Презентація на тему "Серологічний метод дослідження"

Про матеріал
Навчальна презентація з мікробіології, метою якої є ознайомитися з серологічними реакціями, їх застосування, проведенням орієнтовної реакції аглютинації на склі, дослідити розгорнуту реакцію аглютинації, РНГА.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота №7 Серологічний метод дослідження

Номер слайду 2

МЕТА: Ознайомитися з серологічними реакціями, їх застосування, проведенням орієнтовної реакції аглютинації на склі. Дослідити розгорнуту реакцію аглютинації, РНГА. Навчитися проводити облік та оцінювання результатів.

Номер слайду 3

Серологічний метод діагностики ґрунтується на виявленні антитіл або антигенів у сироватці крові за допомогою імунологічних реакцій.

Номер слайду 4

Серологічні реакції використовують з метою:1. серодіагностики інфекційних хвороб, тобто для виявлення невідомих антитіл або антигенів у сироватці крові хворого за допомогою відомого антигену (діагностикуму) або антитіла (сироватки);

Номер слайду 5

2. серологічної ідентифікації — визначення виду мікроорганізмів за допомогою стандартних діагностичних сироваток.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Вивчіть методику забору крові для серологічного дослідження. Кров для серологічного дослідження беруть у хворого не раніше ніж на 5—7-й день від початку захворювання

Номер слайду 8

Кров слід брати натще або не раніше ніж через 6 год після їди

Номер слайду 9

Забір крові необхідно проводити, дотримуючись правил асептики та техніки безпеки

Номер слайду 10

На пробірці слід написати прізвище хворого. З відповідним направленням кров транспортують у лабораторію

Номер слайду 11

Щоб відокремити сироватку, пробірки залишають на кілька годин при кімнатній температурі або ставлять у термостат (37 °С, на 30 хв) для утворення згустку (більше тримати не можна, бо відбудеться гемоліз). Утворений згусток відділяють від стінок пастерівською запаяною піпеткою або петлею. Пробірку ставлять у холодильник на ЗО хв для кращого відділення сироватки. Сироватку над згустком можна тримати в холодильнику не більше ніж 48 год (пізніше відбувається гемоліз). Потім сироватку відсмоктують пастерівською піпеткою з грушею.

Номер слайду 12

Для серологічних реакцій використовують також імунні сироватки, які отримують після імунізації тварин або людей

Номер слайду 13

Для серологічних досліджень використовують імунні нативні (неадсорбовані) і адсорбовані сироватки. Нативні неадсорбовані сироватки містять групові (неспецифічні) антитіла, тобто антитіла до мікроорганізмів, що мають спільні антигени. Тому нативні сироватки перед постановкою серологічної реакції розводять до титру, який вказано на етикетці. Титр імунних неадсорбованих сироваток високий (1:1600, 1:3200 і більше). У розведеній сироватці специфічних антитіл буде достатньо, щоб серологічна реакція була видимою, у той час як неспецифічних антитіл буде настільки мало, що вони не дадуть видиму реакцію з антигеном.

Номер слайду 14

Адсорбовані сироватки специфічні, оскільки антитіла до неспецифічних антигенів з неї видалені шляхом адсорбції. Титр адсорбованих сироваток низький (1:40—1:320), тому їх не розводять. Нині за допомогою біотехнологій отримано особливі клітини (гібридоми), які утворюють in vitro моноклональні антитіла (суворо специфічні до одного антигену).

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

РЕАКЦІЯ АГЛЮТИНАЦІЇ Аглютиніни — антитіла, що мають властивість спричиняти склеювання відповідних бактерій, еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів, клітин тканин, корпускулярних хімічних часточок з адсорбованими на них антигенами або антитілами з утворенням конгломератів (аглю-тинатів), видимих неозброєним оком.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Висновки до роботи

pptx
Додано
31 травня 2019
Переглядів
12101
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку