Презентація на тему "Рухова складова людини"

Про матеріал
Презентація розрахована на вивчення та закріплення матеріалу з теми "М'язи". Може бути використана у підготовці до ЗНО
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рухова складова людини Неверова София

Номер слайду 2

Гра «Правда чи неправда»Чи правда що у людини більше м’язів в порівнянні з гусеницею???

Номер слайду 3

Вікові особливості м’язів

Номер слайду 4

Міологія (Myologia) – вчення про м’язи. М’язи скелета – активна частина рухового апарату людини. Завдяки їм можливі різноманітні рухи між частинами скелета, переміщення тіла у просторі, фіксація тіла та його частин у певних положеннях (наприклад, збереження вертикального положення тіла).

Номер слайду 5

Функції м’язів

Номер слайду 6

З чого складаються м’язи?М'яз (musculus) – це орган, побудований з пучків посмугованих м'язових волокон, зв'язаних між собою пухкою сполучною тканиною, в якій проходять кровоносні судини і нерви. Одиницею будови скелетних м'язів є м 'язове волокно.

Номер слайду 7

Види м’язової тканини. Непосмугована (гладка)Поперечно-посмугована скелетна. Поперечно-посмугована серцева Структурними елементами є клітини- міоцити. Це веретеноподібні, одноядерні клітини з неупорядкованим розташуванням міофібрил. Розташовується в стінках органів травної, дихальної, сечовидільної, статевої систем, судин. Структурними елементами є м'язові волокна. Це багатоядерні елементи з упорядкованим розташуванням міофібрил. Оболонка м'язових волокон називається сарколемою, а цитоплазма – саркоплазмою. Здійснює в складі скелетних м'язів рухи тіла, міміку обличчя, мову. Структурними елементами є клітини м'яза серця (кардіоміоцити) Ці клітини з'єднуються кінцями у багатоядерні м'язові волокна з розташованими в центрі ядрами. Скорочується швидко, ритмічно, без втоми, недовільно. Утворює серцевий м'яз – міокард. Забезпечує роботу серця.

Номер слайду 8

Класифікація м’язів. М'язи. Гладкі м'язи. Скелетні м'язи. Серцевий м'яз. Утворені непосмугованою м'язовою тканиною. Утворені поперечно-посмугованою скелетною м'язовою тканиною. Утворені лолеречно-лосмугованою серцевою м'язовою тканиною. Недовільні, непосмуговані, утворюють вісцеральну мускулатуру. Довільні, посмуговані, утворюють соматичну мускулатуру. Недовільний, посмугований, утворює міокард

Номер слайду 9

Класифікація м’язів. М'язи підрозділяють за їх розташуванням, формою, довжиною, напрямком м'язових волокон, функціями, а також за розташуванням їх стосовно суглобів. Класифікація. М'язиза формою:– веретеноподібні– квадратні– трикутні– стрічкоподібні– коловіза кількістю головок:– двоголові– триголові– чотириголовіза кількістю черевець:– двочеревцевіза напрямком м'язових– одноперистіпучків:– двоперисті– багатоперисті

Номер слайду 10

Класифікація м’язів. М'язи підрозділяють за їх розташуванням, формою, довжиною, напрямком м'язових волокон, функціями, а також за розташуванням їх стосовно суглобів.

Номер слайду 11

М’язи голови та шиїм’язи прикріплені тільки до шкіри (круглий м’яз рота та ока). Серед м’язів голови розрізняють жувальні, мімічні та коловіЖувальніМімічні Колові кріпляться одним кінцем до скроневої кістки, другим до щелеп, рухають щелепи. До них належать: власне жувальний м’яз, скроневий, зовнішній та внутрішній крилоподібні.кріпляться одним кінцем до кісток черепа, другим до шкіри. Їх функція – мімічні рухи обличчя (відбивають емоційний стан людини). До них належать: щічний та надчерепний м’язи.

Номер слайду 12

М’язи голови та шиїСаме мімічні м’язи відповідають за видимий прояв наших емоцій, завдяки ним ми можемо посміхатися

Номер слайду 13

М’язи тулуба. Поверхневі: трапециєвидний та широкий м’язи спини рухають лопатки, голову, шию і плече, опускають руки. Глибокі: ромбоподібний, верхній і нижній задні зубчасті рухають лопатки, опускають ребра при диханні. Крижово-остичний розгинає спину й підтримує вертикальне положення тіла

Номер слайду 14

М’язи тулуба

Номер слайду 15

М’язи кінцівок. Верхня кінцівка. Нижня кінцівка

Номер слайду 16

Робота м’язів. Роботу м’язів поділяють на статичну і динамічну: Втома розвивається тим швидше, чим більша нагрузка на м’язи і частіше їх скорочення. Це закономірний результат попередньої роботи, вона запобігає надмірному виснаженню. Статична. Динамічна(утримання вантажу, пози) – м’язи при цьому знаходяться в тривалій напрузі, але не змінюють свого положення в просторі.(біг. Їзда на велосипеді) – м’язи при цьому по черзі скорочуються і розслаблюються, тобто здійснюється їхнє переміщення. Ця робота менше втомлива. Тривала безперервна робота викликає поступове зниження працездатності – втому.

Номер слайду 17

Цікаві факти про м’язи💪 Усього у людини нараховують від 400 до 850 м’язів (учені не можуть підрахувати їхню точну кількість).💪 Найшвидшими м’язами є м’язи, що відповідають за моргання.💪 Найсильнішими є жувальні м’язи, сила стиснення може перевищувати триста кілограмів. А взагалі найсильніша одинична м’яз — це язик.💪 Найбільш витривалий м’яз у тілі — серцевий. Серце б’ється все життя людини.💪 На обличчі і шиї зосереджено 57 м’язів (вони допомагають людині виражати її емоції — радість, страх, захоплення)💪 М’язи дійсно вміють «запам’ятовувати» деякі дії.💪 Найдовший м’яз — кравецький м’яз ноги.💪 Найменший і найкоротший м’яз — стременний, що контролює стремінце. Його довжина сягає 0,127 см.💪 Найбільший м’яз — сідничний.💪 Дивовижно, найрухливіші кінцівки − пальці, не мають м’язів. Рух ними здійснюється за допомогою інших м’язів, в долонях та в передпліччі, з’єднаних із кістками сухожиллями.

Номер слайду 18

Головне гармонія. У погоні за спортивною статурою, люди втрачають відчуття міри. Перекачані м’язи, споживання хімічних речовин для збільшення та прискорення росту м’язів – все це перестає бути спортивністю, красою та здоров’ям. Гармонія и і здоровий спосіб життя ЦЕ ВАЖЛИВО!Чи вважаете ви це здоровим та гарним?

pptx
Додав(-ла)
Нєвєрова Софія
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
10 квітня 2020
Переглядів
4597
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку