЬНЕОЛІ́Т — новий кам’яний вік, період переходу від рибальства й мисливства до хліборобства та скотарства (приблизно VI–IV тисячоліття до н. е.). ПАТРІАРХА́Т (від давньогрец. слів pater — батько і arche — влада) — організація роду, у якій провідна роль належить чоловікам. РЕМЕСЛО — поточне виготовлення певного різновиду предметів господарювання на основі ручної праці. ГРОШІ — предмети, що позначають вартість товару, підлягають обміну. ТОРГІВЛЯ — обмін товарами через посередництво грошей. Сприяє розвитку господарства, але неодмінно призводить до майнової нерівності.

Номер слайду 4

1. Перші види рільництва та скотарства. 10 тис. років тому на планеті значно потеплішало, закінчився льодовиковий період. Наставали часи неоліту: люди навчилася виготовляти зручніші та міцніші знаряддя праці, побачили, що зерно, що впало в м’який грунт- проростає, це нпштовхнуло на думку вирощувати істівні рослини біля помешкання. Згодом винайшли мотику для розпушування грунту і так утворився перший вид землеробств.а – мотичне. Згодом землеробство поширилося в місцевості з не сприятливим кліматом — на північ. Там люди мусили розчищати землі від лісів: дерева вирубували, корчували пеньки, а потім усю деревину підпалювали. Попіл, що лишався, мотиками заорювали в ґрунт,що ставав родючішим. Так утворився ще один вид землеробства — підсічновогневий. Завдяки праці землеробів люди отримували зерно, боби, фрукти, овочі, олію, хліб. Почали одомашнювати тварин, м’ясо яких споживали, коли не вистачало здобичі, — виникло домашнє скотарство: отримали жири, молоко, сир, сметану, вовну. Використання худоби привело до виникнення орного землеробства.

Номер слайду 5

Згодом свійську худобу (стадами, табунами) почали випасати на луках, переганяючи її з місця на місце під наглядом та охороною. Так із домашнього утворилося відгінне скотарство. Орне землеробство та відгінне скотарство –переважно справа чоловіча. Жінкам залишалися обов’язки нагляду за домашнім господарством. За таких умов керівна роль у колективах поступово переходила до чоловіків. Матріархат змінився патріарха́том. Згодом народи, які обрали землеробство як головний вид господарювання, залишилися жити на певній місцевості. Вони стали осі́лими народами. А ті народи, які обрали для себе головним заняттям відгінне скотарство, змушені були постійно шукати для своїх стад нові пасовища. Згодом вони стали кочовиками. Отже, різні види господарювання зумовили й різні способи життя давніх людей — осілий і кочовий. Так занепала привласнювальна форма господарювання, натомість утворилося виробне господарство. Це було докорінним перетворенням у розвитку трудової діяльності людей, тому вчені назвали таке явище неолітичною революцією.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

2. Початок обробки металів і виникнення ремесел Перехід до землеробства спричинив початок осілого життя і люди досконало вивчили свою місцевість. Так вони побачити, що деякі уламки каменю робляться м’якими під дією вогню, а охолоджуючись, вони застигали у формі, якої набули в розігрітому стані. Першим металом, який використовувала людина, була мідь. І це не випадково, бо мідь у значній кількості є на поверхні землі в чистому (самородному) вигляді. Люди почали обробляти метали, займалися виготовленням металічних виробів. Так народилося ремесло. Згодом поряд з обробкою металів утворилися керамічне та прядильне ремесла. Процес значно прискорився після винайдення ткацького верстата. ПЕРЕГЛЯД ВІДЕО ЗА ПОСИЛАННЯМ

Номер слайду 8

3. Зародження торгівліІз виникненням землеробства, скотарства й ремесла між общинами давніх людей складався обмін продуктами виробництва, який відбувався в найзручніших для цього (за розташуванням) поселеннях. Предметів для обміну ставало чимдалі більше, і поступово для прискорення та полегшення обміну почали використовувати найпростіші гроші. Перші гроші побутували у вигляді предметів (слайд 1) Металеві гроші виникли на межі ІІ–І тис. до н. е., а карбовані монети — у VII ст. до н. е. в Малій Азії. Відтоді обмін перетворився на торгівлю. Спершу як гроші використовували товари. Таку форму торгівлі називають обмінною торгівлею. Згодом поселення, що були центрами виготовлення речей для обміну й торгівлі, розрослись і стали містами.

Номер слайду 9

ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУГРА «ЗАКІНЧИ РЕЧЕННЯ»1. Рільництво виникло насамперед в районах із теплим кліматом, тому що….2. Мені відомі такі 2 види землеробства….3. Із домашнього утворився такий вид скотарства…4. Гроші - це…5. Ремесло - це…6. Мені відомо про такі види ремесла , поширені за первісних часів - ….7. Для періоду палеоліту була характерною _______ форма господарства.8. Для періоду неоліту була характерною _______ форма господарства.

Номер слайду 10

ГРА «ЗНАЮ та РОЗПОДІЛЯЮ»Вчитель зачитує слова, які стосуються певного періоду давньої історії людства. Завдання учнів- правильно визначити період існування даного явища та записати в таблицю. Кам’яна доба, австралопітек, пітекантроп, неандерталець, кроманьйонець, матріархат, патріархат, збиральництво, полювання, одомашнення тварин, рибальство, льодовиковий період, неолітична революція, ткацький верстат, домашнє скотарство, орне землеробство, відгінне скотарство, рільництво, плавильна піч, гончарство, уміння користуватися та розводити вогонь, первісне стадо людей, плем’я, родова громада (община), ремесла, торгівля, мотика, підсічно-вогневий вид землеробства, {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Палеоліт, мезолітнеоліт

Номер слайду 11

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Прочитати параграф 5 (ст. 28 -31).2. ЗАВДАННЯ : складіть розповідь на одну із запропонованих тем (НА ВИБІР):(в підручнику №10, ст.31) Який метал першим почали обробляти люди? Складіть оповідання про те, як людина здогадалася використати цей метал. Уведіть у свою розповідь конкретних персонажів. Сформулюйте значення цієї події для еволюції людства. (в підручнику №11, ст.31) Собака — це вовк, який вирішив жити серед людей. Що, на вашу думку, спонукало його до цього? Яка користь була від цього людям?

pptx
До підручника
Всесвітня історія. Історія України 6 клас (Пометун О.І., Мороз П.В., Малієнко Ю.Б.)
Додано
26 липня 2022
Переглядів
6035
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку