Презентація на тему "Шкідливі звички і здоров'я. Алкоголь і наркотики"

Про матеріал
В презентації є і запитання для учнів,тестування,пояснення,статистика ,творчі завдання,також 50 корисних звичок для здоров'я і гарного настрою,підсумкова бесіда .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шкідливі звички і здоров'я. Алкоголь і наркотики

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ми поговоримо про шкідливи звички. Чи потрібні вони нам? Що треба робити,щоб не мати шкідливі звички ?

Номер слайду 3

Запитання до учнів.1. Що таке шкідливі звички? 2. Які шкідливі звички ви знаєте?3. Чим вони шкідливі?

Номер слайду 4

Тестування «Що я знаю про шкідливі звички?»Позначити правильні варіанти відповідей.1.    Шкідливі звички — це:а)    мити руки з милом перед їдою;б)    палити, вживати алкоголь та наркотики;в)    вранці та ввечері чистити зуби;г)    човгати ногами; смоктати пальці, гризти нігті.2.    Що відбувається з дитиною, яка вживає алкоголь?а)    Вона швидше росте;б)    у неї покращується пам'ять;в)    вона погано вчитьсяг)    вона завдає неабиякої шкоди власному здоров'ю.3.    Які наслідки може викликати паління?а)    Захворювання на рік легенів;б)    піднесення настрой;в)    зниження гостроти зору, слуху;г)    прискорення процесів дорослішання.4.    До чого призводить вливання наркотиків?а)    З'являється унікальна можливість відвідати віртуальні світи;б)    виникає фізіологічна і психологічна залежність від отрути;в)    деградує мозок людини;г)    людина стає більш розкутою і товариською.

Номер слайду 5

Правильні варіанти відповідей:1.    б, г.2.    в, г.3.    а, в.4.    б, в. За кожну правильну відповідь учень зараховує собі1 бал.8 балів — учень має чіткі уявлення про наслідки шкідливих звичок.7—5 балів — загалом учень знає про шкідливий вплив алкоголю, тютюну та наркотиків, на організм людини, але не має уявлення про конкретні наслідки вживання цих небезпечних речовин.4—0 балів — учень потребує особливої уваги з боку педагогів та батьків і додаткової роз'яснювальної роботи щодо наслідків шкідливих звичок.

Номер слайду 6

Паління

Номер слайду 7

Паління, вживання наркотиків і алкоголю назвали шкідливими звичками тому, що вони дуже небезпечні Для здоров'я. Та все ж найбільше зашкоджують здоров'ю людей паління, вживання алкогольних напоїв та наркотиків. Принцип звикання організму до тютюну, спиртного й наркотиків той самий. Речовини, що входять до їхнього складу, включаються у ланцюжок обміну речовин людського організму. Людина опиняється у так званій нікотиновій (алкогольній, наркотичній) залежності і вже не може обходитися без регулярного вживання цих отрут. Тому так складно позбутися подібних звичок, що найчастіше переходять у хворобу. Чадний газ, що утворюється під час горіння, у крові вступає в хімічну взаємодію з гемоглобіном, що, як ви знаєте, переносить кисень. Вміст кисню в крові курця різко падає, а значить, погіршується кровопостачання головного мозку. Саме тому в курців-початківців наморочиться голова.. Нікотин руйнує діяльність нервової системи, серця, легень, печінки, органів травлення, знижує гостроту зору та слуху. Тютюн — убивця вітамінів в організмі. Одна викурена цигарка нейтралізує в ньому двадцять п'ять міліграмів вітамінів (стільки їх міститься в одному апельсині). За даними англійської королівської спілки лікарів, кожна викурена цигарка коштує курцям від 5 до 15 хвилин життя. У середньому ж курці живуть менше, ніж люди, які не курять, на 6—8 років.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Запитання 1. Як ви вважаєте, зазвичай з якої причини підлітки починають палити?2. Чи може паління призвести до наркоманії? Поясніть свою думку.3. Чому палити у підлітковому віці найбільш небезпечно?4. Чому дівчатам особливо небезпечно палити?5. Яке майбутнє чекав на суспільство, якщо молоде покоління призвичаїться до цигарок?

Номер слайду 10

Алкоголізм

Номер слайду 11

Зовсім непитущі люди трапляються набагато рідше, ніж некурящі. Можливо, тому що паління не приносить явного задоволення, а от алкоголь допомагає розслабитись, відчути себе вільніше(хибна думка). Але коли людина починає пити, вона потроху п'яніє, утрачає над собою контроль і може «перебрати норму». Що таке «норма»? Простіше кажучи, це та кількість алкоголю, від якої тобі ще добре. Але варто продовжити пити і можна тяжко отруїтися. Відомо, що в алкогольну залежність потрапити легко, але навряд чи ви задумувались, наскільки невинно це починається. Подумаєш, келих пива! Але згодом дозування будуть збільшуватися, потім пиво видасться недостатньо міцним... Найнебезпечнішими за все є слабкоалкогольні напої з додаванням соку: на смак вони майже як лимонад, але набагато міцніші від пива. До речі, алкоголізм у підлітків розвивається в чотири рази швидше, ніж у дорослих.

