ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ."

Про матеріал
ПРЕЗЕНТАЦІЯ НА ТЕМУ: "СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ." В презентації розкрито понятття:Середовище існування є частиною природи, що безпосередньо оточує організми й утворене певними компонентами. Вони мають для живого корисне, нейтральне або навіть шкідливе значення і є причиною формування пристосувань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ

Номер слайду 2

Видова назва рослини – ялина європейська (Рісеа abies). Смерека суттєво впливає на природні умови, оскільки утворює в цих горах близько 40 % усіх лісів. Що є середовищем існування для смереки? У чому полягає єдність ялини або будь-якого іншого виду із середовищем існування?

Номер слайду 3

Організм має справу із середовищем, до якого він пристосований і яке пристосоване до нього. В. І. Вернадський

Номер слайду 4

Середовище існування- це природні процеси й тіла, з якими організми різних видів під час свого життя перебувають у прямих або непрямих взаємовідносинах. Середовище існування є частиною природи, що безпосередньо оточує організми й утворене певними компонентами. Вони мають для живого корисне, нейтральне або навіть шкідливе значення і є причиною формування пристосувань.

Номер слайду 5

Екологічні чинники - це компоненти середовища існування, щостворюють умови існування організмів.

Номер слайду 6

Умови існування- це компоненти середовища існування, що впливають на організми і визначають їхні життєві прояви.

Номер слайду 7

Для проростання насіння ялини необхідними умовами є:тепловологістьповітря

Номер слайду 8

Ресурси середовища існування це сукупність природних чинників, що вико- ристовуються в разі потреби для життєдіяльності організмів.

Номер слайду 9

Природні ресурси поділяють за походженням:1. Ресурси неживої природи (сонце, повітря,мінеральні речовини, вода) 2. Ресурси живої природи (біомаса рослин, тварин). Так, для фотосинтезу ялини потрібні світлова енергія, вуглекислий газ, вода, мінеральні речовини як джерело Магнію або Феруму.

Номер слайду 10

Лімітуючі ресурси - це ресурси, яких на всіх не вистачає. Вода в пустелях, тепло в арктичних пустелях, їжа – в помірних широтах.

Номер слайду 11

За особливостями умов існування й визначальними властивостями ресурсів розрізняють чотири типи середовища:1. Наземно-повітряне 2. Водне 3. Грунтове 4. Гостальне. Висновок: середовищем існування для будь-якого виду організмівє умови існування та природні ресурси як джерело речовин,енергії та інформації про довкілля.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вплив організмів на середовище існування. Функції :1. Середовищеутворювальну функцію2. Енергетична (перетворення енергії в процесах фотосинтезу, хемосинтезу, терморегуляції)3. Концентраційна (вибіркове накопиченняв процесі життєдіяльності певних елементів і речовини)4. Деструкційна (перетворення складніших речовин на простіші у процесах руйнування гірських порід, мінералізації органічних решток)5. Транспортна (переміщення хімічних елементіві речовин проти сили тяжіння).

Номер слайду 14

Закон єдності організмів і середовища їхнього мешкання. Між живими організмами та їх середовищем існування формуються тісні взаємовідносини та взаємозалежності, що зумовлюють їх діалектичну єдність. К. Ф. Рульє, І. М. Сеченовим та В. І. Вернадським

Номер слайду 15

Правило «максимального тиску життя»організми використовують весь наявний ресурс і розмножуються з такою інтенсивністю, що забезпечує максимально можливу їх кількість.§ 8. СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ

Номер слайду 16

Отже, між організмом і середовищем його мешкання є постійні взаємозв’язки, що визначають їхню життєдіяльність у часі.

Номер слайду 17

Найбільшим організмом на Землі є гриб опеньок темний (Armillaria ostoyae), який росте в лісовому заповіднику Малур американського штату Орегон. Його вегетативне тіло простягається під землею на площі в 8,4 км2 і сягає маси 600 т. Вік цієї істоти – вже понад 2 000 років. Цей гриб-паразит розщеплює лігнін деревини і становить дуже серйозну загрозу для лісів. Обґрунтуйте судження про можливість загибелі екосистемичерез цей гриб.

Номер слайду 18

Завдання для самоконтролю 1. Що таке середовище існування? 2. Назвіть основні складники середовища існування. 3. Назвіть функції організмів у середовищі мешкання. 4. Наведіть приклади змін середовища під дією організмів. 5. У чому полягає суть принципу єдності організмів та їх середовищ існування? 6. Як формулюється правило максимального тиску життя? 7. Як середовище існування впливає на організми? 8. У чому полягає суть середовищеутворювальної функції організмів? 9. Якими є закономірності взаємодії між організмами та середовищем існування? 10. Доведіть на конкретному прикладі єдність організмів і середовища існування.

Номер слайду 19

Самостійна робота на застосування знань. ст. 29 Вплив середовища існування на організми. Визначте видову належність зображеного організму та схарактеризуйте особливості його екологічної ніші (середовище існування, місцеіснування, живлення, добова активність). Назвіть основні умови існування та природні ресурси, необхідні для життєдіяльності цієї комахи. Сформулюйте висновок про вплив середовища мешкання на істоти.

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Опрацювати § 8. СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ11 клас В. Соболь. Основні поняття й ключові терміни засвоїти: СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ. Принцип єдності організмів і середовища їхнього існування.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Пономаренко Лина
    Структуровано, відповідає темі уроку й матеріалу підручника.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 червня 2020
Переглядів
18450
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку