Щоб відокремити сироватку, пробірки залишають на кілька годин при кімнатній температурі або ставлять у термостат (37 °С, на 30 хв) для утворення згустку (більше тримати не можна, бо відбудеться гемоліз). Утворений згусток відділяють від стінок пастерівською запаяною піпеткою або петлею. Пробірку ставлять у холодильник на ЗО хв для кращого відділення сироватки. Сироватку над згустком можна тримати в холодильнику не більше ніж 48 год (пізніше відбувається гемоліз). Потім сироватку відсмоктують пастерівською піпеткою з грушею.
Для серологічних досліджень використовують імунні нативні (неадсорбовані) і адсорбовані сироватки. Нативні неадсорбовані сироватки містять групові (неспецифічні) антитіла, тобто антитіла до мікроорганізмів, що мають спільні антигени. Тому нативні сироватки перед постановкою серологічної реакції розводять до титру, який вказано на етикетці. Титр імунних неадсорбованих сироваток високий (1:1600, 1:3200 і більше). У розведеній сироватці специфічних антитіл буде достатньо, щоб серологічна реакція була видимою, у той час як неспецифічних антитіл буде настільки мало, що вони не дадуть видиму реакцію з антигеном.
Адсорбовані сироватки специфічні, оскільки антитіла до неспецифічних антигенів з неї видалені шляхом адсорбції. Титр адсорбованих сироваток низький (1:40—1:320), тому їх не розводять. Нині за допомогою біотехнологій отримано особливі клітини (гібридоми), які утворюють in vitro моноклональні антитіла (суворо специфічні до одного антигену).
РЕАКЦІЯ АГЛЮТИНАЦІЇ Аглютиніни — антитіла, що мають властивість спричиняти склеювання відповідних бактерій, еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів, клітин тканин, корпускулярних хімічних часточок з адсорбованими на них антигенами або антитілами з утворенням конгломератів (аглю-тинатів), видимих неозброєним оком.