Номер слайду 12

Уявіть ситуацію :1.    Друг (подруга) похвалився, що спробував викурити цигарку і йому сподобалось. Він пропонує спробувати і вам.2.    До вас у гості прийшли друзі й принесли алкогольні напої ,«Ось купили дорогою. Буде веселіше розважатись»,— так пояснили вони свій вчинок. Творче завдання «Моя відповідь така».

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Наркоманія

Номер слайду 15

Наркоманія це хвороба, що виникає внаслідок вживання наркотичних речовин та призводить до глибокого руйнування організму і навіть смерті. Існує два види наркоманії моно наркоманія (вживання якогось одного наркотику) і полі наркоманія (вживання декількох видів наркотиків одночасно). Якщо наркоман не отримує наркотик тривалий час, у нього з’являється абстиненція болісні відчуття, які не кожен витримує і може навіть померти. Підлітки вживають наркотики у шість разів частіше, ніж люди інших вікових груп. За останні 10 років смертність від вживання наркотиків збільшилась у 12 разів, а серед підлітків у 42 рази! Середня тривалість життя наркоманів 4 4,5 роки після першої спроби! Наркоманія є джерелом поширення ВІЛ-інфекції. 70% ін’єкційних наркоманів є носіями вірусів СНІДу! Кількість злочинів, пов’язаних з наркотиками та сильнодіючими речовинами наркотичного походження за останні п’ять років збільшилась у шість разів. НАРКОМАНІЯ ХВОРОБА, ЩО ВІДБИРАЄ ЖИТТЯ 

Номер слайду 16

Починайте день з посмішки. Ніщо не заряджає позитивом краще. Випивайте склянку води перед сніданком. Почніть бігати. Відмовтеся від сигарет і алкоголю. Навчіться планувати майбутній день. Щодня з'їдайте по кілька свіжих фруктів або овочів. Думайте позитивно. Тримайте поставу, ходите прямо. Робіть ранкову зарядку. Харчуйтеся дрібно: 4-5 разів на день в один і той же час. Забудьте про ліфт. Піднімайтеся і спускайтеся пішки. Вранці приймайте контрастний душ - допомагає прокинутися не гірше, ніж чашка міцної кави.50 корисних звичок для здоров'я і гарного настрою

Номер слайду 17

Висипайтеся. Привчіть себе лягати і вставати в один і той же час. Влаштовуйте щоденні прогулянки свіжому повітрі. Готуйте одяг на майбутній день з вечора. Раз на рік проходите загальне медичне обстеження. Відразу записуйте цікаві думки і корисні ідеї, що прийшли вам в голову. Пийте достатню кількість чистої, негазованої води: не менше 1500 мл на день. Провітрюйте кімнату перед сном. Спіть в прохолоді. Кожен день приділяйте прибирання в кімнаті 15 хвилин. Балуйте себе: приємні покупки, косметичні процедури або просто хороший фільм, переглянутий в приємній компанії - це потужний заряд позитиву. Умивайтеся перед сном. Заведіть програму домашньої бухгалтерії. Візьміть витрати під контроль. Повернувшись додому з роботи, приділіть собі 15 хвилин для релаксації під приємну музику. Раз на тиждень відвідуйте лазню або сауну.

Номер слайду 18

Думайте, що їсте. Виключіть зі свого раціону фаст-фуд та іншу важку їжу. Побудьте тиждень вегетаріанцем. А раптом вам сподобається!Навчіться методом «сліпої друку» на клавіатурі. Будьте пунктуальні. Говоріть людям компліменти, будьте доброзичливі. Займайтеся спортом 2-3 рази на тиждень по 1 годині. Тренуйте мізки: вчіть вірші, розгадувати кросворди, грайте в шахи. Вивчайте 10 іноземних слів щодня. Щодня приділяйте читання хоча б 30 хвилин. Телефонуйте коханим і батькам просто так. Займіться йогою або дихальними вправами. Заведіть особистий щоденник і записуйте туди всі свої досягнення і успіхи. Висловлюватися красиво і грамотно. Слідкуйте за промовою. Виключіть з лексикону лайливі слова і слова-паразити. Фотографуйте яскраві події. Робіть гімнастику для очей. Щодня вживайте кисломолочні продукти: нежирний сир, йогурт без добавок, кефір. Перейдіть на зерновий хліб.

Номер слайду 19

Будинки не засиджуйтеся за комп'ютером довше 2 годин. Обливайте стопи холодною водою - це відмінна гартують процедура. Користуйтеся тільки якісною косметикою. Викиньте з дому весь непотріб. Вчіться новому, щодня дізнавайтеся щось цікаве. Пийте свіжовичавлені соки. Проводьте вихідні з користю: ​​вибирайтеся на природу, їздите на екскурсії, насолоджуйтеся новими пейзажами і спілкуванням з новими людьми. Думайте тільки про хороше. Пам'ятайте: мрії - не відхід від дійсності, а засіб наблизитися до неї

Номер слайду 20

Номер слайду 21

— Наведіть приклади різних звичок.— Які звички корисні?— Які звички шкідливі?— Які ви маєте звички, що корисні для здоров’я?— Які ви маєте звички, що завдають вам шкоди?— Обговоріть вдома з батьками, яких шкідливих звичок вам слід позбутися. Підсумкова бесіда

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Хабатіліна Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
5545
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку