Презентація на тему: "Що таке історичний час і як його вимірювати"

Про матеріал
Презентація 5 клас на тему : "Що таке історичний час і як його вимірювати" з Досліджуємо історію і суспільство НУШ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЩО ТАКЕ ІСТОРИЧНИЙ ЧАСІ ЯК ЙОГО ВИМІРЮВАТИПідготувала вчитель історіїСіверської гімназії 3 Ткаченко Наталія Антонівна

Номер слайду 2

Очікувані результати. після уроку учні/учениці зможуть:  пояснювати необхідність встановлення хронологічної послідовності подій; побудувати шкалу історичного часу і встановити за її допомогоюхронологічну послідовність подій; створити і заповнити хронологічну таблицю; визначити тривалість історичної події.

Номер слайду 3

Час — не кінь: не підженеш та й не зупиниш. Все на світі — до пори до часу. Прочитайте прислів’я та поясніть їхній зміст. Чому вони присвячені?

Номер слайду 4

Розташуй технічні винаходи по порядку: від тих, що відбулися раніше, до тих, що сталися пізніше. Визначті, які сталися майже одночасно.

Номер слайду 5

Хронологія — наука проісторичні події в їх часовій послідовності, що вивчає способи обчислення історичного часу. Що таке хронологія

Номер слайду 6

Хронологічна послідовність — це наступність подій рікза роком, століття за століттям: від тих, що відбулися рані-ше, до тих, що сталися пізніше. Наприклад, коли почалосябудівництво пірамід у давньому Єгипті і коли воно закінчи-лося, що відбувалося напередодні і після його завершення. Для вивчення історії важлива і тривалість подій, тобтовизначення періоду, протягом якого відбувалася та чи іншаподія, скільки часу вона тривала. Наприклад, як довго воло-дарював той чи інший правитель, зводили замок тощо.Історики встановлюють також синхронність — одночасністьперебігу подій, тобто визначають, які історичні події відбува-лися в один і той самий час.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Історія є безперервним перебігом подій і змін у житті людей,спільнот, суспільства в хронологічній послідовності. Дослі-джуючи європейську історію, ученівиокремили кілька хронологічно по-слідовних відрізків часу — періодівїї розвитку: первісність, античність,середні віки, новий час. Це дає змогувивчати кожен період окремо і зіставляти їх між собою. Ти вивчатимеш історію кожного з цих періодів, подоро-жуючи з минулого в майбутнє протягом кількох наступнихначальних років. Період — певнийпроміжок історич-ного часу.

Номер слайду 9

Періоди розвитку людства

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

У пошуках відповіді на запитання, як виміряти час, людизверталися до природи. Спостереження за небосхилом, рухом зір, Сонця і Місяця дали їм змогу обчислити тривалість доби,тижня, місяця, року, століття, тисячоліття. У країнах, де поширене християнство, відлік ведуть від Різд-ва Христова (Р. Х.). Тому в історії ти можеш зустріти події, щовідбулися до народження Ісуса Христа (до Р. Х.) та після Різдва. Христового (після Р. Х.).

Номер слайду 13

Визначаючи дату історичної події, пам’ятай:y якщо цифри року закінчуються на два нулі, то перша або дві перші цифри позначають століття:500 рік — V століття, 1800 рік — ХVІІІ століття;y якщо на місці нулів стоїть хоча б одна цифра, цю дату від-носять до наступного століття:501 рік — VІ століття, 1860 рік — ХІХ століття.

Номер слайду 14

Як установити послідовність подійза допомогою лінії часу

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Затинацька Віра
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 вересня 2022
Переглядів
12022
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку