Презентація до 35 річниці чорнобильської катастрофи

Про матеріал
презентація допоможе провести виховний захід, акцентуючи увагу на загальнолюдських цінностх
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історія, яку неможливо забути Ніколи…

Номер слайду 2

Найбільша в світі техногенна катастрофа, пов'язана з радіацйним забрудненням….

Номер слайду 3

Карта радіаційного забрудненняпісля аварії

Номер слайду 4

Хто такі «біороботи» 3828 ліквідаторів аварії на ЧАЕС мали особливу місію. Після вибуху графітові стрижні розкидало довкола на сотні метрів. Територію атомної станції розбили на кілька зон – Н, Д, К, М. Зона «М» була біля самісінького жерла реактора. Близько восьми тисяч рентгенів означали, що людині там не місце.

Номер слайду 5

Виявилось, що замовляючи робота Кремль у кілька разів применшив дозу радіації, тому електроніка згоріла за кілька хвилин. Диво-робот – не скинув з даху жодної цеглинки. А це означало одне – на зону М потрібно посилати людей, тобто «біороботів». Країна, яка десятиліттями вихвалялась космічними технологіями, нічого кращого за 20-30-річних солдатів запропонувати не могла.

Номер слайду 6

Головне знаряддя праці – звичайна лопата. Тривалість зміни – 90 секунд/2 хвилини. Дзвін у рейку, в душ і відпочивати. Найбільші графітові блоки брали руками.

Номер слайду 7

Так званими «чорнобильськими водолазами» Олексій Ананенко, Валерій Беспалов та Борис Баранов стали тому, що спустилися в басейн під зруйнованим реактором і відкрили запірні клапани, аби звільнити його від води. Завдяки цьому вдалося уникнути контакту розплавленого ядерного матеріалу з водою, внаслідок якого з високою ймовірністю міг статися повторний вибух на ЧАЕС.2018рік – нагороджені званням «Герой України»

Номер слайду 8

Що говорили про Чорнобиль у перші дні після аварії Почнемо з того, що перше в СРСР офіційне повідомлення під тиском міжнародної спільноти було зроблено 28 квітня. Тоді головна телевізійна програма новин «Врємя» о 21:00 лаконічно повідомила:«На Чорнобильській атомній електростанції сталася аварія. Пошкоджено один з атомних реакторів. Вживаються заходи щодо ліквідації наслідків аварії. Постраждалим надається допомога. Створено урядову комісію». Перші поради щодо самозахисту людей від впливу радіації з’явилися в «Правді України» лише 9 травня

Номер слайду 9

За 3–4 місяці після аварії з небезпечних районів, включно з Києвом, в курортні міста та за кордон вивезли 700 тисяч дітей. А до кінця 1986 року із 30-кілометрової зони назавжди відселили понад 100 тисяч осіб

Номер слайду 10

Сотні невеликих селищ, що опинилися в епіцентрі забруднення, зрівняли з землею бульдозерами. І людям довелося шукати нові домівки.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Як пов’язана аварія на ЧАЕС та перша в УРСР несанкціонована демонстрація. Політика замовчування теми Чорнобиля партійним керівництвом тих часів не залякала всіх, та навіть посилила екологічні та національно-демократичні рухи в країні. Дійшло і до першої несанкціонованої в УРСР демонстрації ☢1987р. – мешканці Троєщини і Харківського шосе, евакуйовані з 30-кілометрової зони, планували зібратися в центрі Києва 26 квітня і заявити про недостатні відшкодування і підробку поставлених їм діагнозів. КДБ зірвав ці плани.

Номер слайду 13

Як пов’язана аварія на ЧАЕС та розпад СРСРПриховування владою правди про факт катастрофи та її наслідки, брак інформації про заходи безпеки й недостатня допомога потерпілим похитнули віру в цінності комуністичної ідеї навіть у найбільш лояльних її прихильників. До прикладу: лист киянина А. В. Кузнецова до М. С. Горбачова«Загальний відділ ЦК КПРС 15 травня 1986 Підвідділ листів. Шановний Михайле Сергійовичу!Сподіваємося, що Вам відомо про становище, що склалося в Києві. Станом на 7 травня – паніка. Вокзали, аеропорти, автостанції забиті людьми, переважно з дітьми. Намагаються вивезти, в основному, дітей. Чому склалася така обстановка? Тому, що приклад у цьому показали керівники всіх рівнів, у тому числі найвищих посад у ЦК КПУ, Раді Міністрів, міськомі, міськвиконкомі, керівники підприємств та установ. У перші ж післяаварійні дні вони відправили своїх дітей в інші райони країни, навіть відірвали їх від занять у школах. Народ все це бачив, дізнався і кинувся наслідувати їхній приклад. І виникла паніка. Люди кидають роботу, на вокзалі квитків немає. Ніхто нічого не пояснює. Власних дітей врятували, а наших кинули напризволяще. ... Хіба можемо тепер ми, прості люди, рядові комуністи, довіряти керівникам? Особисто я перестав довіряти. Так само кажуть інші. В розвідку з такими керівниками ми не підемо. Аварія на АЕС розкрила головну виразку нашої дійсності: відірваність верхівки від народу, турбота лише про особисте.... Наше суспільство зазнало величезних моральних втрат. Все це може призвести до остаточного розвалу нашої країни…

Номер слайду 14

Над будівництвом об'єкту «Укриття» працювало близько 90 000 осіб. Його спорудили у рекордно короткий термін — 206 діб. У процесі будівництва об’єкта «Укриття» було укладено близько 345 тисяч кубічних метрів бетону та змонтовано 7 тисяч тонн металевих конструкцій. Однак об’єкт «Укриття» не був створений відповідно до правил і норм проєктування, будівництва, введення в експлуатацію й експлуатації. Його будівельні конструкції не відповідали вимогам нормативно-технічних документів з безпеки в частині структурної цілісності та надійності і мали невизначений строк експлуатації. Тому у 90-х роках, була розроблена стратегія перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. А згодом в історії України з’явився новий об’єкт – Новий безпечний конфайнмент.

Номер слайду 15

замовчуванняІгноруваннянебезпекоюхалатність. Відсутність знань. Знецінення життя

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. М Тамара Федорівна
    Дякую за гарну презентацію, гарно підібраний матеріал. Це велика допомога у проведені виховного заходу.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 квітня 2021
Переглядів
1371
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку