Презентація на тему: «Шляхи удосконалення методичної роботи в навчальному закладі»"

Про матеріал

Презентація на тему: «Шляхи удосконалення методичної роботи в навчальному закладі» Вивчаючи реальний стан методичної роботи, я виділила наступні рутинні фактори, що зумовлюють особливості організації методичної роботи в нашому ліцеї :

  • нав'язування проведення експериментальної роботи з боку адміністрації

закладу або вищестоящих органів управління освітою, зумовлює спонтанне

включення директора і педагогів в експериментальну діяльність, без урахування

їхньої професійної та особистісної готовності до інноваційної діяльності;

  • велике тижневе навантаження, перевантаження рутинною роботою вчителів

експериментальних закладів призводить до недостатньої участі в інноваційних

процесах освіти в цілому.

  • нав'язування проведення експериментальної роботи з боку адміністрації

закладу або вищестоящих органів управління освітою, зумовлює спонтанне

включення директора і педагогів в експериментальну діяльність, без урахування

їхньої професійної та особистісної готовності до інноваційної діяльності;

Для вирішення вказаних протиріч у практичній діяльності шкільної

адміністрації необхідно створити максимально сприятливі педагогічні умови

розвитку системи науково-методичної роботи в експериментальних навчальних

закладах.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА РОБОТИ«ШЛЯХИ УДОСКОНАЛЕННЯ МЕТОДИЧНОЇ РОБОТИ В НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ»ПІДГОТУВАЛА: Методист ДНЗ «Олевський професійний ліцей» Решетник Людмила Григогівна

Номер слайду 2

Мета дослідження: визначити, науково обґрунтувати і експериментально перевірити ефективні педагогічні умови організації методичної роботи в ПТНЗ .

Номер слайду 3

Об’єкт дослідження: Методична робота в навчальних закладах Предмет дослідження: педагогічні умови організації та планування методичної роботи в професіно-технічному училищі №10 м. Олевська.

Номер слайду 4

1. Проаналізувати стан проблеми (розкрити системну структуру планування методичної роботи в училищі). Завдання дослідження:

Номер слайду 5

Без передбачення і плану в нашій справі працювати неможливо... В. О. Сухомлинський Процес планування є спробою уявити собі картину майбутнього. Він проходить наступні етапи:визначення конкретних цілей на даний період з послідуючою їх деталізацією;визначення шляхів і способів досягнення цілей;контроль за процесом досягнення поставлених цілей шляхом співставлення планових показників з фактичними та коригування цілей.

Номер слайду 6

Там, де педагогічний колектив не має єдиного плану роботи, єдиного точного підходу, там нема педагогічного колективу і не може бути ніякого виховного процесу. Сила педагогічного колективу у злагодженості і плануванні. А. С. Макаренко. План педагогічної ради План Методичної ради. План ІМН викладачів План ІМН майстрів. Наради при директорі Плани засідань Методичних комісій. План школи молодого майстра «Крок»План школи «Педагогічного мінімуму» План школи «Технологічного мінімуму» Педагогічні читання Семінари, круглі столи План проведення відкритих уроків і виховних заходів та план проведення предметних тижнів та тижнів професій складаються окремо.

Номер слайду 7

2. Проаналізувати значення методичної роботи, сформулювати сучасні вимоги та особливості до організації її в навчальному закладі. Обґрунтувати педагогічні умови організації науково-методичної роботи в ПТНЗ

Номер слайду 8

функціонуванню закладу в стабільному режимі роботи;складенню училищного розкладу уроків відповідно до існуючих вимог та з урахуванням побажань викладачів;визначити сталий день та час для реалізації підструктурних систем методичної роботи, звернути увагу на їх попередню підготовку і жорсткий регламент проведення; обов’язковому виділенню педагогічному працівнику «методичного дня» протягом тижня;розумному тижневому навантаженню майстрів виробничого навчання та викладачів;розумному та раціональному розподілу громадських доручень. Збільшення вільного часу педагогічних працівників

Номер слайду 9

Основними функціями кабінету є:- створення умов для підготовки педагогічних працівників до навчальних занять і позаурочних заходів;- проведення індивідуальних та колективних форм методичної роботи з педагогічними працівниками; - надання допомоги педагогічним працівникам і керівникам професійно-технічного навчального закладу у роботі з самоосвіти, індивідуальній методичній роботі, експериментально-дослідницькій діяльності; - узагальнення, пропагування та поширення кращого педагогічного досвіду; - інформаційне забезпечення педагогічних працівників з проблем професійної освіти, педагогіки, психології, накопичення і систематизація методичної інформації. Центр методичної роботи – методичний кабінет

Номер слайду 10

Стенд – це не просто місце де розміщується інформація, це – спосіб реалізації, узагальнення і демонстрації роботи нашого училища.

Номер слайду 11

Всі матеріали, зібрані в методичному кабінеті, направлені на становлення, розвиток та вдосконалення педагогічної майстерності викладача та майстра. Наповнення методичного кабінету відповідає таким вимогам: інформативність та змістовність; доступність; сучасність; естетичність; задоволення потреб педагогів у саморозвитку і та професійному самовдосконаленні.

Номер слайду 12

Створення інформаційно-методичної бази Останнім часом у ПТУ№10 м. Олевська розглядається два підходи у вирішенні цього питання: Суть першого – необхідність, в перспективі, створити на базі методичного кабінету нового підрозділу – медіатеки або медіацентру з зібранням електронних ППЗ (педагогічні програмні засоби навчального призначення) Другий полягає в тому, що методичний кабінет повинен стати повністю інформаційним центром училища, а методистові доведеться взяти на себе функції інформатора. Складним залишається питання забезпечення методичних кабінетів сучасною комп’ютерною технікою. Яким же чином, максимально якісно, може реалізувати інформаційну функцію база методичного кабінету?

Номер слайду 13

Позитивна атмосфера, взаємодопомога, дружність і прагнення до самоосвіти та самовдосконалення.«Ми»Піраміда успіху Навчально-методична робота - найважливіша складова освітнього процесу, від якого залежить якість навчання. Збільшення вільного часу педагогічних працівників. Запорука успіху - продумане планування. Методичний кабінет. Спроможність адміністрації мобілізувати людей на високі досягнення у вибраному ними напрямку роботи. УСПІХ!

Номер слайду 14

Починати удосконалення потрібно з себе…

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
18 жовтня 2018
Переглядів
1010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку